Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon



Je verspilt helemaal niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.

Want iedere keer dat je asperges eet houd je schillen en kontjes van de asperges over. Wat doe jij daar normaliter mee? Ik was vaak te lui om er verder over na te denken, dus gooide ze eigenlijk altijd weg. Maar het is onwijs makkelijk om er bouillon mee te maken. Zonde dus om ze weg te gooien!

Ik ga je laten zien hoe makkelijk je aspergebouillon maakt en hoe je die bouillon vervolgens omtovert in de allerlekkerste aspergesoep denkbaar. Twee voor de prijs van één dus. Doe er je voordeel mee!

aspergebouillon

de schillen van minimaal 1 kg asperges, inclusief de kontjes
2 liter water
tijd

Aspergebouillon maken

Het enige dat je hoeft te doen is de restjes van de asperges op te zetten met gezouten water. Zodanig dat ze helemaal onder staan. Breng dit aan de kook en laat het daarna een half uurtje pruttelen. Ik laat het daarna helemaal afkoelen en de nacht staan. Daarna giet je het af en zet je het tot gebruik koud weg.

Je kunt er nu meerdere dingen mee doen. Zo eten, als bouillon. Maar ik vind dat wat vlakjes van smaak. Je kunt de bouillon gebruiken om er risotto mee te maken. Dat recept vind je hier. Maar waarom niet, met je volgende lading asperges, er soep van maken. Zeker als de asperges in hun hoogtij zitten en betaalbaar zijn maak ik deze soep met liters tegelijk.

Romige aspergesoep

Voor 1 liter soep (4 personen)

1 ui, gesnipperd
50g boter
2 el bloem
100 ml witte wijn (optioneel)
1 liter aspergebouillon
600g asperges, geschild en in stukken

Als basis voor je aspergesoep smelt je de boter in een grote pan en fruit de ui 5 minuten aan, zonder dat ie kleur krijgt. Daar gaan de asperges bij en die bak je een paar minuten mee. Bloem erover strooien en goed omscheppen. Laat een minuutje bakken. Als je witte wijn gebruikt, dan voeg je die dan toe en laat je ‘m even verdampen. Als laatste de zelfgemaakte aspergebouillon erbij en dan breng je alles aan de kook. Laat op zacht vuur  20 – 25 minuutjes pruttelen tot de asperges gaar zijn.

Haal de pan van het vuur en met een staafmixer (of nog beter, in de blender) pureer je de soep helemaal glad. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Je kunt je aspergesoep nog garneren met dunne reepjes ham en wat peterselie en klaar ben je!

Gepubliceerd op 7 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.