Vakantie in eigen land – Zuid LimburgWaarom je op vakantie wil naar Zuid Limburg? Ik geef je heel veel van mijn persoonlijke tips voor wat je kunt doen, waar je kunt eten en nog véél meer!

Als het gaat om vakantie in eigen land scoort Limburg hoog. Heel hoog. Met Limburgse ouders en héél veel tripjes naar Limburg als kind is het geen verrassing dat ik dol ben op onze Zuidelijke provincie. Overigens is dit bij lange na geen compleet verhaal, er is nog véél meer dan ik je nu ga vertellen. Maar dit zijn mijn persoonlijke aanbevelingen. (laatste update: oktober 2020)

Vakantie in Zuid Limburg

Afgelopen jaren kwamen we meerdere keren in Limburg. Zuid Limburg om precies te zijn. We verbleven in Vijlen, in de Heerlijkheid Vijlen. Onze vrienden Bas & Jeanette Hoogland hebben daar twee vakwerkhuizen omgetoverd tot heerlijke vakantiehuizen, mídden in het heuvellandschap. Met niets anders dan bomen, boomgaard en koeien om je heen.

Ik schreef er in mijn eentje het grootste deel van mijn boek Borreltijd en we zijn er de afgelopen jaren meerdere keren met het hele gezin geweest. Als je niet gewoon lekker buiten in een stoel wilt relaxen is het ook een super uitvalsbasis voor dagtripjes.

Heerlijkheid Vijlen  Limburg_vakantieineigenland

Dagje Maastricht

Ja, da’s een inkoppertje natuurlijk hé. Een dagje Maastricht (of twee) mag niet ontbreken als je in Limburg op vakantie bent. Wat je in Maastricht kunt doen? Heb je even? Het is bij uitstek een stad om eens lekker een dagje te winkelen met winkels die nét iets chiquer zijn dan elders. Bij mooi weer moét je natuurlijk op een terrasje te zitten en mensen kijken. Van al dat gewandel krijg je trek, dus neem de tijd om uitgebreid te lunchen. Ik doe dat het liefst op het Vrijthof.

Koffie hoort natuurlijk vergezeld te gaan van een goed stuk vlaai. Mijn lievelings zijn toch wel rijstevlaai, of een goeie kersenkruimelvlaai. En als ze kruisbessen met schuim hebben moét je die een keer proberen. Ben je toch op het Vrijthof en is het mooi weer ga dan lekker op het terras zitten bij In den Oude Vogelstruys.

Kazematten Maastricht

Wil je iets avontuurlijkers ondernemen als je in Maastricht bent, dan zijn de Kazematten te gek om ook met kinderen naar toe te gaan. Je gaat door het gangenstelsel met een gids. Er werd behoorlijk veel ondergronds ondernomen. Fijn is dat de rondleiding ongeveer een uur duurt, dus daarna hou je alle tijd over om verder Maastricht in te gaan.

Maastricht_SusanAretz  Preuvenemint

Preuvenemint Maastricht

Ieder jaar, eind augustus is er het Preuvenemint in Maastricht. Een groot culinair festival, midden op het Vrijthof met een keur aan restaurantjes en barretjes. Wij waren er afgelopen jaar voor het eerst en ik heb echt mijn ogen uitgekeken. Totaal anders dan alle andere culinaire festivals waar ik ben geweest. Iedereen mooi aangekleed, fantástische gerechtjes, goeie wijn. Echt een heerlijke avond gehad.

Fotomuseum aan het Vrijthof

Een klein particulier museum zit er aan het Vrijthof. Zeker als je een museumkaart hebt en het is even slecht weer is dit een prima plek om even een uurtje rond te dwalen. Afgelopen zomer bezocht ik er de expositie over Street photography. Maar de exposities wisselen regelmatig. Dus kijk vooral even op de site van het museum of ze iets exposeren dat jou aanspreekt.

