Tips om gezond(er) te eten in de Efteling“We willen jou als echte ‘food lover’ en als moeder op zoek naar bijzondere plekken om te eten met kids graag uitnodigen de Efteling eens van deze andere kant te komen bekijken en te ontdekken hoe het attractiepark inspeelt op trends als gemak, snelheid, duurzaam en gezond” Zo begon het mailtje dat ik van de PRafdeling van de Efteling kreeg.

Dan heb je mijn nieuwsgierigheid wel opgewekt, want de meesten van jullie weten wel dat ik niet heel enthousiast ben over de eetopties in de meeste pretparken. Ook over de Efteling heb ik me al eens eerder kritisch uitgelaten. Challenge accepted dus!

Efteling_HansGrietje
Niet de enige plek in de Efteling waar een hoop zoetigheid te vinden is 😉

Randvoorwaarden voor mijn bezoek

Omdat ik, in alles wat ik doe op Smulpaapje, altijd 100% eerlijk wil zijn als ik bijvoorbeeld restaurants, producten en dus ook pretparken 😉 review heb ik vooraf aan de Efteling de voorwaarden van mijn bezoek doorgegeven. Ze leggen me geen strobreed in de weg “Eerlijkheid waarderen we, daar kunnen we alleen maar van leren.”

Ik hou er van als bedrijven zich op een dergelijke manier kwetsbaar durven opstellen. Daarnaast word ik niet betaald om het park te bezoeken, maar alleen gefaciliteerd met toegangskaartjes en een klein budget om de horeca op het park te bezoeken.

Voor mij zijn deze randvoorwaarden belangrijk, om zo naar jullie toe te kunnen garanderen dat je geen advertentie leest, maar een eerlijke review. De basis om deze uitdaging te kunnen accepteren is daarmee gelegd. Op naar Kaatsheuvel nu en kijken of, naast de voor de hand liggende eetopties en snacks, er ook (genoeg) gezonde opties zijn te vinden.

Wat eet je in de Efteling?

Normaliter neem ik broodjes, fruit, drinken en alles mee als we een dag naar een pretpark gaan. Vandaag laten we dat achterwege, want anders is het lastig beoordelen. We hebben de app van de Efteling gedownload, want daar staat onder het kopje Eten & Drinken per locatie aangegeven waar er horeca zit en wat je er kunt krijgen. Super handig!

Vermijd de buitenkraampjes

Die app is meerdere keren op de dag mijn redding, want zonder ben je eigenlijk overgeleverd aan wat je vindt op de plek waar je bent en vooral de buitenkraampjes zijn nou niet de plekken waar je wilt langskomen met hongerige kinderen.

Want al die kraampjes worden gedomineerd door Unox, Chocomel, gefrituurde aardappelslingers of andere gefrituurd spul. Eten waar vooral suiker, zout en/of vet in zit. Niet echt de gezonde (eet)opties dus. Voordat ik ergens beland waar ik wel blij van word zijn we een ochtend verder.

Het Witte Paard Self Service Restaurant

De eerste grote test komt als we willen lunchen in het self service restaurant het Witte Paard, vlak voor de ingang naar het Marerijk, waar o.a. de Droomvlucht en Villa Volta zich bevinden. Het is er, zoals te verwachten, megadruk rond lunchtijd en de rijen lopen niet even handig. Maar ik zie wel dat er volop gevarieerde keuze is.

Efteling_Selfservice lunch
lunch bij het Witte Paard – voor 3 personen waren we € 27,50 kwijt

Gezonde, betaalbare keuzes bij de Efteling

Een versgemaakte salade met kip kost € 7,75. Een spiesje gevarieerde sandwiches € 4,75 en er liggen volop versgemaakte luxe broodjes. De soep is € 3,50 maar helaas van Unox, en hoewel er wel asperges in zitten is de smaak van de soep matig. Je kunt ook gaan voor een worstenbroodje (die wel lekker zijn), en er zijn andere hartige (warme) snacks.

