Brut172 van Hans van Wolde
Pas twee maanden is Brut172 van Hans van Wolde open. Ik had de mazzel dat we in de buurt waren én dat er plek was om te komen lunchen. We gaan naar Reijmerstok! Want dat is waar Brut172 van Hans van Wolde zit. Reijmerstok is een dorp, midden in het heuvellandschap van Zuid Limburg. Niet meer in Maastricht, waar Van Wolde twee sterren bij elkaar kookte. Maar waar het hem, naar eigen zeggen, “te popie jopie” werd.
Brut172 is terug naar weer plezier in koken, terug naar de basis. Maar die basis werd wel vanaf de grond af aan opgebouwd. Een prachtige boerderij werd vollédig verbouwd. Maar echt tot en met de balkenconstructie aan toe. Het resultaat is verbluffend mooi. Rustig, in balans, passend bij de streek.
Eten bij Brut172
We worden bij de deur verwelkomd met een bapao uit de rookoven, gevuld met kimchi. Wat een binnenkomer. Daarna lopen we door naar de wijnkelder, waar het aperitief wordt ingeschonken. Onze tienjarige dochter is mee en krijgt een mooie alcoholvrije bubbel op basis van appel ingeschonken. Erbij de tweede bite, een mousse van kaas van de Mergelhoeve (schuin tegenover het restaurant) met Limburgse mosterd en appelstroop. Heerlijk.
In de tuin genieten we verder van ons aperitief (bij slechter weer is dat in de prachtige lounge, onder het restaurant). Erbij nog drie heerlijke bites, die op geweldige manier gepresenteerd worden. Daarna lopen we door de lounge, via de eerste open keuken, naar boven. Op de vide is een tweede open keuken en is er momenteel plek voor 30 couverts. Ruim opgezet, ook in verband met alle reglementen.
De amuses komen op tafel en zijn een waar feest. Vooral de romige geitenkaas met sjalot uit het dorp is een smaakbommetje. Het glas, gevuld met de Beluga klassieker ‘Hit me without hit’, is een feestje, met het verstopte tomaatje als heerlijke verrassing.
Menu Brut 172
We hebben gekozen voor het 5 gangenlunchmenu (dat alleen nog in augustus wordt geserveerd) en starten met een langoustine met fregola, tomaat, selderij, komkommer en straciatella. Delicaat, in balans. Een mooie start. Daarna een van mijn favorieten uit het menu; de gelakte oester, met bindsla, groene asperges, spinazie en vinaigrette. Wat een smaaksensatie. Lekkerste oester die ik denk ik ooit gegeten heb. Dochterlief, die niet dol is op oesters, krijgt een beekforel en is net zo lyrisch.
Daarna volgt de gamba rosso. Een roze garnaal gecombineerd met buikspek in een romige, maar niet te overheersende Tom ka kai. De pinot gris van de Apostelhoeve die erbij wordt geschonken brengt het geheel helemaal samen. Mooi! Daarna ook weer zo’n verrassing. Zeewolf, in een jus die bijna doet denken aan vlees. Zo rijk van smaak. De rode wijn erbij, Via Edetana uit de Terra Alta, wordt bijna romig in combinatie met het gerecht. Echt te gek!
Als afsluiter, zomerfruit met een champagne sabayon waar we allemaal met plezier nóg een bordje van hadden gegeten. Geweldig lekker. En niet zo mierzoet, waar ik totaal niet van hou. Buiten, in de binnenplaats, de afsluiter. Koffie met friandises. Nou zeg maar gerust, een tweede dessert. Huisgemaakte chocola, macarons (lekker!!!), madeleines, en nog veel meer zoets komt samen met een perfect gezette koffie. Een heerlijke afsluiter van een hele middag uitgebreid, maar op ons gemak tafelen.
Ambitie Hans van Wolde
Het zijn de middagen waar ik dólgelukkig van word. Niet alleen van zoveel creativiteit op een bord, maar ook om toch de brandende ambitie weer te zien bij Hans van Wolde en zijn team. De drang om beter te worden. Te streven naar meer. Maar let wel, de 6 die Hans van Wolde zichzelf nu geeft is, zoals onze dochter zei in haar ogen toch wel echt een dikke 11 🙂
Dát is misschien wat overdreven. Ik snap Van Wolde’s ambitie en zie dat er nog echt wel ruimte is voor meer, voor beter, voor nóg verrassender. Maar wat Van Wolde hier met zijn team sinds de opening twee maanden geleden heeft neergezet is wel echt fantastisch.
Dat team maakt de ervaring overigens ook echt compleet. Gastvrij, kundig, vriendelijk, informeel maar altijd correct. Het is het totaalplaatje waarom je bij Van Wolde’s Brut172 wil gaan eten. Het maakt ook dat ik nieuwsgierig ben naar hoe Brut172 zich de komende maanden verder gaat ontwikkelen. Want mán wat zit er een hoop potentie in dit restaurant. Deze eerste kennismaking smaakte in ieder geval naar meer!
Reserveren Brut172
Reserveren voor Brut172 kan via de site van het restaurant. Van Wolde gaf aan dat ze in principe tot oktober voor lunch en diner vol zitten, maar even informeren kan nooit kwaad. En anders heb je iets om je op te verheugen! Wij hebben in ieder geval een topmiddag gehad. En wellicht ten overvloede, de rekening betaalden we gewoon zelf.
Gepubliceerd op 13 augustus 2020
2 reacties
Kan ik nog een lunchafspraak maken in oktober – november of december met 5 personen ?
dan is het verstandig om even met het restaurant contact op te nemen…