Verspillingsvrije aspergesoep van aspergeschillen



Samenwerking – Iedere keer dat je asperges eet houd je schillen en kontjes van de asperges over. Wat doe jij daar normaliter mee? Ik was vaak te lui om er verder over na te denken, dus gooide ze eigenlijk altijd weg. Maar nu ik heb ontdekt hoe onwijs makkelijk het is om er bouillon mee te maken denk ik wel twee keer na.

Ik ga je laten zien hoe makkelijk je er bouillon mee maakt en hoe je die bouillon vervolgens omtovert in de allerlekkerste aspergesoep denkbaar. Twee voor de prijs van één dus. Doe er je voordeel mee 😉

aspergesoep_schillen Smulpaapje

aspergesoep van aspergeschillen

de schillen van minimaal 1 kg asperges, inclusief de kontjes
2 liter water
tijd

aspergesoep van aspergeschillen

Het enige dat je hoeft te doen is de restjes van de asperges op te zetten met gezouten water. Zodanig dat ze helemaal onder staan. Breng dit aan de kook en laat het daarna een half uurtje pruttelen. Ik laat het daarna helemaal afkoelen en de nacht staan. Daarna giet je het af en zet je het tot gebruik koud weg.

Je kunt er nu meerdere dingen mee doen. Zo eten, als bouillon. Maar ik vind dat wat vlakjes van smaak. Je kunt de bouillon gebruiken om er risotto mee te maken. Dat recept vind je hier. Maar waarom niet, met je volgende lading asperges, er soep van maken. Zeker als de asperges in hun hoogtij zitten en betaalbaar zijn maak ik deze soep met liters tegelijk.

aspergesoep Smulpaapje

Romige aspergesoep

Voor 1 liter soep (4 personen)

1 ui, gesnipperd
50g boter
2 el bloem
100 ml witte wijn (optioneel)
1 liter aspergebouillon
600g asperges, geschild en in stukken

Smelt de boter in een grote pan en fruit de ui 5 minuten aan, zonder dat ie kleur krijgt. Daar gaan de asperges bij en die bak je een paar minuten mee. Bloem erover strooien en goed omscheppen. Laat een minuutje bakken. Als je witte wijn gebruikt, dan voeg je die dan toe en laat je ‘even verdampen. Als laatste de bouillon erbij en dan breng je alles aan de kook. Laat op zacht vuur  20 – 25 minuutjes pruttelen tot de asperges gaar zijn.

Haal de pan van het vuur en met een staafmixer (of nog beter, in de blender) pureer je de soep helemaal glad. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Garneer met dunne reepjes ham en wat peterselie, zout en peper erover en klaar ben je!

Smulpaapje x stichting Samen tegen voedselverspilling

Smulpaapje werkt voor dit onderwerp dit jaar samen met de Stichting samen tegen voedselverspilling. Artikelen in die reeks vallen onder de noemer samenwerking. Hoe ik omga met samenwerkingen lees je hier.

Gepubliceerd op 15 mei 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus