Tuin van de Smid dinerTuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!

Tuin van de Smid, in polderpark Cronesteijn in Leiden, is al jaren een favoriete plek om te lunchen, een koffietje te doen en toen onze tiener nog een kleuter was te spelen. Het is een heerlijke plek mídden in de natuur, op fietsafstand van ons huis. Bij Tuin van de Smid woelen de varkens in de modder, lopen kippen over het terrein en is er nog meer kleinvee, zonder dat je het gevoel hebt dat je op een kinderboerderij bent.

Tuin van de Smid diner

We hebben Tuin van de Smid zien groeien tot de locatie die het tegenwoordig is. Waar je kunt trouwen, vergaderingen of teamuitjes kunt houden, maar ook waar je heerlijk kunt op een ruim terras een wijntje drinkt en vanaf nu ook kunt dineren.

Plantbased keuken

Ruim 2,5 jaar geleden kwam Michiel Mackay naar Tuin van de Smid en die kennen we weer van de Jonge Koekop in Leiden. Dat restaurant bestaat niet meer, maar het was de plek waar ik voor het eerst hun versie van mijn inmiddels befaamde borrelboter at. Tegenwoordig worden die skills bij Tuin van de Smid ingezet, waar hij samen met een heel team, kookt. Maar dan volledig plantbased.

Tuin van de Smid diner

Diner Tuin van de Smid

Want dat is waar Tuin van de Smid uitblinkt in Leiden, de hele kaart is vegetarisch dan wel vegan. En dus ook het diner. En dat kun je de hele zomer (tot en met september) van donderdag t/m zaterdag proeven bij Tuin van de Smid. Al je vooroordelen over plantaardig eten mag je bij de poort achterlaten, want Tuin van de Smid laat zien hoe een vegan diner er óók uit kan zien.

Vegan uit eten in Leiden

Wij proeven het eerste van de verschillende menu’s die de komende maanden gepland staat (ongeveer iedere 6 weken wisselt het menu). We starten met het tuinplankje, wat een prettige opmaat is naar de Hollandse asperges met beurre blanc en een tijgersoes. Beurre blanc hoor ik je denken, dat is toch niet vegan? Deze versie wel en hij is geweldig! Het plukje excuussla had van mij niet gehoeven, want het bord is gewoon van zichzelf al top!

Tuin van de Smid diner

Dat is de knolselderij die volgt ook. Mijn tiener wordt méga enthousiast en roept “het lijkt wel vlees!” De verschillende bereidingen van knolselderij zijn gewoon verrassend lekker, inclusief de saus die zo intens van smaak is dat het wel jus lijkt. En mag ik de spotlight ook even op de pommes Anna. Flinterdunne plakjes aardappel, gegaard in (vegan) boter in de oven, samengepakt en vervolgens kort gefrituurd. Alleen al hierom wil je gaan dineren bij Tuin van de Smid. Briljant in zijn eenvoud.

De porties zijn behoorlijk royaal, dus we besluiten toch voor 4 gangen te gaan in plaats van 5, maar Michiel vindt dat we toch echt een klein hapje moeten proeven van de 4e gang; een kaasmousse met truffel en gele biet. En verdomd, ook dat gerecht klopt.

Verrassend vegan

We eindigen met de rabarber met sesamcrumble en basilicum hangop. Niet mijn favoriet, maar dan eigenlijk vooral door de textuur van de gelei waarin de rabarber ligt. Het is gelukkig absoluut wel de favoriet van de tiener. Het is alleen al daarom een feestje om bij Tuin van de Smid te eten, want we proeven allebei echt een heleboel nieuwe dingen vanavond.

Dat is eigenlijk ook meteen de belangrijkste conclusie, wie op zoek is naar een restaurant in Leiden waar je in ongedwongen sfeer volledig vegan wil eten is bij Tuin van de Smid deze zomer op de juiste plek. Ook als je niet uit principe (zoals wij) plantaardig eet, maar gewoon van lekker eten houdt is het zomer diner van Tuin van de Smid écht een goed idee. Je proeft gewoon andere dingen als je even uit je comfort zone stapt. Michiel en zijn team hebben een menu voor je dat klopt en waar je door wordt verrast.

Tel daar bij op dat je, als het weer het toelaat, ook lekker buiten kunt eten en kunt genieten van de ondergaande zon, dan weet je dat je vanaf nu richting Tuin van de Smid kunt voor een avond lekker genieten.

Een driegangenmenu kost € 37,50, een viergangenmenu € 44,50 of ga voor 5 gangen voor € 49,50
Je vindt Tuin van de Smid in Polderpark Cronesteijn. Kom lekker op de fiets, want je kunt er niet op het terrein parkeren.

Gepubliceerd op 28 mei 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
28 september 2023
limited edition Glenmorangie
 
A Tale of Tokyo, een limited edition van Glenmorangie

Japans eikenhout, rijping in bourbon- en sherryvaten geeft deze whisky een unieke smaak, die de contrasten van Tokio weerspiegelt.
25 september 2023
geurkaarsen jo malone
 
Mijn favoriete geurkaarsen

Geur doet iets met je. Niets lekkerder dan ook om een fijne geurkaars thuis aan te steken. Maar welke? Dit zijn mijn favoriete geurkaarsen.
15 september 2023
gaultmillau 100 chefs
 
Proef bij 100 toonaangevende Nederlandse chefs

Tijdens 100Chefs by Gault&Millau kun jij in één weekend proeven wat 100 toonaangevende chefs uit heel Nederland te bieden hebben.
6 september 2023
On Cru Rotterdam
 
On Cru, culinaire belevenis in intieme ambiance

Ontdek On Cru in Rotterdam, waar de culinaire verwennerij hand in hand gaat met een gastvrije sfeer. Een aanrader!
5 september 2023
nagellak Essie
 
Nagellak kleurentrends voor herfst en winter

Met de komst van de herfst is het tijd om je nagels te voorzien van nieuwe trendy kleuren. Dit zijn de 3 nagellak trends voor dit najaar en deze winter.
15 augustus 2023
Baoase Curacao
 
Baoase Curaçao – bucketlist bestemming

Als je een bucketlist hebt voor tropische bestemmingen, dan mag Baoase op Curaçao daar per direct op. Ik leg je uit waarom.