Smulpaapje kookt! – Zalm encroute met spinazie en mosterdsaus



De ster van het vis kerstmenu is deze zalm encroûte. Indruk maken, zonder dat je heel veel fratsen uit hoeft te halen, wie wil dat niet.

Met dit recept, dat behoorlijk fool proof is, kan dat!

Voor 4 personen

Zak spinazie (450g),
4 stukken zalmfilet, liefst wat dikker en zonder huid
1 ei, losgeklopt
9 velletjes roomboterbladerdeeg, ontdooid

Voor de mosterdsaus

35g boter
3el bloem
300ml Halfvolle melk
1,5el Dijonmosterd
Zout en peper

Voorbereiding

Je kunt een groot aantal onderdelen van dit gerecht ’s ochtends al klaarmaken. De spinazie wok je in een heel klein beetje olie, tot ‘ie volledig geslonken is. Doe de spinazie in een vergiet en druk iedere druppel vocht eruit. Het is belangrijk dat alle vocht eruit is. Wil je het zeker weten, knijp de spinazie dan als laatste nog een keer met je handen uit. Zet apart

Mosterdsaus

Voor de saus smelt je de boter, zonder te laten verkleuren. Daar gaat de bloem bij, goed roeren zodat ‘ie volledig door de boter is opgenomen. Bak dit een minuutje aan. Dan, scheutje voor scheutje de melk erbij. Goed roeren, zodat je geen klontjes krijgt. De saus dikt door de warmte in. De saus is goed als ‘ie aan de achterkant van je lepel blijft zitten, hij moet in ieder geval niet te dun zijn. Dus liever wat minder melk erbij als je niet zeker bent. Tot slot de mosterd er door roeren en op smaak brengen met wat zout en peper. Ook dit kun je allemaal ’s ochtends doen. Laat de saus afkoelen, dek af en zet in de koelkast

Zalm encroûte

Verwarm je oven voor op 200C en beleg een bakplaat met bakpapier. Op de bakplaat leg je 4 ontdooide plakjes bladerdeeg. In het midden eerst de (rauwe!) zalm, zorg dat er om heen voldoende ruimte over is. Bestrijk de buitenruimte met wat losgeklopt ei. Op de zalm gaat spinazie en daarop de mosterdsaus. Dek dit alles af met nog een plakje bladerdeeg. Sluit de randen goed af en vouw de buitenste randen naar binnen. Met een vork kun je het eventueel nog wat vaster maken. Bestrijk nu alles met de rest van het losgeklopt ei

 Vis met sterren

Ter versiering kun je eventueel uit het laatste plakje bladerdeeg met een koekjessteker nog sterren steken. Versier daar de bovenkant mee. Uiteraard smaakt het er niet minder om als je dat niet doet.

Serveren

De vis bak je nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Qua timing is het handig om de vis in de oven te schuiven als je aan het voorgerecht begint. In de laatste vijf minuten kook je de pasta en broccoli. Zo is alles tegelijkertijd klaar en kun je aan tafel.

Gepubliceerd op 5 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!