Smulpaapje kookt! Zelfgemaakte falafel



Hebben jullie dat ook? Zo’n lijstje met gerechten die je vaak kant en klaar koopt, maar eigenlijk graag zelf zou willen maken? Falafel is bij mij altijd een van die gerechten geweest. Zo makkelijk om bij de goede Turkse of Marokkaanse winkel te kopen, dus waarom zelf maken?

Wij weten nu waarom. Zelfgemaakt is wederom het allerlekkerst. En makkelijker dan je denkt.

Fast food maar dan anders

Hoewel falafel normaliter in de categorie ‘fast food’ valt is zelf maken dat niet. De enige echte manier om ze te maken is met gedroogde kikkererwten. En ja, die moet je eerst weken. Maar laat je niet verleiden tot gemak met een blik kikkererwten. Het is het wachten absoluut waard!

Voor 4 personen heb je nodig

250g gedroogde kikkererwten
1 tl zout
2 tl bakpoeder
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
1 tl milde paprikapoeder (hou je van pittiger gebruik dan Cayennepoeder)
1 teentje knoflook
2 el peterselie
sap van een kleine citroen
optioneel: 2 el olijfolie

Hoe maak je zelf falafel?

De kikkererwten zet je goed ruim onder water en laat je minimaal een nacht staan. Maar zet je ze ‘s avonds weg en gebruik je ze pas de volgende avond, dan is dat geen enkel probleem. Giet ze daarna af en meng ze met het zout, bakpoeder, komijn, koriander, paprikapoeder, knoflook, peterselie en de sap van de citroen. Het makkelijkst is om hiervoor een keukenmachine te gebruiken, maar het kan ook met een staafmixer. Je wil een soort pasta overhouden, maar het moet niet tè fijn worden. Blijft je structuur wat korrelig voeg dan beetje bij beetje wat olijfolie toe.

De lekkerste falafel maak je zelf!

Heb je de tijd zet het mengsel dan nog even in de koelkast, zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Maar direct gebruiken kan ook. Maak je handen nat en vorm kleine, platte balletjes van het kikkererwtenmengsel. Ze blijven niet, zoals bijvoorbeeld gehaktballetjes, super goed plakken. Het makkelijkste is het om een balletjes te vorm in de muis van je hand, zodat je ze zo stevig mogelijk kunt drukken. Leg ze voorzichtig op een grote schaal. Alle falafel klaar? Zet ze de schaal nog heel even in de koelkast, voor wat meer stevigheid.

Falafel frituren

Echte falafel wordt gefrituurd. Dat kan ook best op zijn tijd. Wij hebben geen frituurpan, dus gebruiken een grote, stevige pan met een flinke laag zonnebloemolie. Zorg dat je vet/olie goed heet is, dan frituur je het best. Pak met een schuimspaan voorzichtig de falafelballetjes op en laat ze zachtjes in het pan vallen. Doe er niet teveel tegelijk, dan koelt het vet/olie te snel af. Bak ze om en om tot ze goudbruin zijn en laat ze dan op een goede laag keukenpapier uitlekken.

Serveren

Het lekkerst is het om de falafel direct te serveren. Rooster wat pittabroodjes om ze in te stoppen en doe er lekkere dikke yoghurt overheen. Of misschien wel wat tzaziki. Erbij nog een frisse groene salade en je zelfgemaakte falafelmaaltijd is helemaal af!

 

Gepubliceerd op 19 januari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
14 juni 2021
krab van de bbq
 
Fruits de mer van de barbecue

Er zijn weinig dingen in het leven waar ik zó van kan genieten als van fruits de mer. Ik maakte ze dit keer op de bbq, en dat wil je écht een keer proberen.
13 juni 2021
gegrilde ananas
 
Gegrilde ananas van de barbecue

Gegrilde ananas is een van de lekkerste desserts van de barbecue. Marineer de ananas in rum en maak af met een dikke klodder honing-limoenyoghurt.
11 juni 2021
 
Gordon’s Sicilian Lemon gin pasta

Dat je met Gordon’s Sicilian lemon gin een heerlijke gin tonic kunt maken is geen verrassing. Maar je maakt er ook deze te gekke lemon pasta mee!