Maastricht onglet

Uit eten in Maastricht

De opties om in Maastricht uit eten te gaan zijn overweldigend. De laatste keer dat ik er was zijn we gaan eten bij Onglet. Dat was een zeer memorabele avond en die kan ik je dus persoonlijk van harte aanbevelen!

Wijngaard St. Martinus

Als we het over wijn hebben en je bent in Zuid Limburg, dan moét je naar Wijngaard St. Martinus, vlakbij Vijlen. De wijngaard van Stan Beurskens ligt wijd verspreid rond de kelders, die je tijdens een rondleiding kunt bezoeken. Sowieso is een rondleiding echt een aanrader. Je loopt niet alleen door de nabij gelegen wijnvelden en hoort alles over het proces van druif tot wijn. Maar je kunt ook na afloop verschillende wijnen proeven.

Inmiddels heb ik behoorlijk wat favorieten, die ik gelukkig ook thuis kan laten bezorgen via de webshop van de wijngaard.

De Apostelhoeve

De Apostelhoeve is een van de oudste wijngaarden in Limburg en dus zeker ook een bezoekje waard. De Apostelhoeve maakt vooral witte wijnen waarbij de Muller Thurgau en de Cuvee XII mijn persoonlijke favorieten zijn. Hoewel wijnen van de Apostelhoeve over het algemeen ook goed buiten Limburg te koop zijn is het natuurlijk veel leuker ze rechtstreeks bij de wijngaard te kopen.

uitzicht Apostelhoeve Limburg

Meer weten over Limburgse wijnen, dan heb ik in dit artikel over Limburgse wijn nog meer info voor je.

Zuid Limburg met kinderen

Ben je in Limburg met kinderen dan is er ook in Zuid Limburg genoeg te doen. Het drielandenpunt vond ik persoonlijk enigszins tegenvallen – maar het verhaal is wel weer leuk om te vertellen als je boven op de uitkijktoren staat. Maar vlakbij is het Labyrinth van het drielandenpunt. En dat is wel weer heel tof!

Drielandenpunt Labyrinth

Zeker op een mooie dag kun je je hier gerust een aantal uren vermaken, als je op zoek gaat naar het midden van het labyrinth. Er is een waterspeeltuin en verschillende uitkijkposten. Het hart van het labyrinth gevonden? dan is er buiten ook nog een grote speeltuin en verschillende horeca. Meer informatie vind je op de website

 

Amerikaanse begraafplaats

Het is misschien wat gek om tijdens je vakantie in Limburg naar een begraafplaats te gaan, maar ik vond het een van de meest indrukwekkende tripjes die we maakten. Op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten liggen 8.000 (!!) Amerikaanse soldaten begraven. Om stil van te worden.

Eettips Zuid Limburg

Het zal je niet verrassen dat er tig eettips voor Zuid Limburg zijn. Omdat wij veelal in Vijlen logeren gaan we vooral in die omgeving uit eten.

’t Hijgend Hert

In de omgeving van Vijlen kun je natuurlijk niet om ’t Hijgend Hert heen. Mídden in de bossen, op de hoogste plek van Nederland, ligt dit bekende restaurant dat áltijd vol zit. Tijdig reserveren dus en lekker aanschuiven. Dat kan binnen, maar bij mooi weer ook op het enorme terras. Kinderen hoeven zich niet te vervelen, want die kunnen lekker rond lopen en naar de dieren.

A Gen Kirk

In Vijlen zelf eten wij eigenlijk áltijd wel een keer bij A Gen Kirk, inderdaad achter de kerk. Een favoriete stopplek voor veel fietsers en wandelaars uit de omgeving. Voor ons de favoriete plek om zoervleis met friet te eten, een van de lievelingsgerechten van onze dochter (en mijzelf!) uit Limburg.

Hijgend hert   Gulpener brouwlokaal

Ook in Zuid Limburg ligt het dorpje Gulpen. En wie dol is op biertjes kent vast wel Gulpener bier. Ik schreef er hier al eerder over. Het is een van de weinige familiebrouwerijen nog in Nederland. Midden in Gulpen ligt hun Brouwlokaal. Waar je kunt lunchen, uiteraard een biertje kunt drinken maar ook rondleidingen kunt krijgen. Wil je meer weten over bier, hoe het gemaakt wordt en na afloop verschillende soorten proeven, boek dan zeker een rondleiding met proeverij. En doe ze de groeten van Susan als je er bent!

Brut172

Van een geheel ander niveau is het nieuwe restaurant van Hans van Wolde, Brut172. Gelegen in Reijmerstok kun je rustig een paar uur uittrekken voor een fantastische lunch of geniet ’s avonds van het diner. Wij aten er in de zomer van 2020 en ik schreef er hier uitgebreid over.

Gedurende de Covid-19 crisis biedt Brut172 (in ieder geval in oktober/november) ook diverse opties voor thuis aan. Wij kochten er een viergangenmenu, dat per persoon (inclusief amuse en brood) € 45,- kost.  Ik kan niet anders dan zeggen dan dat dat ook weer waanzinnig was. Echt geweldig gegeten. Uitsluitend op vrijdag en zaterdag af te halen in Reijmerstok. Voor meer info, check hun Facebookpagina of Instagram.

Mergelland Zuivelhoeve

Ben je toch in Reijmerstok, ga dan zeker ook even langs bij de Mergelland Zuivelhoeve. Een kleine landwinkel met zuivel van eigen koeien. Of je nu zin hebt in kaas, yoghurt, melk of andere lokale streekproducten, ze hebben het.

Boerenkaas uit Limburg

Dat er op zaterdag een rij voor de winkel staat zegt denk ik wel genoeg. Wij kochten er twee soorten kaas en hun roomboter. Je vindt ze aan de Reijmerstokkerdorpsstraat 60 in Reijmerstok.

De Eyserhalte

Borreltijd bij Eyserhalte

Je kunt niet in Zuid Limburg zijn en niet binnenlopen bij de Eyserhalte. Op de Wittmerweg in Eys zie je vanaf de weg het gebouw al liggen. Rijd de parkeerplaats op en stap in een culinair walhalla!

Wat kan ik zeggen. Alles is hier lekker. Maar dan ook echt alles. Ik koop er standaard Yuzu mayonaise, daslook mayonaise, appel/perenstroop, appelsap. Maar er is een ook keur aan Limburgse wijnen. Delicatessen. Ingemaakt lekkers. Verse salades, brood, vlaai, kaasjes, zoutjes. Noem maar op! Sla ook zeker de groente- en fruitafdeling niet over. Oh en hoe leuk, mijn boek Borreltijd wordt hier ook verkocht!

Slagerij Kusters

Kook je zelf tijdens je vakantie in Limburg en ben je in de buurt van Margraten dan kan ik het je zeer aanbevelen langs te rijden bij Slagerij Kusters. Ik koop hier altijd een paar bakken Limburg zuurvlees. Een deel eten we op, met frites!, tijdens de vakantie. Een deel gaat mee naar huis en de vriezer in. Hetzelfde geldt voor de gebakken pastei. En de Limburgers/Brabanders onder ons weten vast ook de ‘koude schotel’ op waarde te schatten. Het omrijden waard!

uitzicht Zuid Limburg herfst
uitzicht vanuit het Eyserbos – copyright Susan Aretz

Wandelen in Zuid Limburg

De natuur is Zuid Limburg is fantastisch. In welk jaargetijden je er ook komt. In de herfstvakantie van 2020 hebben we, dankzij de gedeeltelijke lockdown, vooral heel veel gewandeld. Drie routes om precies te zijn en allemaal even prachtig.

Route 1: Sint Pietersberg

Vlakbij Maastricht ligt het Fort Sint Pieter. Aan de heuvel van de Sint Pietersberg, het hoogste punt van Nederland. Vanaf hier starten verschillende wandelroutes, die door Natuurmonumenten zijn uitgezet. Wij wandelden de rode route, die ruim 11 kilometer lang is en ook deels over Belgisch grondgebied gaat.

