Smulpaapje kookt! Zelfgemaakte falafel
Hebben jullie dat ook? Zo’n lijstje met gerechten die je vaak kant en klaar koopt, maar eigenlijk graag zelf zou willen maken? Falafel is bij mij altijd een van die gerechten geweest. Zo makkelijk om bij de goede Turkse of Marokkaanse winkel te kopen, dus waarom zelf maken?
Wij weten nu waarom. Zelfgemaakt is wederom het allerlekkerst. En makkelijker dan je denkt.
Fast food maar dan anders
Hoewel falafel normaliter in de categorie ‘fast food’ valt is zelf maken dat niet. De enige echte manier om ze te maken is met gedroogde kikkererwten. En ja, die moet je eerst weken. Maar laat je niet verleiden tot gemak met een blik kikkererwten. Het is het wachten absoluut waard!
Voor 4 personen heb je nodig
250g gedroogde kikkererwten
1 tl zout
2 tl bakpoeder
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
1 tl milde paprikapoeder (hou je van pittiger gebruik dan Cayennepoeder)
1 teentje knoflook
2 el peterselie
sap van een kleine citroen
optioneel: 2 el olijfolie
Hoe maak je zelf falafel?
De kikkererwten zet je goed ruim onder water en laat je minimaal een nacht staan. Maar zet je ze ’s avonds weg en gebruik je ze pas de volgende avond, dan is dat geen enkel probleem. Giet ze daarna af en meng ze met het zout, bakpoeder, komijn, koriander, paprikapoeder, knoflook, peterselie en de sap van de citroen. Het makkelijkst is om hiervoor een keukenmachine te gebruiken, maar het kan ook met een staafmixer. Je wil een soort pasta overhouden, maar het moet niet tè fijn worden. Blijft je structuur wat korrelig voeg dan beetje bij beetje wat olijfolie toe.
De lekkerste falafel maak je zelf!
Heb je de tijd zet het mengsel dan nog even in de koelkast, zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Maar direct gebruiken kan ook. Maak je handen nat en vorm kleine, platte balletjes van het kikkererwtenmengsel. Ze blijven niet, zoals bijvoorbeeld gehaktballetjes, super goed plakken. Het makkelijkste is het om een balletjes te vorm in de muis van je hand, zodat je ze zo stevig mogelijk kunt drukken. Leg ze voorzichtig op een grote schaal. Alle falafel klaar? Zet ze de schaal nog heel even in de koelkast, voor wat meer stevigheid.
Falafel frituren
Echte falafel wordt gefrituurd. Dat kan ook best op zijn tijd. Wij hebben geen frituurpan, dus gebruiken een grote, stevige pan met een flinke laag zonnebloemolie. Zorg dat je vet/olie goed heet is, dan frituur je het best. Pak met een schuimspaan voorzichtig de falafelballetjes op en laat ze zachtjes in het pan vallen. Doe er niet teveel tegelijk, dan koelt het vet/olie te snel af. Bak ze om en om tot ze goudbruin zijn en laat ze dan op een goede laag keukenpapier uitlekken.
Serveren
Het lekkerst is het om de falafel direct te serveren. Rooster wat pittabroodjes om ze in te stoppen en doe er lekkere dikke yoghurt overheen. Of misschien wel wat tzaziki. Erbij nog een frisse groene salade en je zelfgemaakte falafelmaaltijd is helemaal af!
Gepubliceerd op 19 januari 2014