Smulpaapje kookt! – Aardbeienkwarktaart



Met aardbeien vol in het seizoen is het eigenlijk juist nu het uitgelezen moment om deze kwarktaart te maken. Ik zeg bewust kwarktaart, want een cheesecake is eigenlijk altijd gebakken.

Maar hoe je ‘m ook noemt, ik zou een reden bedenken om ‘m te maken. Want oh mijn hemeltje wat is ‘ie lekker. En wat erg dat ik het recept meerdere malen gemaakt heb om daar 100% zeker van te zijn… 😉

Benodigdheden (minimaal 10 stukken)

Bodem van de taart

55g suiker
250g bloem
1,5tl bakpoeder
½ tl baking soda
75g zachte boter
200ml verse slagroom

Vulling van de taart

600g roomkaas, naturel (geen light versie gebruiken!)
120g suiker
1tl vanille
rasp van 1 limoen
2 doosjes grote aardbeien
200ml slagroom
70g poedersuiker
½ tl vanille extract

Topping van de taart

125ml slagroom
35g poedersuiker
¼ tl vanille extract

Nog meer nodig: springvorm, mixer, oven voorverwarmen 170C, bakpapier en huishoudfolie

Je begint van onderaf aan

Begin met het maken van de bodem. Daarvoor mix je alle ingrediënten (m.u.v. de slagroom) met een mixer of in een keukenmachine, zoals een kitchenaid. Tot slot giet je de room erbij en meng je dat er door. Het deeg is nog kleverig, maar doe er geen bloem extra bij, dit hoort zo! De bodem van de springvorm bedek je met bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem, dit gaat goed met je vingers. Bak de bodem, in de voorverwarmde oven, 20 -25 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Eerst nog in het blik, daarna op een rooster.

Verder met de vulling nu

Meng de roomkaas met de suiker, limoenrasp en vanille tot een romig geheel. Vergeet heel gauw hoeveel roomkaas je gebruikt, het is het waard. Echt! In een tweede kom mix je met een mixer de slagroom, poedersuiker en vanille tot ‘ie bijna helemaal stijf is (maar de pieken nog omvallen) Spatel de geslagen room door het roomkaasmengsel en zet dit koel weg.

Kwarktaart

Deze kwarktaart wordt extra lekker door de aardbeien. Verwijder van de aardbeien de kroontjes en halveer ze. Houd een aantal aardbeien heel en apart voor garnering. Dezelfde springvorm als die je gebruikt hebt voor het bakken van de bodem bedek je nu volledig met huishoudfolie. Trek dit zo strak mogelijk langs de randen omhoog. Het makkelijkste werkt het als je twee banen huishoudfolie gekruist op de bodem legt en langs de randen omhoog haalt. Leg de afgekoelde bodem nu, ondersteboven, in de springvorm. Dus precies andersom als dat je ‘eerder eruit hebt gehaald.

Precisiewerkje

Langs de randen van de bodem zet je nu de halve aardbeien. Ze vormen de rand, en komen boven op de cakebodem. Wil je meer stevigheid snijd dan het onderste stukje van de aardbei af. De punt van de aardbei wijst omhoog. Staat de rand, dan giet je een derde van het roomkaasmengsel op de bodem. Beleg de bovenkant van het roomkaasmengsel met een laagje aardbeien. Daarover heen weer een derde van het roomkaasmengsel en daar boven op weer een laag aardbeien. Het laatste deel van de roomkaas gaat daar weer over heen en ook daarop gaan gehalveerde aardbeien

Smeuïge bovenkant

Voor de bovenkant van de taart mix je nu de laatste ingrediënten tot de slagroom stijf geklopt is. Dit spreid je over de bovenkant. Heb je een paletmes dan maakt dat het extra makkelijk om dat heel glad te doen. Decoreer de bovenkant met de overgebleven aardbeien. Zet de taart nu minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven. Je kunt ‘ook gerust ’s avonds maken en ’s nachts laten opstijven.

Aardbeienkwarktaart

Als je taart helemaal is opgesteven is het moment aangebroken om ‘aan te snijden. Een groot scherp mes is hiervoor het beste. Snijd niet té grote punten, weet je nog, die hoeveelheid roomkaas. Hij wordt er best machtig van, dus begin met een bescheiden puntje. Een tweede keer pakken kan altijd nog 😉

 

Gepubliceerd op 11 juli 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!