Prachtige boswandeling, met een stuk langs de Maas voor de variatie, maar ook langs een lokale kleine wijngaard. Tipje van ons; trek goede wandelschoenen aan. Dat hadden wij niet, en dat wandelt toch een stuk minder aangenaam.

Route 2 : Eyserbos

Vlakbij de Eyserhalte ligt het Eyserbos. Parkeer je auto aan de Piepertweg en volg de blauwe paaltjes. Onderweg loop je door een kleine tunnel, over het spoor van het Miljoenenlijntje en vanuit het bos heb je prachtig uitzicht op het glooiende landschap van Zuid Limburg. Maar het had ook net Toscane kunnen zijn. Een kleine 5,5 kilometer wandelen. Dus prima te doen ook met kinderen.

Route 3: St. Martinus – Vijlenerbos

Parkeer je auto bij de wijngaard van St. Martinus en loop vanaf de parkeerplaats naar rechts, tot ongeveer huisnummer 42. Daar ga je linksaf en loop je zo het Vijlenerbos in. Hoe lang en hoe ver je loopt is aan jou. Wij namen op een gegeven moment het pad weer naar boven, waarbij je aan de rand van het bos uitkomt. Via de wijnvelden (rechts zie je dan in de verte de kerktoren van Vijlen) liepen we terug naar St. Martinus. Om de auto op te halen, maar uiteraard ook om nog even wijn in te slaan 😉 We liepen een kleine 5 kilometer.

Een dagje de grens over

Heb je de tijd als je op vakantie bent in Zuid Limburg en wil je een dagje de grens over, dan kan ik je Aken zeer aanbevelen. Groot genoeg om je een dag te vermaken en genoeg om te zien, te zitten en te eten. De kathedraal is natuurlijk een must. En vlakbij de kathedraal zijn er volop terrasjes om iets te drinken of te lunchen.

Ben je met de auto, rijd dan ook even langs de factory outlet van Lindt. Een gigántische hal met alleen maar chocola. En in augustus ligt er zelfs als kerstchocola…. Je vindt de outlet aan de Süsterfeldstraße 130, 52072 Aachen (parkeren kan aan de straat of op het terrein)

Gepubliceerd op 23 oktober 2020


2 reacties

  1. Marian schreef:

    Wat een gave indruk van Limburg😘

  2. Annemarie schreef:

    Leuke tips, dank! Ik houd ook van Limburg, dus dit ga ik onthouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
28 september 2023
limited edition Glenmorangie
 
A Tale of Tokyo, een limited edition van Glenmorangie

Japans eikenhout, rijping in bourbon- en sherryvaten geeft deze whisky een unieke smaak, die de contrasten van Tokio weerspiegelt.
25 september 2023
geurkaarsen jo malone
 
Mijn favoriete geurkaarsen

Geur doet iets met je. Niets lekkerder dan ook om een fijne geurkaars thuis aan te steken. Maar welke? Dit zijn mijn favoriete geurkaarsen.
15 september 2023
gaultmillau 100 chefs
 
Proef bij 100 toonaangevende Nederlandse chefs

Tijdens 100Chefs by Gault&Millau kun jij in één weekend proeven wat 100 toonaangevende chefs uit heel Nederland te bieden hebben.
6 september 2023
On Cru Rotterdam
 
On Cru, culinaire belevenis in intieme ambiance

Ontdek On Cru in Rotterdam, waar de culinaire verwennerij hand in hand gaat met een gastvrije sfeer. Een aanrader!
5 september 2023
nagellak Essie
 
Nagellak kleurentrends voor herfst en winter

Met de komst van de herfst is het tijd om je nagels te voorzien van nieuwe trendy kleuren. Dit zijn de 3 nagellak trends voor dit najaar en deze winter.
15 augustus 2023
Baoase Curacao
 
Baoase Curaçao – bucketlist bestemming

Als je een bucketlist hebt voor tropische bestemmingen, dan mag Baoase op Curaçao daar per direct op. Ik leg je uit waarom.