Smulpaapje kookt! – Zelf getrokken kippenbouillon
Soms lijken recepten een inkoppertje, maar is het handig ze online en dus bij de hand te hebben. Want zeg nou zelf, zelfgemaakte kippenbouillon, daar kan toch echt níks tegen op.
Het recept voor een Oosterse variant deelde ik al met jullie. De klassieker onder de kippenbouillons staat vanaf nu óók online.
Nodig voor ongeveer 2 liter soep
1 scharrelkip van 1½ kg
2 stengels prei
1 bosje lente-ui
1 ui
2-4 teentjes knoflook
witte peperkorrels, 6-8 korrels
stukje gember, geschild (ongeveer 2 cm)
1 winterwortel, geschild, in grove stukken gesneden
stokjes van een bosje peterselie, grof gehakt
2 laurierblaadjes
optioneel: foelie, naar smaak en 1 stengel citroengras (gekneusd)
De basis voor goede kippenbouillon
De smaak van je bouillon hangt voor bijna 100% af van de kwaliteit van je kip. Natúúrlijk koop je geen plofkippen, maar op z’n minst een scharrelkip. En ja, daar betaal je voor. Mijn kip kostte uiteindelijk bijna € 15. Maar realiseer je dat je met dit recept niet alleen soep hebt, maar ook kippenvlees dat je straks voor minstens 3 andere gerechten kunt gebruiken. Teruggerekend valt het dan dus alleszins mee!
Zelfgemaakte kippenbouillon
Goed, tijd om bouillon te maken. Snijd de stengel prei in de lengte doormidden en was het zand uit de toppen door het onder een lopende kraan te houden. Snijd ‘daarna in grove stukken, tot bijna aan het eind (alleen het kontje en de donkergroenste bovenkant gebruik je niet). Pel de knoflook en ui en snijd die ook in grove stukken.
Hoe lang moet kippenbouillon trekken
Doe alle ingrediënten nu in de grootste (soep) pan die je hebt. Was de kip goed af onder koud water en doe die bij de groente. Giet hier nu zoveel water overheen dat de kip helemaal onder komt te staan. Pan op het vuur, aan de kook brengen en dan het vuur lager zetten zodat het borrelt maar niet meer kookt. Laat dit zo 2-3 uur staan.
Veelzijdig recept
In die tijd kan de kip smaak afgeven, is het vlees gaar en je soep bijna klaar. Haal de kip uit de soep, verwijder het vel en pluk ál het vlees van de botten. Je kunt die botten nog terug in de bouillon doen om nog meer smaak af te geven. Breng op smaak met zout & versgemalen zwarte peper.
Kippensoep
Met het gare kippenvlees kun je nu een heleboel andere gerechten maken, je hebt genoeg. Doe in ieder geval wat kippenvlees in de soep, voordat je die opdient. Maar maak bijvoorbeeld ook:
kip met rijst uit de oven – het recept vind je hier
kippenragout met rijst – het recept vind je hier
saoto soep – het recept vind je hier
kippenpasteitjes – recept binnenkort online
Gepubliceerd op 14 maart 2015