Gepocheerde eieren op 2 manieren gemaakt



Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van Eggs Benedict. Het ene verhaal claimt dat Lemuel Benedict het Waldorf hotel in New York inliep en vroeg om geroosterd brood met boter, gepocheerde eieren, knapperige bacon en Hollandaise saus, omdat ‘ie zijn kater wilde weg eten.

De beroemde maître d’hôtel – Oscar Tschirky – was zo onder de indruk van dit gerecht dat hij het op de ontbijt- én lunchkaart van het hotel zette, maar dan met ham in plaats van bacon en op een geroosterde Engelse muffin, in plaats van brood.

Historie Eggs Benedict

Een andere versie is dat Edward Montgomery op verzoek van de heer Benedict in 1967 een brief aan de NY Times columnist Craig Claiborne schreef en een recept bijsloot dat hij via een oom had ontvangen van de heer Benedict. Dit recept voor Eggs Benedict verschilt nogal van het recept van hierboven. Er wordt een hard gekookt ei en ham in gebruikt, in plaats van het gepocheerde eitje.

Zo pocheer je eieren

Hoe het ook ontstaan is en wie ook de échte Benedict uit dit gerecht is, dit is zo’n heerlijk luxe ontbijt dat perfect is om lekker op zondag te maken. Zéker in combinatie met de fluweelzachte Hollandaise saus en de gerookte zalm die ik in de eerste versie gebruik. En in tegenstelling tot wat je denkt is het niet eens zo heel moeilijk te maken!

Dit recept komt vooral aan op timing. Dus zorg dat alle ingrediënten en hulpmiddelen klaar staan, als je gaat beginnen. En dan zul je zien dat je in minder dan een kwartier een fantastisch ontbijtje klaar hebt staan, dat alleen nog maar met heel veel liefde geserveerd hoeft te worden!

voor 2 personen

Voor de Hollandaise saus

100g gesmolten (ongezouten) roomboter
1 eidooier
citroensap, naar smaak
zout & peper
fijngesneden bieslook, naar smaak

Voor de gepocheerde eieren

Grote pan met kokend water
2tl (rijst)azijn (dit helpt het eiwit stollen, maar ik pocheer ook regelmatig zonder het gebruik van azijn)
2 eieren
2 kleine kommetjes

Om te serveren

2 Engelse muffins, geroosterd (of gebruik dik gesneden, geroosterd brood)
2 goeie plakken gerookte zalm
gezouten roomboter

Gepocheerd ei, de makkelijkste manier

Zet een pan met water op en breng aan de kook. Doe de azijn in het kokende water en breek de 2 eieren in aparte, kleine kommetjes. Met een lepel draai je nu in het midden van de pan, waardoor een soort draaikolk ontstaat. Giet hier 1 ei in, tot je het eiwit ziet stollen. Meteen daarna laat je het andere ei erin glijden. Vuur nu uit, deksel op de pan. Afhankelijk van de grootte van je eieren laat je het zo 2-3 minuten staan. Precies genoeg tijd om je Hollandaise saus af te maken. Zorg dus dat je daar ook alles voor hebt klaar staan.

Hollandaise saus

Voor de Hollandaise saus smelt je rustig de boter (niet laten bruisen of bruin worden!) en laat je die iets afkoelen. Zet een pan water op, tegen de kook aan. En in de glazen kom doe je de eidooiers. Zet die kom op de pan (zonder dat de bodem het water raakt) en met een garde klop je (au-bain marie noemen ze dat)  tot de eidooiers lichtgeel en dikker worden. Haal pan en kom van het vuur en dan gaat daar, beetje voor beetje, de iets afgekoelde boter bij. Je gebruikt zoveel mogelijk alleen het heldere deel van de boter (de witte vlokken zakken naar de bodem, die giet je er niet bij) Klop tot de saus bindt. Breng op smaak met kneepje citroensap, zout & peper. Houdt de saus warm in de kom boven het nog warme water.

Rooster je brood/muffin en besmeer met een dun laagje gezouten roomboter. Haal tot slot, voorzichtig!, de gepocheerde eieren uit het water. Op de geroosterde muffin/snee brood leg je nu een mooie plak zalm. Daar bovenop gaat het gepocheerde ei. Giet over het eitje een laagje Hollandaise saus en garneer met bieslook. Meteen serveren, met heel veel liefde natuurlijk!

Avocado en gepocheerd ei.jpgAvocado & gepocheerd ei

Geen zin om de saus te maken? Kies dan voor een snelle en even lekkere optie. Pocheer de eieren zoals aangegeven, rooster een snee (zuurdesem) brood en prak hier een halve avocado op. Breng die op smaak met een beetje zout & peper en leg het gepocheerde ei erop. In vijf minuten gemaakt en een van onze lievelingsontbijtjes.

Gepubliceerd op 9 mei 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.