Smulpaapje kookt! – Zalm encroute met spinazie en mosterdsaus



De ster van het vis kerstmenu is deze zalm encroûte. Indruk maken, zonder dat je heel veel fratsen uit hoeft te halen, wie wil dat niet.

Met dit recept, dat behoorlijk fool proof is, kan dat!

Voor 4 personen

Zak spinazie (450g),
4 stukken zalmfilet, liefst wat dikker en zonder huid
1 ei, losgeklopt
9 velletjes roomboterbladerdeeg, ontdooid

Voor de mosterdsaus

35g boter
3el bloem
300ml Halfvolle melk
1,5el Dijonmosterd
Zout en peper

Voorbereiding

Je kunt een groot aantal onderdelen van dit gerecht ’s ochtends al klaarmaken. De spinazie wok je in een heel klein beetje olie, tot ‘ie volledig geslonken is. Doe de spinazie in een vergiet en druk iedere druppel vocht eruit. Het is belangrijk dat alle vocht eruit is. Wil je het zeker weten, knijp de spinazie dan als laatste nog een keer met je handen uit. Zet apart

Mosterdsaus

Voor de saus smelt je de boter, zonder te laten verkleuren. Daar gaat de bloem bij, goed roeren zodat ‘ie volledig door de boter is opgenomen. Bak dit een minuutje aan. Dan, scheutje voor scheutje de melk erbij. Goed roeren, zodat je geen klontjes krijgt. De saus dikt door de warmte in. De saus is goed als ‘ie aan de achterkant van je lepel blijft zitten, hij moet in ieder geval niet te dun zijn. Dus liever wat minder melk erbij als je niet zeker bent. Tot slot de mosterd er door roeren en op smaak brengen met wat zout en peper. Ook dit kun je allemaal ’s ochtends doen. Laat de saus afkoelen, dek af en zet in de koelkast

Zalm encroûte

Verwarm je oven voor op 200C en beleg een bakplaat met bakpapier. Op de bakplaat leg je 4 ontdooide plakjes bladerdeeg. In het midden eerst de (rauwe!) zalm, zorg dat er om heen voldoende ruimte over is. Bestrijk de buitenruimte met wat losgeklopt ei. Op de zalm gaat spinazie en daarop de mosterdsaus. Dek dit alles af met nog een plakje bladerdeeg. Sluit de randen goed af en vouw de buitenste randen naar binnen. Met een vork kun je het eventueel nog wat vaster maken. Bestrijk nu alles met de rest van het losgeklopt ei

 Vis met sterren

Ter versiering kun je eventueel uit het laatste plakje bladerdeeg met een koekjessteker nog sterren steken. Versier daar de bovenkant mee. Uiteraard smaakt het er niet minder om als je dat niet doet.

Serveren

De vis bak je nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Qua timing is het handig om de vis in de oven te schuiven als je aan het voorgerecht begint. In de laatste vijf minuten kook je de pasta en broccoli. Zo is alles tegelijkertijd klaar en kun je aan tafel.

Gepubliceerd op 5 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.