Spinaziesoep met broccoli & makreel

Een fluweelzachte spinaziesoep, die door de toevoeging van broccoli helemaal een stoot groente per lepel oplevert. Een super groentesoeprecept!
Want je krijgt werkelijk alleen maar goede dingen binnen met deze groentesoep. In deze tijd van het jaar geen overbodige luxe. Wij noemen spinaziesoep thuis monstersoep. Het was vroeger een manier om onze toen nog kleine dochter haar groente door middel van soep te laten eten.
Inmiddels is ze nog steeds geen hardcore soepliefhebber, zoals haar moeder maar was deze soep gelukkig wel een hit. Je kunt in plaats van gestoomde makreel natuurlijk ook voor een andere vette vis kiezen, zoals gerookte zalm.
Voor 4 grote kommen soep
1 sjalot, gesnipperd
2 tenen knoflook, gehakt
1el neutrale olie
2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
500g broccoli, in roosje en stronkje in stukjes
400g spinazie
1,5 liter kokend water + 2 bouillonblokjes
sap van 1 citroen (meer of minder naar smaak)
zout & peper
1 gestoomde makreel
Verder nodig: blender of staafmixer
Spinaziesoep met broccoli & makreel
De basis van je spinaziesoep begint met het fruiten van de sjalot, knoflook en bleekselderij in de warme olie. Kies voor een ruime pan, zodat alle groente er straks bij past. Fruit dit 5minuten aan en voeg dan de broccoli toe. Dit schep je een minuut lang om, om wat extra smaak te geven.
Voeg dan het water, de (groente)bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat dit een minuut of 8 pruttelen, tot de broccoli beetgaar is. Voeg dan de spinazie toe en schep om, zodat dit kan slinken. Schep alles (in twee keer) in je blender en blend er een gladde soep van. Giet dit terug in een schone pan. Dit kan natuurlijk ook met een staafmixer, ga voor een zo glad mogelijk soep.
Groene groentesoep met spinazie en broccoli
Verwarm je groentesoep nu goed door en breng op smaak met zout en royaal vers gemalen peper. Tot slot gaat er citroensap bij. Dit geeft de groentesoep nét dat beetje frisheid. Serveer in mooie grote borden of kommen en garneer royaal met stukken makreel.
Gepubliceerd op 26 september 2020