Smulpaapje kookt! – Bechamelsaus



Vind jij bechamelsaus maken net zo eng als ik ooit? Lees dan gauw verder. Want als je boter kunt smelten kun je ook bechamelsaus maken! Zo eenvoudig? Ja, zo eenvoudig is het écht.

Ik laat je stap voor stap zien wat de sleutel is voor het maken van dit basisrecept. Heb je het eenmaal onder de knie dan staat de deur wagenwijd open naar de lekkerste sauzen en gerechten.

Voor bechamelsaus heb je nodig

50g roomboter
40g bloem
Melk
Zout & peper

Zo maak je bechamelsaus  

Smelt de boter in een pan, maar zorg dat ‘ie niet bruin wordt. Doe het dus op een laag vuur en geleidelijk. Zodra de boter gesmolten is gaat de bloem erbij. Hup, in één keer in de pan. Nu is het belangrijk dat je een garde en een (liefst siliconen) spatel bij de hand hebt. Roeren! Je roert de bloem door de boter, zodat alles wordt opgenomen. Je krijgt een licht papje dat je even laat bakken. Op laag vuur! Je wilt het niet verbranden. De reden om dit te doen is dat je zo de bloemsmaak weg bakt. Doe dit een minuutje.

Witte saus

Voor een klassieke bechamelsaus gaat er nu melk bij. Dit kan echter ook bouillon zijn. Super lekker voor als je bijvoorbeeld ragout wilt maken. Maar voor witte saus gebruik je melk. Dat gaat er scheutje voor scheutje bij. De pan staat nog steeds op laag vuur. Per keer roer je dit door het bloem/botermengsel, tot het volledig is opgenomen. Dan laat je het even staat, door de warmte dikt het in. Weer een scheut melk erbij. Herhaal dit tot je de gewenste dikte van je saus hebt. Je wilt dat de saus uiteindelijk de achterkant van een lepel bedekt zonder er meteen van af te vallen.

Bechamelstap1_web.jpgBechamelstap2_web.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Van bechamel- tot kaassaus

Breng je bechamelsaus op smaak met zout en peper, als je wilt nog wat nootmuskaat. Maar je kunt er hierna ook kaassaus van maken. Gebruik je favoriete (goed smeltbare!) kaas en verwarm die erdoor, tot het helemaal gesmolten is. Maar ook blauwe kaas kan, heerlijk voor bijvoorbeeld over de bloemkool of in je witlof ham en kaas.

Zo makkelijk is het dus. De klassieke bechamelsaus kun jij vanaf nu dus ook zelf maken!

 

Gepubliceerd op 15 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.