Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon



Je verspilt helemaal niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.

Want iedere keer dat je asperges eet houd je schillen en kontjes van de asperges over. Wat doe jij daar normaliter mee? Ik was vaak te lui om er verder over na te denken, dus gooide ze eigenlijk altijd weg. Maar het is onwijs makkelijk om er bouillon mee te maken. Zonde dus om ze weg te gooien!

Ik ga je laten zien hoe makkelijk je aspergebouillon maakt en hoe je die bouillon vervolgens omtovert in de allerlekkerste aspergesoep denkbaar. Twee voor de prijs van één dus. Doe er je voordeel mee!

aspergebouillon

de schillen van minimaal 1 kg asperges, inclusief de kontjes
2 liter water
tijd

Aspergebouillon maken

Het enige dat je hoeft te doen is de restjes van de asperges op te zetten met gezouten water. Zodanig dat ze helemaal onder staan. Breng dit aan de kook en laat het daarna een half uurtje pruttelen. Ik laat het daarna helemaal afkoelen en de nacht staan. Daarna giet je het af en zet je het tot gebruik koud weg.

Je kunt er nu meerdere dingen mee doen. Zo eten, als bouillon. Maar ik vind dat wat vlakjes van smaak. Je kunt de bouillon gebruiken om er risotto mee te maken. Dat recept vind je hier. Maar waarom niet, met je volgende lading asperges, er soep van maken. Zeker als de asperges in hun hoogtij zitten en betaalbaar zijn maak ik deze soep met liters tegelijk.

Romige aspergesoep

Voor 1 liter soep (4 personen)

1 ui, gesnipperd
50g boter
2 el bloem
100 ml witte wijn (optioneel)
1 liter aspergebouillon
600g asperges, geschild en in stukken

Als basis voor je aspergesoep smelt je de boter in een grote pan en fruit de ui 5 minuten aan, zonder dat ie kleur krijgt. Daar gaan de asperges bij en die bak je een paar minuten mee. Bloem erover strooien en goed omscheppen. Laat een minuutje bakken. Als je witte wijn gebruikt, dan voeg je die dan toe en laat je ‘m even verdampen. Als laatste de zelfgemaakte aspergebouillon erbij en dan breng je alles aan de kook. Laat op zacht vuur  20 – 25 minuutjes pruttelen tot de asperges gaar zijn.

Haal de pan van het vuur en met een staafmixer (of nog beter, in de blender) pureer je de soep helemaal glad. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Je kunt je aspergesoep nog garneren met dunne reepjes ham en wat peterselie en klaar ben je!

Gepubliceerd op 7 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd