Smulpaapje kookt! – Roze bietjesrisotto



Risotto is toch wel een van mijn favoriete italiaanse gerechten. Waar veel mensen aanhikken tegen het vele roeren, is het voor mij een heerlijk moment van ontspanning. Scheutje voor scheutje bouillon, hoe langer ik roer, des te meer Zen ik word.

Daarnaast is risotto voor veel kinderen ook een super toegankelijk gerecht, waar je allerhande variaties op kunt maken. De vorige keer maakten we een risotto met ingrediënten deels uit de vriezer. Dit keer een roze risotto!

Voor vier personen heb je nodig

500g verse rode bietjes (geen voorgekookte dus!)
2 el olijfolie
klontje boter
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
250g risotto rijst
150 ml witte wijn (of vervang door 100ml bouillon)
700 ml groentebouillon
handje geraspte Parmezaan
4 el zure room
bosje dille, fijngehakt

Voorbereiding

Verwarm de oven op 200C en doe een schort om. Je wilt geen vlekken van bietjes in je kleding! Als je geen roze handen wil doe dan ook keukenhandschoenen aan. Haal de schil van de bietjes en snijd ze in grove stukken. Doe die in een ovenschaal en besprenkel met 1el olijfolie. Even goed schudden, zodat alles onder de olie zit en dan wat zout en peper voor de smaak erover. Rooster ze een uur in de oven, je wilt ze zacht maar nog wel met een beetje ‘bite’.

Met of zonder wijn – jij bepaalt

In de tussentijd verhit je de laatste eetlepel olie en de boter in een grote pan en fruit je de ui en knoflook op een laag vuur gedurende 3-5 minuten. Risottorijst erbij en even goed roeren zodat alles in met de boter/olie in aanraking is geweest. Als je wijn gebruikt mag die er nu bij en laat je die volledig verdampen (ongeveer 5 minuten). Als je geen wijn gebruikt doe je hetzelfde met de bouillon.

Zen en ontspan

Goed roeren en nu 1/3 van de bouillon erbij. Je kunt op dit moment ook ervoor kiezen om de risotto verder in de oven te garen. Doe dan alle bouillon erbij, roer en dek af en zet 15 minuten in de oven. Maar ik vind niets ontspannender dan risotto roeren, dus ik ga gewoon verder met heel Zen beetje voor beetje de bouillon er verder door heen te roeren. Iedere keer wacht je tot de vorige hoeveelheid volledig is opgenomen. Iedere 1/3 hoeveelheid bouillon vraagt ongeveer 10 minuten. Proef als je bijna alle bouillon hebt gebruikt of er nog meer nodig is. De rijst moet ‘al dente’ zijn. Dus wel gaar (geen harde kern) maar ook niet papperig zacht. Laat je eigen voorkeur echter gelden, maar realiseer je dat als je klaar bent de rijst altijd nog iets nagaart.

Roze risotto

De bietjes zijn nu ook ongeveer klaar. Een kwart van de bietjes in de blender of met de staafmixer tot een puree maken. Gebruik desgewenst een drupje olijfolie. Die puree mag nu bij de risotto, goed mengen tot je een prachtige roze kleur krijgt. De rest van de bietjes in kleine stukjes snijden en aan de risotto toevoegen. Afmaken met lekker wat versgeraspte Parmezaan en het meeste van de dille. Serveer met een lekkere lepel zure room en garneer met de rest van de dille.

Gepubliceerd op 30 april 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.