TLV van Jigal Krant (review)
Uit het niets lijkt het wel alsof de keuken van Tel Aviv ineens mega populair is. Na het succes van Ottolenghi ook niet heel raar, maar Jigal Krant – auteur van het nieuwe kookboek TLV – geeft aan dat de gerechten die worden bereid in Tel Aviv toch wel echt heel anders zijn dan die van Ottolenghi.
Afgelopen maand mochten we dat al zelf ervaren tijdens een workshop met hem, ter ere van het verschijnen van zijn boek. Maar jij kunt er thuis ook de keuken mee/voor in, want TLV ligt nu in de boekhandel.
TLV van Jigal Krant
Er zijn al heel wat lovende recensies over dit boek verschenen en ik kan eigenlijk niet anders dan me scharen in het rijtje fans. Niet alleen omdat Jigal, die ik eigenlijk nog niet kende tót ik de workshop bij hem ging volgen, buitengewoon sympathiek en enthousiast vind. Maar ook omdat het boek een aaneenschakeling van “ja, dat wil ik eten. En dat. En dat. Ja, dat ook” tot gevolg heeft.
Verhalenverteller
Jigal is journalist. Maar vooral verhalenverteller. Ieder recept wordt voorafgegaan door een verhaal. Een anekdote, over de oorsprong, over waar hij het zelf voor het eerst at. Je wordt meegenomen in de eetcultuur van Tel Aviv (TLV is de afkorting van Tel Aviv, mocht je het je nog afvragen).
En die eetcultuur is rijk en zeer uitnodigend. Als iemand het voor elkaar krijgt dat, na pas halverwege zijn met lezen, je meteen een retourtje Tel Aviv wilt boeken is dat rete-knap. Krant krijgt het met zijn boek voor elkaar!
Foto uit het boek – Miznon, voor de lekkerste pita
Culinaire ode aan Tel Aviv
Zoals Krant zelf zegt is dit boek een culinaire ode aan zijn tweede thuis. (Krant woont in Amsterdam). Hij schuwt ook niet om over de geschiedenis en de toekomst van het land te schrijven, maar bovenal is het een lofzang op de keuken van Tel Aviv. En dat maakt het boek toegankelijk. Want die keuken is eenvoudiger dan die van Ottolenghi. Je hebt er geen waslijst aan ingrediënten voor nodig, ze zijn veelal redelijk eenvoudig te bereiden.
Wat staat er in TLV
De gerechten en ingrediënten met Hebreeuwse namen zijn gespeld zoals je ze uitspreekt. Dus geen hummus, maar choemoes, techina in plaats van tahine. In het boek wijst het zich van zelf. De hoofdstukken zijn ingedeeld in de verschillende manieren van eten; Met je jatten (fingerfood), aan tafel (voor als je uitgebreide lunches of diners wilt geven), Salatiem (de Israelische variant van mezze/tapas) en in het laatste hoofdstuk, basisrecepten, vind je de smaakgevers die door het hele boek heen regelmatig terugkomen.
Boreka’s, die we maakten tijdens de workshop met Jigal
Midden-Oosten keuken thuis
Heel eerlijk, ik ben geen fan van Ottolenghi (als enige in Nederland waarschijnlijk) maar ik ben nu al fan van Jigal’s boek. Ik word er blij van, het is maakbaar, de gerechten klinken stuk voor stuk fantastisch. Wat we proefden tijdens zijn workshop vorige maand (zoals de boreka hierboven) was verrukkelijk. Ik wil eigenlijk zo snel mogelijk in Tel Aviv zelf proeven hoe het hoort te smaken (wie wil mijn gids zijn?!**). Dat is knap, als een boek dat teweeg brengt. Je moet het eigenlijk gewoon maar zelf ontdekken.
Ik kookte echt een héle rits aan gerechten al uit het boek, de bietencarpaccio, de sjaksjoeka, de techina, de gegrilde groenten, de labaneh met granaatappel. En dat is nog niet eens alles. Maar het recept van de, wat mij betreft, allerlekkerste choemoes ooít deel ik met je. Voor de rest moet je gewoon gauw het boek zelf aanschaffen!
TLV ligt nu in de winkel, is uitgegeven door Nijgh & van Ditmar, kost € 29,99 en is ook online te koop
** Na het lezen van TLV naar het echte Tel Aviv
Daags na het schrijven van deze review krijg ik de uitnodiging om samen met Jigal naar Tel Aviv te reizen. Vijf dagen word ik ondergedompeld in de eet- en leefcultuur van deze fascinerende stad. Alles wat ik in het boek las en waar ik blij van werd zie ik daadwerkelijk terug. In de stad, in de restaurants, in de mensen. Ik heb de review hierboven dan ook volledig gelaten zoals ik hem schreef, voor ik ervaarde hoe verrukkelijk Tel Aviv in het echt is want Jigal heeft de essentie volledig in zijn boek gepakt.
Over de stad en de restaurants heb ik een uitgebreid artikel geschreven, dat vind je hier. En verder raad ik je met klem aan het boek te kopen, te sparen om een ticket te boeken en de stad te gaan proeven. Want wat mij betreft smaakt ‘ie in alles naar meer!
Gepubliceerd op 1 mei 2018