Smulpaapje kookt! – Bechamelsaus



Vind jij bechamelsaus maken net zo eng als ik ooit? Lees dan gauw verder. Want als je boter kunt smelten kun je ook bechamelsaus maken! Zo eenvoudig? Ja, zo eenvoudig is het écht.

Ik laat je stap voor stap zien wat de sleutel is voor het maken van dit basisrecept. Heb je het eenmaal onder de knie dan staat de deur wagenwijd open naar de lekkerste sauzen en gerechten.

Voor bechamelsaus heb je nodig

50g roomboter
40g bloem
Melk
Zout & peper

Zo maak je bechamelsaus  

Smelt de boter in een pan, maar zorg dat ‘ie niet bruin wordt. Doe het dus op een laag vuur en geleidelijk. Zodra de boter gesmolten is gaat de bloem erbij. Hup, in één keer in de pan. Nu is het belangrijk dat je een garde en een (liefst siliconen) spatel bij de hand hebt. Roeren! Je roert de bloem door de boter, zodat alles wordt opgenomen. Je krijgt een licht papje dat je even laat bakken. Op laag vuur! Je wilt het niet verbranden. De reden om dit te doen is dat je zo de bloemsmaak weg bakt. Doe dit een minuutje.

Witte saus

Voor een klassieke bechamelsaus gaat er nu melk bij. Dit kan echter ook bouillon zijn. Super lekker voor als je bijvoorbeeld ragout wilt maken. Maar voor witte saus gebruik je melk. Dat gaat er scheutje voor scheutje bij. De pan staat nog steeds op laag vuur. Per keer roer je dit door het bloem/botermengsel, tot het volledig is opgenomen. Dan laat je het even staat, door de warmte dikt het in. Weer een scheut melk erbij. Herhaal dit tot je de gewenste dikte van je saus hebt. Je wilt dat de saus uiteindelijk de achterkant van een lepel bedekt zonder er meteen van af te vallen.

Bechamelstap1_web.jpgBechamelstap2_web.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Van bechamel- tot kaassaus

Breng je bechamelsaus op smaak met zout en peper, als je wilt nog wat nootmuskaat. Maar je kunt er hierna ook kaassaus van maken. Gebruik je favoriete (goed smeltbare!) kaas en verwarm die erdoor, tot het helemaal gesmolten is. Maar ook blauwe kaas kan, heerlijk voor bijvoorbeeld over de bloemkool of in je witlof ham en kaas.

Zo makkelijk is het dus. De klassieke bechamelsaus kun jij vanaf nu dus ook zelf maken!

 

Gepubliceerd op 15 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.