Gepocheerde eieren op 2 manieren gemaakt



Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van Eggs Benedict. Het ene verhaal claimt dat Lemuel Benedict het Waldorf hotel in New York inliep en vroeg om geroosterd brood met boter, gepocheerde eieren, knapperige bacon en Hollandaise saus, omdat ‘ie zijn kater wilde weg eten.

De beroemde maître d’hôtel – Oscar Tschirky – was zo onder de indruk van dit gerecht dat hij het op de ontbijt- én lunchkaart van het hotel zette, maar dan met ham in plaats van bacon en op een geroosterde Engelse muffin, in plaats van brood.

Historie Eggs Benedict

Een andere versie is dat Edward Montgomery op verzoek van de heer Benedict in 1967 een brief aan de NY Times columnist Craig Claiborne schreef en een recept bijsloot dat hij via een oom had ontvangen van de heer Benedict. Dit recept voor Eggs Benedict verschilt nogal van het recept van hierboven. Er wordt een hard gekookt ei en ham in gebruikt, in plaats van het gepocheerde eitje.

Zo pocheer je eieren

Hoe het ook ontstaan is en wie ook de échte Benedict uit dit gerecht is, dit is zo’n heerlijk luxe ontbijt dat perfect is om lekker op zondag te maken. Zéker in combinatie met de fluweelzachte Hollandaise saus en de gerookte zalm die ik in de eerste versie gebruik. En in tegenstelling tot wat je denkt is het niet eens zo heel moeilijk te maken!

Dit recept komt vooral aan op timing. Dus zorg dat alle ingrediënten en hulpmiddelen klaar staan, als je gaat beginnen. En dan zul je zien dat je in minder dan een kwartier een fantastisch ontbijtje klaar hebt staan, dat alleen nog maar met heel veel liefde geserveerd hoeft te worden!

voor 2 personen

Voor de Hollandaise saus

100g gesmolten (ongezouten) roomboter
1 eidooier
citroensap, naar smaak
zout & peper
fijngesneden bieslook, naar smaak

Voor de gepocheerde eieren

Grote pan met kokend water
2tl (rijst)azijn (dit helpt het eiwit stollen, maar ik pocheer ook regelmatig zonder het gebruik van azijn)
2 eieren
2 kleine kommetjes

Om te serveren

2 Engelse muffins, geroosterd (of gebruik dik gesneden, geroosterd brood)
2 goeie plakken gerookte zalm
gezouten roomboter

Gepocheerd ei, de makkelijkste manier

Zet een pan met water op en breng aan de kook. Doe de azijn in het kokende water en breek de 2 eieren in aparte, kleine kommetjes. Met een lepel draai je nu in het midden van de pan, waardoor een soort draaikolk ontstaat. Giet hier 1 ei in, tot je het eiwit ziet stollen. Meteen daarna laat je het andere ei erin glijden. Vuur nu uit, deksel op de pan. Afhankelijk van de grootte van je eieren laat je het zo 2-3 minuten staan. Precies genoeg tijd om je Hollandaise saus af te maken. Zorg dus dat je daar ook alles voor hebt klaar staan.

Hollandaise saus

Voor de Hollandaise saus smelt je rustig de boter (niet laten bruisen of bruin worden!) en laat je die iets afkoelen. Zet een pan water op, tegen de kook aan. En in de glazen kom doe je de eidooiers. Zet die kom op de pan (zonder dat de bodem het water raakt) en met een garde klop je (au-bain marie noemen ze dat)  tot de eidooiers lichtgeel en dikker worden. Haal pan en kom van het vuur en dan gaat daar, beetje voor beetje, de iets afgekoelde boter bij. Je gebruikt zoveel mogelijk alleen het heldere deel van de boter (de witte vlokken zakken naar de bodem, die giet je er niet bij) Klop tot de saus bindt. Breng op smaak met kneepje citroensap, zout & peper. Houdt de saus warm in de kom boven het nog warme water.

Rooster je brood/muffin en besmeer met een dun laagje gezouten roomboter. Haal tot slot, voorzichtig!, de gepocheerde eieren uit het water. Op de geroosterde muffin/snee brood leg je nu een mooie plak zalm. Daar bovenop gaat het gepocheerde ei. Giet over het eitje een laagje Hollandaise saus en garneer met bieslook. Meteen serveren, met heel veel liefde natuurlijk!

Avocado en gepocheerd ei.jpgAvocado & gepocheerd ei

Geen zin om de saus te maken? Kies dan voor een snelle en even lekkere optie. Pocheer de eieren zoals aangegeven, rooster een snee (zuurdesem) brood en prak hier een halve avocado op. Breng die op smaak met een beetje zout & peper en leg het gepocheerde ei erop. In vijf minuten gemaakt en een van onze lievelingsontbijtjes.

Gepubliceerd op 9 mei 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.