Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero



Katinka neemt je in Mi Casa Peru mee in haar Peruaanse keuken. In 80 recepten deelt ze recepten en verhalen over haar thuisland, Peru.

En verhalen vertellen, dát kan Katinka wel. De dag dat ik haar interviewde voor In de keuken met.. viel een waterval aan enthousiasme en woorden over mij heen. Zó aanstekelijk. Ze verklapte toen al dat ze met dit boek bezig was.

Een heel persoonlijk boek, want de familie van Katinka is Peruaans. Het is haar geboortegrond, ook al groeide Katinka zelf vooral op in Nederland. Het land waar haar familie vandaan komt komt echter in alles terug waar Katinka van houdt. En haar liefde voor eten ligt zeker in deze roots opgeslagen.

Traditionele gerecht Peru

Ceviche, hét traditionele gerecht van Peru komt natuurlijk uitgebreid aan bod in Mi Casa Peru. Katinka leert je de fijne kneepjes van dit prachtige visgerecht, waarbij de garing plaatsvindt door middels van citrussap en pepers.

Die pepers zijn overigens ongelofelijk belangrijk in de Peruaanse keuken. Meer dan 350 soorten kent Peru. In samenwerking met Westland Pepers bracht Katinka haar eigen peperpasta uit, die perfect is om te gebruiken voor een aantal van de recepten in dit boek.

Alle hoofdstukken van het boek worden vooraf gegaan door een introductie. Soms over de gerechten, soms over de geschiedenis ervan. Het geeft extra lading aan het boek. Het maakt het ook toegankelijk. Want als Katinka íets kan, is het wel je overtuigen van het feit dat ook jij Peruaans kunt koken.

Pulpo Nikkei al olivo

Dat deed ik overigens samen met haar (en culi collega Mai) zoals je hierboven ziet. Zó leuk. We maakten de pulpo met olijvensaus. Een gerecht dat me waanzinnig lekker leek, maar door de pulpo ook wel enigszins intimideerde. Wat bleek. Appeltje, eitje!

Echt, als je een ei kunt koken kun je ook verse octopus koken. En wat een heerlijke combi om die te combineren met die romige olijvensaus. Heerlijk! Het recept voor deze pulpo met olijvensaus deel ik vandaag met je, want dit wil je écht proberen.

Dat vind ik trouwens ook zo tof aan dit boek. Katinka pakt het héle palet aan Peruaanse gerechten mee. Dus ook de recepten die zijn ontstaan in de Nikkei keuken. De Peruaanse keuken die is beïnvloed door de Japanse bewoners van Peru en daarmee een aparte keuken in Peru werd. Het maakt het echt een compleet Peruaans kookboek.

Op culinaire reis met Mi Casa Peru

Kortom, met Mi Casa Peru ga je op culinaire reis door Peru maar dan vanuit je eigen keuken. Een keuken die je misschien nog niet kende maar zéker wilt gaan ontdekken. En als er iemand is die je dat haarfijn kan uitleggen, dan is het Katinka wel.

Heb je, na de aanschaf van haar boek, ook zin om haar dat live te zien vertellen dan kun je een workshop bij haar boeken. In kan je dat alleen maar van harte aanbevelen. Want in de keuken staan met Katinka is een feestje!

Mi Casa Peru is uitgegeven door Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, kost € 25 (koopje!) en is in de boekhandel, online en via de site van Katinka (waar je ook alle info over haar workshops vindt) te koop.

Gepubliceerd op 23 juni 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!
9 november 2022
OTK extra lekker
 
Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker – review

Gaat dit het eerste Ottolenghi boek zijn waar ik gillend enthousiast over ben? Ik ga het je nú vertellen!