TLV van Jigal Krant (review)Uit het niets lijkt het wel alsof de keuken van Tel Aviv ineens mega populair is. Na het succes van Ottolenghi ook niet heel raar, maar Jigal Krant – auteur van het nieuwe kookboek TLV – geeft aan dat de gerechten die worden bereid in Tel Aviv toch wel echt heel anders zijn dan die van Ottolenghi.

Afgelopen maand mochten we dat al zelf ervaren tijdens een workshop met hem, ter ere van het verschijnen van zijn boek. Maar jij kunt er thuis ook de keuken mee/voor in, want TLV ligt nu in de boekhandel.

TLV_Jigal.jpg

TLV van Jigal Krant

Er zijn al heel wat lovende recensies over dit boek verschenen en ik kan eigenlijk niet anders dan me scharen in het rijtje fans. Niet alleen omdat Jigal, die ik eigenlijk nog niet kende tót ik de workshop bij hem ging volgen, buitengewoon sympathiek en enthousiast vind. Maar ook omdat het boek een aaneenschakeling van “ja, dat wil ik eten. En dat. En dat. Ja, dat ook” tot gevolg heeft.

Verhalenverteller

Jigal is journalist. Maar vooral verhalenverteller. Ieder recept wordt voorafgegaan door een verhaal. Een anekdote, over de oorsprong, over waar hij het zelf voor het eerst at. Je wordt meegenomen in de eetcultuur van Tel Aviv (TLV is de afkorting van Tel Aviv, mocht je het je nog afvragen).

En die eetcultuur is rijk en zeer uitnodigend. Als iemand het voor elkaar krijgt dat, na pas halverwege zijn met lezen, je meteen een retourtje Tel Aviv wilt boeken is dat rete-knap. Krant krijgt het met zijn boek voor elkaar!

TLV_boek.jpg
 Foto uit het boek – Miznon, voor de lekkerste pita

Culinaire ode aan Tel Aviv

Zoals Krant zelf zegt is dit boek een culinaire ode aan zijn tweede thuis. (Krant woont in Amsterdam). Hij schuwt ook niet om over de geschiedenis en de toekomst van het land te schrijven, maar bovenal is het een lofzang op de keuken van Tel Aviv. En dat maakt het boek toegankelijk. Want die keuken is eenvoudiger dan die van Ottolenghi. Je hebt er geen waslijst aan ingrediënten voor nodig, ze zijn veelal redelijk eenvoudig te bereiden.

Wat staat er in TLV

De gerechten en ingrediënten met Hebreeuwse namen zijn gespeld zoals je ze uitspreekt. Dus geen hummus, maar choemoes, techina in plaats van tahine. In het boek wijst het zich van zelf. De hoofdstukken zijn ingedeeld in de verschillende manieren van eten; Met je jatten (fingerfood), aan tafel (voor als je uitgebreide lunches of diners wilt geven), Salatiem (de Israelische variant van mezze/tapas) en in het laatste hoofdstuk, basisrecepten, vind je de smaakgevers die door het hele boek heen regelmatig terugkomen.


  Boreka’s, die we maakten tijdens de workshop met Jigal

Midden-Oosten keuken thuis

Heel eerlijk, ik ben geen fan van Ottolenghi (als enige in Nederland waarschijnlijk) maar ik ben nu al fan van Jigal’s boek. Ik word er blij van, het is maakbaar, de gerechten klinken stuk voor stuk fantastisch. Wat we proefden tijdens zijn workshop vorige maand (zoals de boreka hierboven) was verrukkelijk. Ik wil eigenlijk zo snel mogelijk in Tel Aviv zelf proeven hoe het hoort te smaken (wie wil mijn gids zijn?!**). Dat is knap, als een boek dat teweeg brengt. Je moet het eigenlijk gewoon maar zelf ontdekken.

Ik kookte echt een héle rits aan gerechten al uit het boek, de bietencarpaccio, de sjaksjoeka, de techina, de gegrilde groenten, de labaneh met granaatappel. En dat is nog niet eens alles. Maar het recept van de, wat mij betreft, allerlekkerste choemoes ooít deel ik met je. Voor de rest moet je gewoon gauw het boek zelf aanschaffen!

TLV ligt nu in de winkel, is uitgegeven door Nijgh & van Ditmar, kost € 29,99 en is ook online te koop

** Na het lezen van TLV naar het echte Tel Aviv

Daags na het schrijven van deze review krijg ik de uitnodiging om samen met Jigal naar Tel Aviv te reizen. Vijf dagen word ik ondergedompeld in de eet- en leefcultuur van deze fascinerende stad. Alles wat ik in het boek las en waar ik blij van werd zie ik daadwerkelijk terug. In de stad, in de restaurants, in de mensen. Ik heb de review hierboven dan ook volledig gelaten zoals ik hem schreef, voor ik ervaarde hoe verrukkelijk Tel Aviv in het echt is want Jigal heeft de essentie volledig in zijn boek gepakt.

Jigal TLV boek cover

Over de stad en de restaurants heb ik een uitgebreid artikel geschreven, dat vind je hier. En verder raad ik je met klem aan het boek te kopen, te sparen om een ticket te boeken en de stad te gaan proeven. Want wat mij betreft smaakt ‘ie in alles naar meer!

Gepubliceerd op 1 mei 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus