Smulpaapje kookt! – Worstenbroodjes

Al vanaf het moment dat Home Baked van Yvette van Boven in mijn kookboekenkast staat is dit een van de recepten die ik meerdere keren per maand maak. In de afgelopen periode ben ik gaan experimenteren met het originele recept. Dat heeft tot twee varianten geleid die ik heel graag met je deel.
Ik maak overigens, in tegenstelling tot Yvette, kleine broodjes en vries die deels in. Op die manier heeft onze kleuter, zonder al te veel moeite, met regelmaat iets lekkers in haar lunchtrommel. En wij in het weekend iets lekkers bij de lunch. Win/win!
Voor ruim 10 kleine worstenbroodjes
Voor het deeg
2 zakjes instantgist
200ml lauwe melk
450g bloem
2tl zout
50g zachte boter
1 ei
Vulling variant 1
450g half om half gehakt
20g Panko
1 ei
zout & peper
½ tl nootmuskaat
½ tl kruidnagel
1el mosterd
Vulling variant 2
450g half om half gehakt
20g Panko
1 ei
zout & peper
1tl raselhanout
½ tl uipoeder
½ tl knoflookpoeder
Extra: 1 ei losgeklopt
Brooddeeg
Je begint met het maken van het deeg. Dat vraagt wat rijstijd, dus begin hier op tijd mee! Gist in een hoog glas doen en daar de melk bij schenken, roer even door en laat het dan 10 minuutjes staan. Als je bubbels ziet verschijnen is de gist aan het werk en kun je het mengsel gebruiken. Meng in de tussentijd bloem met zout. Als de gist goed is giet je het mengsel bij de bloem, als ook de zachte boter en het ei. Dit alles meng je, zeker 10 minuten, tot een elastisch deeg. Ideaal is om hiervoor een stevige mixer met deeghaak te gebruiken, maar anders zet goed je spierballen aan het werk. Doe dit deeg in een kom, dek af met folie en zet op een warme plek om te laten rijzen. Trek hier ongeveer 1,5 uur voor uit. Het resultaat is een deeg dat is verdubbeld in volume.
Vulling worstenbroodjes
Terwijl het deeg rijst maak je de vulling klaar. De eerste variant is een wat meer traditionele vulling. Aan de originele vulling van Yvette heb ik een flinke schep mosterd toegevoegd. Ik heb hiervoor Dijon gebruikt. De tweede variant heeft een meer Midden-Oosten smaak. Geen idee of dit vloeken in de traditionele worstenbroodjeskerk is, maar ik vond het resultaat verrassen én lekker. Kijk maar voor welke variant jij gaat. Voor de vulling meng je alle ingrediënten door elkaar, tot alles goed gemengd is. Voorzie hierna een bakplaat van een vel bakpapier.
Worstenbroodjes zelf maken
Als het deeg goed gerezen is kneed je even alle lucht eruit en rol je het, op een bebloemd aanrecht, uit tot een groot vierkant. Probeer het deeg goed dun uit te rollen, voor een goede verhouding deeg/vulling. Draai worstjes van de vulling en leg die, individueel, op het deeg. Ik hou een hoeveelheid gehakt ter grootte van een flinke golfbal aan en rol die dan tussen mijn handen uit tot een klein worstje, liever iets te breed dan te lang. Snijd ruim genoeg er om heen het deeg uit en vouw de zijkanten van het deeg eerst naar binnen. Daarna rol je, in de breedte, de rest van het deeg om het gehakt. Zorg dat de zijkanten goed samengeknepen zijn en je geen vulling ziet. Leg het worstenbroodje op de bakplaat met de naad naar beneden. Herhaal tot je geen vulling/deeg meer over hebt. (ik hou meestal wat deeg over)
Dek de worstenbroodjes af met een (schone) theedoek en laat ze een half uurtje op een warme plek een tweede keer rijzen. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200C.
Zelf gebakken worstenbroodjes
Met wat losgeklopt ei kwast je als laatste de worstenbroodjes in, voordat je ze de oven inschuift. Bak 25-30 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze prachtig goudbruin kleuren en er een waanzinnige geur uit je oven komt. Even kort laten afkoelen en daarna genieten van je eigen ambacht!
Gepubliceerd op 28 maart 2015