Smulpaapje kookt! – Zalm encroute met spinazie en mosterdsaus



De ster van het vis kerstmenu is deze zalm encroûte. Indruk maken, zonder dat je heel veel fratsen uit hoeft te halen, wie wil dat niet.

Met dit recept, dat behoorlijk fool proof is, kan dat!

Voor 4 personen

Zak spinazie (450g),
4 stukken zalmfilet, liefst wat dikker en zonder huid
1 ei, losgeklopt
9 velletjes roomboterbladerdeeg, ontdooid

Voor de mosterdsaus

35g boter
3el bloem
300ml Halfvolle melk
1,5el Dijonmosterd
Zout en peper

Voorbereiding

Je kunt een groot aantal onderdelen van dit gerecht ’s ochtends al klaarmaken. De spinazie wok je in een heel klein beetje olie, tot ‘ie volledig geslonken is. Doe de spinazie in een vergiet en druk iedere druppel vocht eruit. Het is belangrijk dat alle vocht eruit is. Wil je het zeker weten, knijp de spinazie dan als laatste nog een keer met je handen uit. Zet apart

Mosterdsaus

Voor de saus smelt je de boter, zonder te laten verkleuren. Daar gaat de bloem bij, goed roeren zodat ‘ie volledig door de boter is opgenomen. Bak dit een minuutje aan. Dan, scheutje voor scheutje de melk erbij. Goed roeren, zodat je geen klontjes krijgt. De saus dikt door de warmte in. De saus is goed als ‘ie aan de achterkant van je lepel blijft zitten, hij moet in ieder geval niet te dun zijn. Dus liever wat minder melk erbij als je niet zeker bent. Tot slot de mosterd er door roeren en op smaak brengen met wat zout en peper. Ook dit kun je allemaal ’s ochtends doen. Laat de saus afkoelen, dek af en zet in de koelkast

Zalm encroûte

Verwarm je oven voor op 200C en beleg een bakplaat met bakpapier. Op de bakplaat leg je 4 ontdooide plakjes bladerdeeg. In het midden eerst de (rauwe!) zalm, zorg dat er om heen voldoende ruimte over is. Bestrijk de buitenruimte met wat losgeklopt ei. Op de zalm gaat spinazie en daarop de mosterdsaus. Dek dit alles af met nog een plakje bladerdeeg. Sluit de randen goed af en vouw de buitenste randen naar binnen. Met een vork kun je het eventueel nog wat vaster maken. Bestrijk nu alles met de rest van het losgeklopt ei

 Vis met sterren

Ter versiering kun je eventueel uit het laatste plakje bladerdeeg met een koekjessteker nog sterren steken. Versier daar de bovenkant mee. Uiteraard smaakt het er niet minder om als je dat niet doet.

Serveren

De vis bak je nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Qua timing is het handig om de vis in de oven te schuiven als je aan het voorgerecht begint. In de laatste vijf minuten kook je de pasta en broccoli. Zo is alles tegelijkertijd klaar en kun je aan tafel.

Gepubliceerd op 5 december 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!