Kip uit Jordanië



Tijdens een pilates les raakte ik in gesprek met mijn buurvrouw die uit Jordanie komt en ik vertelde over de prachtige Arabische kruiden die ik onlangs kreeg.

Als snel ging het over haar favoriete gerechten en wist ik haar dit familierecept te ontfutselen. Ik hoop maar dat ik het eer aan heb gedaan. Het was hoe dan ook verrukkelijk!

Voor 2 personen

als lunchgerecht of lichte maaltijd

3 kippenbouten
2 winterwortels
1 ui, grof gehakt
3 stengels bleekselderij
1 venkel, grof gesneden
2 bosuitjes
de steeltjes van klein bosje peterselie
zwarte peper & zout

2 uien, grof gesneden
2-3 tl Sumak, oa via Vanilla Venture
Turks brood, gehalveerd

Kip pocheren

Zet een grote pan op, waar straks de hele kippenbouten in kunnen. Vul die met water en voeg alle, grofgesneden, groenten toe. Breng aan de kook. Op dat moment kunnen de kippenbouten erin en laat je die 25 minuten, op zacht vuur, pocheren.

Uien karamelliseren

In de tussentijd verhit je de olie en boter in een pan en bak je daarin de uien aan. Laat ze lekker wat kleur krijgen, maar bak ze niet te hard. Ze hebben ongeveer 10-15 minuten nodig om te karamelliseren. Verwarm nu ook je oven voor op 200C.

Jordanese kip

Haal de kippenbouten uit het vocht en ontdoe ze van het meeste van het vlees. Snijd het brood open en beleg dat met het kippenvlees. Doe er de gekaramelliseerde uien overheen als ook nog een paar eetlepels van de kippenbouillon. Zet dit in de oven, zodat het vocht uit het brood verdampt en knapperig wordt. Reken op ongeveer 15 minuten, afhankelijk van welk brood je gebruikt. Haal uit de oven en bestrooi royaal met Sumak. Meteen serveren!

Kippenbouillon

Van het vocht en de resterende botten kunnen je nu een geweldige kippenbouillon maken. Laat hiervoor alles nog een half uur pruttelen en kook het dan in. Eventueel voeg je maximaal 1 blokje kippenbouillon toe voor wat extra smaak. Haal de kippenbotten, groenten en dergelijke eruit. Snijd de groente die nog in tact is, zoals de wortel en bleekselderij, in stukken en doe die terug in de soep. Eventuele laatste stukjes kippenvlees ook. Ideaal ook om in kleine porties in te vriezen, voor bijvoorbeeld bouillon voor risotto en dergelijke.

Gepubliceerd op 2 januari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.