Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero



Katinka neemt je in Mi Casa Peru mee in haar Peruaanse keuken. In 80 recepten deelt ze recepten en verhalen over haar thuisland, Peru.

En verhalen vertellen, dát kan Katinka wel. De dag dat ik haar interviewde voor In de keuken met.. viel een waterval aan enthousiasme en woorden over mij heen. Zó aanstekelijk. Ze verklapte toen al dat ze met dit boek bezig was.

Een heel persoonlijk boek, want de familie van Katinka is Peruaans. Het is haar geboortegrond, ook al groeide Katinka zelf vooral op in Nederland. Het land waar haar familie vandaan komt komt echter in alles terug waar Katinka van houdt. En haar liefde voor eten ligt zeker in deze roots opgeslagen.

Traditionele gerecht Peru

Ceviche, hét traditionele gerecht van Peru komt natuurlijk uitgebreid aan bod in Mi Casa Peru. Katinka leert je de fijne kneepjes van dit prachtige visgerecht, waarbij de garing plaatsvindt door middels van citrussap en pepers.

Die pepers zijn overigens ongelofelijk belangrijk in de Peruaanse keuken. Meer dan 350 soorten kent Peru. In samenwerking met Westland Pepers bracht Katinka haar eigen peperpasta uit, die perfect is om te gebruiken voor een aantal van de recepten in dit boek.

Alle hoofdstukken van het boek worden vooraf gegaan door een introductie. Soms over de gerechten, soms over de geschiedenis ervan. Het geeft extra lading aan het boek. Het maakt het ook toegankelijk. Want als Katinka íets kan, is het wel je overtuigen van het feit dat ook jij Peruaans kunt koken.

Pulpo Nikkei al olivo

Dat deed ik overigens samen met haar (en culi collega Mai) zoals je hierboven ziet. Zó leuk. We maakten de pulpo met olijvensaus. Een gerecht dat me waanzinnig lekker leek, maar door de pulpo ook wel enigszins intimideerde. Wat bleek. Appeltje, eitje!

Echt, als je een ei kunt koken kun je ook verse octopus koken. En wat een heerlijke combi om die te combineren met die romige olijvensaus. Heerlijk! Het recept voor deze pulpo met olijvensaus deel ik vandaag met je, want dit wil je écht proberen.

Dat vind ik trouwens ook zo tof aan dit boek. Katinka pakt het héle palet aan Peruaanse gerechten mee. Dus ook de recepten die zijn ontstaan in de Nikkei keuken. De Peruaanse keuken die is beïnvloed door de Japanse bewoners van Peru en daarmee een aparte keuken in Peru werd. Het maakt het echt een compleet Peruaans kookboek.

Op culinaire reis met Mi Casa Peru

Kortom, met Mi Casa Peru ga je op culinaire reis door Peru maar dan vanuit je eigen keuken. Een keuken die je misschien nog niet kende maar zéker wilt gaan ontdekken. En als er iemand is die je dat haarfijn kan uitleggen, dan is het Katinka wel.

Heb je, na de aanschaf van haar boek, ook zin om haar dat live te zien vertellen dan kun je een workshop bij haar boeken. In kan je dat alleen maar van harte aanbevelen. Want in de keuken staan met Katinka is een feestje!

Mi Casa Peru is uitgegeven door Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, kost € 25 (koopje!) en is in de boekhandel, online en via de site van Katinka (waar je ook alle info over haar workshops vindt) te koop.

Gepubliceerd op 23 juni 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.
26 juli 2023
Pride, tieners en Kidsweek
 
Pride, tieners en Kidsweek

Vorig jaar schreef ik voor al over wat Pride voor ons gezin betekent. Dit jaar een update. Want Pride is nog steeds belangrijk. Misschien wel meer dan ooit.
19 juni 2023
Zin in Salade_Bibi
 
Zin in salade van Bibi Loomans

Het hele jaar salades, dat is waar je trek in krijgt als je Zin in salade van Bibi Loomans leest. 50 recepten voor heerlijke salades voor elk seizoen.
12 juni 2023
 
Snack Attack Jord Althuizen

Er zijn heerlijk veel kookboeken waar je de hele zomer uit kunt koken. Snack Attack van Jord Althuizen is er daar eentje van.