Tuin van de Smid dinerTuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!

Tuin van de Smid, in polderpark Cronesteijn in Leiden, is al jaren een favoriete plek om te lunchen, een koffietje te doen en toen onze tiener nog een kleuter was te spelen. Het is een heerlijke plek mídden in de natuur, op fietsafstand van ons huis. Bij Tuin van de Smid woelen de varkens in de modder, lopen kippen over het terrein en is er nog meer kleinvee, zonder dat je het gevoel hebt dat je op een kinderboerderij bent.

Tuin van de Smid diner

We hebben Tuin van de Smid zien groeien tot de locatie die het tegenwoordig is. Waar je kunt trouwen, vergaderingen of teamuitjes kunt houden, maar ook waar je heerlijk kunt op een ruim terras een wijntje drinkt en vanaf nu ook kunt dineren.

Plantbased keuken

Ruim 2,5 jaar geleden kwam Michiel Mackay naar Tuin van de Smid en die kennen we weer van de Jonge Koekop in Leiden. Dat restaurant bestaat niet meer, maar het was de plek waar ik voor het eerst hun versie van mijn inmiddels befaamde borrelboter at. Tegenwoordig worden die skills bij Tuin van de Smid ingezet, waar hij samen met een heel team, kookt. Maar dan volledig plantbased.

Tuin van de Smid diner

Diner Tuin van de Smid

Want dat is waar Tuin van de Smid uitblinkt in Leiden, de hele kaart is vegetarisch dan wel vegan. En dus ook het diner. En dat kun je de hele zomer (tot en met september) van donderdag t/m zaterdag proeven bij Tuin van de Smid. Al je vooroordelen over plantaardig eten mag je bij de poort achterlaten, want Tuin van de Smid laat zien hoe een vegan diner er óók uit kan zien.

Vegan uit eten in Leiden

Wij proeven het eerste van de verschillende menu’s die de komende maanden gepland staat (ongeveer iedere 6 weken wisselt het menu). We starten met het tuinplankje, wat een prettige opmaat is naar de Hollandse asperges met beurre blanc en een tijgersoes. Beurre blanc hoor ik je denken, dat is toch niet vegan? Deze versie wel en hij is geweldig! Het plukje excuussla had van mij niet gehoeven, want het bord is gewoon van zichzelf al top!

Tuin van de Smid diner

Dat is de knolselderij die volgt ook. Mijn tiener wordt méga enthousiast en roept “het lijkt wel vlees!” De verschillende bereidingen van knolselderij zijn gewoon verrassend lekker, inclusief de saus die zo intens van smaak is dat het wel jus lijkt. En mag ik de spotlight ook even op de pommes Anna. Flinterdunne plakjes aardappel, gegaard in (vegan) boter in de oven, samengepakt en vervolgens kort gefrituurd. Alleen al hierom wil je gaan dineren bij Tuin van de Smid. Briljant in zijn eenvoud.

De porties zijn behoorlijk royaal, dus we besluiten toch voor 4 gangen te gaan in plaats van 5, maar Michiel vindt dat we toch echt een klein hapje moeten proeven van de 4e gang; een kaasmousse met truffel en gele biet. En verdomd, ook dat gerecht klopt.

Verrassend vegan

We eindigen met de rabarber met sesamcrumble en basilicum hangop. Niet mijn favoriet, maar dan eigenlijk vooral door de textuur van de gelei waarin de rabarber ligt. Het is gelukkig absoluut wel de favoriet van de tiener. Het is alleen al daarom een feestje om bij Tuin van de Smid te eten, want we proeven allebei echt een heleboel nieuwe dingen vanavond.

Dat is eigenlijk ook meteen de belangrijkste conclusie, wie op zoek is naar een restaurant in Leiden waar je in ongedwongen sfeer volledig vegan wil eten is bij Tuin van de Smid deze zomer op de juiste plek. Ook als je niet uit principe (zoals wij) plantaardig eet, maar gewoon van lekker eten houdt is het zomer diner van Tuin van de Smid écht een goed idee. Je proeft gewoon andere dingen als je even uit je comfort zone stapt. Michiel en zijn team hebben een menu voor je dat klopt en waar je door wordt verrast.

Tel daar bij op dat je, als het weer het toelaat, ook lekker buiten kunt eten en kunt genieten van de ondergaande zon, dan weet je dat je vanaf nu richting Tuin van de Smid kunt voor een avond lekker genieten.

Een driegangenmenu kost € 37,50, een viergangenmenu € 44,50 of ga voor 5 gangen voor € 49,50
Je vindt Tuin van de Smid in Polderpark Cronesteijn. Kom lekker op de fiets, want je kunt er niet op het terrein parkeren.

Gepubliceerd op 28 mei 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
28 april 2024
verschil champagne cava prosecco
 
Verschil champagne cava en prosecco

Qua bubbels is er voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.