Qua warme maaltijden wordt alles geserveerd met groente, maar ook de onvermijdelijke friet. Warme maaltijden kosten € 11,75 (excl frisdrank). Dat kost een gezonde salade met een sandwichvariatie bij elkaar ook. Oftewel, voor hetzelfde geld is er ook een gezondere optie. Mooi!

Standaard kindermenu, zo jammer

Doordat we met vrienden zijn en hun kinderen een kindermenu mogen ontkomen we er niet aan, en bestellen we het onvermijdelijke kindermenu ook voor ons kind. En eigenlijk is dat ook een beetje de enige kinderoptie die er in het restaurant gepromoot wordt en dus een enorme aantrekkingskracht op kleine kinderen heeft.

Want welk kind wil nu niet een puzzel in een doosje (doet mij aan een vrolijk menu denken waar ik normaal ook niet zo vrolijk van word…). Maar in dat doosje zit dan wel de kipnugget en friethel, die wordt aangevuld met een pakje Roosvicé (3 suikerklontjes) of een Fristi.

Efteling_broodjes

Suggesties voor beter kindermenu’s bij de Efteling

Waarom niet kleinere porties van de volwassen gerechten? De kipragout of vis (wel jammer dat het Pangasius is, die niet echt een hele duurzame reputatie heeft) kunnen prima ook door kinderen gegeten worden. De broodjes in een kleine versie, op een zacht bolletje in plaats van een knapperig stokbrood en je bent er al. Sowieso zou gewoon een bolletje kaas een top lunchoptie zijn.

Kinderbroodjes

Want er is wel een kinderbroodje, waar ook groente en een appel bij zit, wat echt super is. Maar er zit ook weer een chocoladebroodje bij en het is alles bij elkaar ook best veel. Maar oké, het is een begin. De uitwerking zou wat mij betreft alleen net effe wat beter kunnen!

Efteling_Raveleijn lunchkaart

Waar eet je lekker in de Efteling?

Gelukkig kom ik later in het park betere keuzes tegen. In het Marerijk, naast Raveleijn zit het restaurant Raveleijn en de lunchkaart daar ziet er echt top uit. Had ik dat maar eerder geweten… Hoe het smaakt weet ik niet, maar de keuze is echt prima! Zie ook de lunchkaart hierboven.

Volop gezonde opties bij Droomvlucht

Ook als je de Droomvlucht uitkomt heb je meer dan prima opties, die je ook heel goed kunt meenemen als je wilt. Tosti’s in een aantal variaties, top. Jammer alleen van de prijs, dat zou – met de volumes die dit park draait per dag – toch ook echt voor minstens een euro per tosti minder moeten kunnen.

Efteling_Droomvlucht picknicktas Efteling_Droomvlucht fruit

Maar je kunt er ook fruitsalades vinden, yoghurt met cruesli, homemade limonades, gewoon fruit per stuk, smoothies, salades met kip of vis. Keuze genoeg. De prijzen zijn redelijk. Leuk ook dat je een picknicktas kunt vullen, maar die moet je dan wel voor € 4,50 eerst kopen. Ik vrees dat als je die voor 4 personen vult je je redelijk een hoedje schrikt als je afrekent.

Het begin is er

Mijn conclusie na een dag lang Efteling en héél veel horeca daar bezoeken? Het begin is er. Eerlijk is eerlijk, de Efteling doet écht haar best om de aangeboden eetopties ook gezond aan te bieden. Als je je goed van tevoren oriënteert waar welke eetgelegenheden zijn kun je er gedurende de dag behoorlijk wat gezonde dingen kopen. Maar net als met alles wat je in een pretpark koopt geldt ook hier, je moet wel een goed gevulde portemonnee meebrengen.

Wat kost eten in de Efteling?

Ik vind persoonlijk dat als je als pretpark je verantwoordelijkheid neemt en deze (gezondere) richting inslaat je dat ook om moet zetten in de prijs die je voor gezondere opties vraagt. Het kan niet zo zijn dat voor een vers gemaakte pasta je bijna een tientje vraagt, terwijl een doos kindermenu nog geen 6 euro kost. Dan weet je zelf wel welke keuzes ouders maken. Waarom dat kindermenu niet een euro duurder en die verse pasta naar € 7,50?!

Grote merken versus kleinere, duurzame merken

Wat verder is opgevallen is dat de grote corporates flink aanwezig zijn in de Efteling. De schappen met koude dranken wordt gedomineerd door Coca Cola. Unox lijkt alleenheerser te zijn op de buitenkraampjes, met rookworst, soep e.d. En zo zag ik meer grote merken, zoals Ola, Remia en Croky, vertegenwoordigd. Het zijn stuk voor stuk nou niet de merken die uitblinken in verantwoorde producten. Maar ik vermoed dat dat met geld te maken heeft en deze contracten zeer lucratief zijn.

Gelukkig zag ik ook steeds meer duurzamere, verantwoorde (kleinere) merken op een aantal plekken. Chocola van Tony’s, popcorn van Propercorn, groentechips en biologische soep bij Raveleijn. Dat zouden er van mij heel snel heel wat meer mogen worden. Maar ook daar, het begin is er!

Efteling_Smulpaap
Deze Smulpaap krijgt helaas voorlopig geen Smulpaapje keurmerk 😉

Verzoeknummers van de lezers van Smulpaapje

Voor dat ik naar de Efteling ging vroeg ik jullie, mijn lezers, via Facebook nog aan te geven wat jullie belangrijk vinden in de horeca in een pretpark. De mooiste tip vond ik wel die van de gratis watertappunten door het hele park heen.

Je koopt aan het begin een (duurzame) waterfles van de Efteling en met die fles kun je de hele dag op verschillende punten in het park water tappen. Op deze manier hoef je niet iedere keer opnieuw geld uit te geven voor een (duur) flesje Spa Blauw (of een ander merk water). Ik zou die tip nog willen uitbreiden, door dan ook bij die waterpunten smaakmakers te hebben die je aan je water kunt toevoegen, zoals munt, citroen of ander fruit.

Tips voor de Efteling voor de volgende slag in nog beter eten

Daarnaast gaven jullie aan het fijn te vinden als er ook kleinere kinderijsjes te koop zijn. Er vegetarische (of zelfs vegan) opties komen/zijn. Dat de prijs/kwaliteitsverhouding in orde moet zijn (heel eerlijk, dat kan wat mij betreft voor álles in een pretpark worden doorgetrokken!) Alle andere suggesties lees je hier

 Eindconclusie

Het is fijn dat er een goed begin is gemaakt en dat de Efteling haar verantwoordelijkheid neemt in betere en gezondere eetopties. Maar wat mij betreft mag daar heel snel nog heel veel meer aan gedaan worden, want de overgrote meerderheid van het eten is echt nog van de ‘oude stempel’. En hoewel Smulpaapje in haar filosofie een mix tussen die twee prima vindt – er is tenslotte op zich niks tegen een keer frietjes op zijn tijd – is de verhouding nog wel scheef.

Of zoals een van de medewerkers die ik sprak zei “je ziet dat bezoekers andere keuzes maken in wat ze kopen, als het “oude eten” niet meer wordt aangeboden, ook al is het voor sommige (bezoekers) wennen”.

Daar zit wat mij betreft precies de crux. Maak de gezondere keuzes nog ruimer, beter betaalbaar en haal andere (slechtere) opties gewoon op bepaalde plekken weg. Het lijkt me geweldig als de Efteling daarin nóg duidelijker stelling durft te gaan nemen!

Ik was in ieder geval blij verrast door de al gemaakte aanpassingen en mocht er (op termijn) behoefte aan zijn aan verder advies – want ik heb nog suggesties genoeg voor een nog meer Smulpaapje proof aanpak – dan weet de Efteling me te vinden 😉

UPDATE 2018

In 2018 heeft de Efteling, samen met La Place, nog meer stappen genomen om het eten met en voor kinderen in de Efteling te verbeteren. Wat? Dat lees je hier

 

Gepubliceerd op 15 april 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.