Smulpaapje kookt! – Tartelette au citron



Onlangs leerden wij van Meike, patissière bij Petit Gateau, de kunst van het maken van tartelettes. De basis van het recept vindt zijn oorsprong in het bakboek Tarte Tatin, maar Meike leerde de fijne kneepjes in de jaren dat zij haar vak in Frankrijk uitoefende en paste de receptuur iets aan.

Haar versie van de tartelette au citron deel ik met jullie, want ik kan uit ervaring vertellen dat het resultaat echt magnifique is!

Voor het zanddeeg (8 kleine taartjes)

200g bloem
6g zout
80g poedersuiker
30g amandelpoeder
120g koude boter, in blokjes
30g losgeklopt ei (is ongeveer 2/3 ei)

Voor de citroenvulling

Het sap van 2 citroenen
2 eieren
90g suiker
110g zachte boter

Zo maak je zanddeeg

Meng alle ingrediënten, met uitzondering van het ei, door elkaar tot een zanderig deeg ontstaat. Om de boter goed op te laten nemen verkruimel je het als het ware tussen de bloem. Wrijf het als laatste goed tussen je vingers, tot je een soort kruimels hebt. Voeg dan het ei toe (weeg goed af!) en kneed het deeg snel tot een bal. Wikkel dat in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Deze stap niet overslaan, het zorgt ervoor dat de boter (die inmiddels weer zacht is geworden door het kneden) weer stevig wordt. Je kunt dit evenueel ook al de avond ervoor doen. Haal het dan tijdig uit de koelkast. Verwarm je oven alvast voor op 170C

Rol het deeg uit tot 3 á 5 mm dikte op een met een klein beetje bloem bestoven werkvlak. Gebruik niet teveel bloem op je deegroller of op het deeg, dat gaat ten koste van de smaak van je deeg. Als je het deeg helemaal hebt uitgerold prik je de bodem met een vork in. Dit voorkomst dat het deeg in de oven omhoog komt.

Klein of groot?

Afhankelijk van de grootte van je vorm maak je één grote taart of als je kleinere ringen gebruikt meerdere tartelettes. Heb je deeg over? Geen probleem, dat kun je ook prima invriezen voor later. Zorg dat je een opstaand randje hebt in je vorm, in verband met de vulling. De bodem bak je nu blind in de oven. Normaal gebruik je daar een blind bakvulling voor, voor deze taartjes is dat niet nodig. Je bakt ze ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de grootte van je taartje. Houd ze goed in de gaten, als ze mooi goudbruin kleurt is je bodem klaar. Haal uit de oven en laat even afkoelen voor je ze uit de vorm(pjes) haalt.

Voor de citroenvulling

Doe het sap in een vuurvaste komt en doe daar de suiker bij. Daarna de eieren en meng met een garde alles goed en verwarm dit nu au bain marie. Kunst is dat je kom niet het water raakt, want dan krijg je roerei. Maar hij moet er ook niet te ver vanaf zijn, want dan gaat het niet goed binden. Blijf goed roeren tot je mengsel dik wordt. Je ziet dat vanzelf gebeuren. Haal dan de kom van het vuur af en doe de boter er doorheen. Die smelt terwijl je goed mengt. De vulling giet je in de voorgebakken bodem. (handigste gaat dat door de vulling in een maatbeker over te gieten)

Zet de taart(jes) nu nog 30 minuten in de koelkast, zodat de vulling mooi stijf en koud kan worden. Garneer, voor dat je ze serveert, met framboosjes of ander mooi rood fruit. Genieten maar!

Gepubliceerd op 2 mei 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.