Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon



Je verspilt helemaal niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.

Want iedere keer dat je asperges eet houd je schillen en kontjes van de asperges over. Wat doe jij daar normaliter mee? Ik was vaak te lui om er verder over na te denken, dus gooide ze eigenlijk altijd weg. Maar het is onwijs makkelijk om er bouillon mee te maken. Zonde dus om ze weg te gooien!

Ik ga je laten zien hoe makkelijk je aspergebouillon maakt en hoe je die bouillon vervolgens omtovert in de allerlekkerste aspergesoep denkbaar. Twee voor de prijs van één dus. Doe er je voordeel mee!

aspergebouillon

de schillen van minimaal 1 kg asperges, inclusief de kontjes
2 liter water
tijd

Aspergebouillon maken

Het enige dat je hoeft te doen is de restjes van de asperges op te zetten met gezouten water. Zodanig dat ze helemaal onder staan. Breng dit aan de kook en laat het daarna een half uurtje pruttelen. Ik laat het daarna helemaal afkoelen en de nacht staan. Daarna giet je het af en zet je het tot gebruik koud weg.

Je kunt er nu meerdere dingen mee doen. Zo eten, als bouillon. Maar ik vind dat wat vlakjes van smaak. Je kunt de bouillon gebruiken om er risotto mee te maken. Dat recept vind je hier. Maar waarom niet, met je volgende lading asperges, er soep van maken. Zeker als de asperges in hun hoogtij zitten en betaalbaar zijn maak ik deze soep met liters tegelijk.

Romige aspergesoep

Voor 1 liter soep (4 personen)

1 ui, gesnipperd
50g boter
2 el bloem
100 ml witte wijn (optioneel)
1 liter aspergebouillon
600g asperges, geschild en in stukken

Als basis voor je aspergesoep smelt je de boter in een grote pan en fruit de ui 5 minuten aan, zonder dat ie kleur krijgt. Daar gaan de asperges bij en die bak je een paar minuten mee. Bloem erover strooien en goed omscheppen. Laat een minuutje bakken. Als je witte wijn gebruikt, dan voeg je die dan toe en laat je ‘m even verdampen. Als laatste de zelfgemaakte aspergebouillon erbij en dan breng je alles aan de kook. Laat op zacht vuur  20 – 25 minuutjes pruttelen tot de asperges gaar zijn.

Haal de pan van het vuur en met een staafmixer (of nog beter, in de blender) pureer je de soep helemaal glad. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Je kunt je aspergesoep nog garneren met dunne reepjes ham en wat peterselie en klaar ben je!

Gepubliceerd op 7 mei 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.