Smulpaapje kookt! – Aardbeienkwarktaart

Met aardbeien vol in het seizoen is het eigenlijk juist nu het uitgelezen moment om deze kwarktaart te maken. Ik zeg bewust kwarktaart, want een cheesecake is eigenlijk altijd gebakken.
Maar hoe je ‘m ook noemt, ik zou een reden bedenken om ‘m te maken. Want oh mijn hemeltje wat is ‘ie lekker. En wat erg dat ik het recept meerdere malen gemaakt heb om daar 100% zeker van te zijn… 😉
Benodigdheden (minimaal 10 stukken)
Bodem van de taart
55g suiker
250g bloem
1,5tl bakpoeder
½ tl baking soda
75g zachte boter
200ml verse slagroom
Vulling van de taart
600g roomkaas, naturel (geen light versie gebruiken!)
120g suiker
1tl vanille
rasp van 1 limoen
2 doosjes grote aardbeien
200ml slagroom
70g poedersuiker
½ tl vanille extract
Topping van de taart
125ml slagroom
35g poedersuiker
¼ tl vanille extract
Nog meer nodig: springvorm, mixer, oven voorverwarmen 170C, bakpapier en huishoudfolie
Je begint van onderaf aan
Begin met het maken van de bodem. Daarvoor mix je alle ingrediënten (m.u.v. de slagroom) met een mixer of in een keukenmachine, zoals een kitchenaid. Tot slot giet je de room erbij en meng je dat er door. Het deeg is nog kleverig, maar doe er geen bloem extra bij, dit hoort zo! De bodem van de springvorm bedek je met bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem, dit gaat goed met je vingers. Bak de bodem, in de voorverwarmde oven, 20 -25 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Eerst nog in het blik, daarna op een rooster.
Verder met de vulling nu
Meng de roomkaas met de suiker, limoenrasp en vanille tot een romig geheel. Vergeet heel gauw hoeveel roomkaas je gebruikt, het is het waard. Echt! In een tweede kom mix je met een mixer de slagroom, poedersuiker en vanille tot ‘ie bijna helemaal stijf is (maar de pieken nog omvallen) Spatel de geslagen room door het roomkaasmengsel en zet dit koel weg.
Kwarktaart
Deze kwarktaart wordt extra lekker door de aardbeien. Verwijder van de aardbeien de kroontjes en halveer ze. Houd een aantal aardbeien heel en apart voor garnering. Dezelfde springvorm als die je gebruikt hebt voor het bakken van de bodem bedek je nu volledig met huishoudfolie. Trek dit zo strak mogelijk langs de randen omhoog. Het makkelijkste werkt het als je twee banen huishoudfolie gekruist op de bodem legt en langs de randen omhoog haalt. Leg de afgekoelde bodem nu, ondersteboven, in de springvorm. Dus precies andersom als dat je ‘eerder eruit hebt gehaald.
Precisiewerkje
Langs de randen van de bodem zet je nu de halve aardbeien. Ze vormen de rand, en komen boven op de cakebodem. Wil je meer stevigheid snijd dan het onderste stukje van de aardbei af. De punt van de aardbei wijst omhoog. Staat de rand, dan giet je een derde van het roomkaasmengsel op de bodem. Beleg de bovenkant van het roomkaasmengsel met een laagje aardbeien. Daarover heen weer een derde van het roomkaasmengsel en daar boven op weer een laag aardbeien. Het laatste deel van de roomkaas gaat daar weer over heen en ook daarop gaan gehalveerde aardbeien
Smeuïge bovenkant
Voor de bovenkant van de taart mix je nu de laatste ingrediënten tot de slagroom stijf geklopt is. Dit spreid je over de bovenkant. Heb je een paletmes dan maakt dat het extra makkelijk om dat heel glad te doen. Decoreer de bovenkant met de overgebleven aardbeien. Zet de taart nu minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven. Je kunt ‘ook gerust ’s avonds maken en ’s nachts laten opstijven.
Aardbeienkwarktaart
Als je taart helemaal is opgesteven is het moment aangebroken om ‘aan te snijden. Een groot scherp mes is hiervoor het beste. Snijd niet té grote punten, weet je nog, die hoeveelheid roomkaas. Hij wordt er best machtig van, dus begin met een bescheiden puntje. Een tweede keer pakken kan altijd nog 😉
Gepubliceerd op 11 juli 2015