Smulpaapje kookt! – Briochebroodjes
Nadat ik in Londen een burger met verse brioche had gegeten was het me duidelijk. Dit wil ik thuis ook. Maar brioche is in Nederland nog niet heel erg ingeburgerd (!), dus ben ik zelf aan de slag gegaan. Na een tweetal recepten te maken ben ik die twee gaan combineren tot mijn eigen ultieme recept.
Het is even wat werk, want het rijzen vraagt redelijk wat tijd. Begin dus op tijd. Maar echt, het is iedere minuut wachten meer dan waard!
Voor 12 brioche bolletjes
8g gist
4el warm water
2el warme melk
55g suiker
¼ tl grof zeezout
400g bloem (liefst 00′ bloem)
165g zachte boter, in blokjes
2 eieren
1ei losgeklopt
sesamzaadjes
Deeg voor briochebroodjes
Het deeg maak je door de gist op te lossen in warm water en 5 minuten te laten staan. Het gaat dan borrelen. Dat is een teken dat de gist gaat werken. Meng in de tussentijd de melk, suiker en zeezout, tot de suiker goed is opgelost.
Nu is het een kwestie van de boter verkruimelen in de bloem. Je wrijft de boter met je vingers net zo lang door de bloem tot alles is opgenomen en je een kruimelig geheel hebt, dat lijkt op zand. Maak een kuiltje in de bloem en breek hier de eieren in. Doe er nu het gistmengsel bij en dan gaat het kneden beginnen.
Deeg kneden voor briochebrood
Als je ‘m hebt doe het kneedgedeelte in een (Kitchenaid) keukenmachine met deeghaak. Als de eieren en het gistmengsel zijn opgenomen door de bloem kan het melkmengsel erbij. Vanaf nu is het een kwestie van 10 minuten de machine goed laten kneden, tot het deeg van de kom loslaat. Heb je geen keukenmachine dan is het tijd om je spierballen aan het werk te zetten en het deeg, net als in de machine, 10 minuten te kneden. Het is een redelijk nat deeg, maar voeg geen bloem toe!, je kneedt net zolang tot je deeg mooi elastisch is.
Leg het deeg in een kom, dek die af met vershoudfolie en zet op een warme plek weg om te laten rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit kan, afhankelijk van waar je het zet, 1 – 3 uur duren.
Home made brioche broodjes
Haal het deeg nu uit de kom, kneed de lucht eruit, en verdeel het in gelijke bolletjes. Leg die, met genoeg afstand ertussen, op een bakplaat en dek af met een schone theedoek. Zet dit terug op de warme plek en laat nog een uur rijzen. Verwarm aan het eind van dat uur alvast je oven voor op 175C. Na een uur rijzen heb je prachtige broodjes die je nog even bestrijkt met wat losgeklopt ei en bestrooit met sesam. Bak ze dan, in het midden van de oven, 30-35 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Haal uit de oven en laat even afkoelen op een rooster.
Serveren
Je hebt nu briochebroodjes waar je eindeloos mee kunt variëren:
- Serveer ze als broodje voor je zelfgemaakte hamburger of chiliburger (binnenkort online!)
- Besmeer met mierikswortel, beleg met rucola en gerookte zalm en wat plakjes avocado & partjes grapefruit als broodje bij een weekend lunch
- Of zo, vers uit de oven met een lik gezouten roomboter en een gekookt eitje. Een ideaal paasontbijt!
Variatiemogelijkheid
Wil je een extra zoete ‘touch’ aan je brioche, voeg dan voordat je het deeg de eerste keer laat rijzen de rasp van 1 sinaasappel en 50g chocolatechips toe en kneed dat goed door je deeg. Je krijgt dan de ultieme brioche chocoladeverwenbroodjes!
Invriezen
Heb je meer broodjes dan trek, vries ze dan in. Ideaal voor een doordeweekse dag, of mee in de lunchtrommel. Laat ze rustig ontdooien, snijd ze dan doormidden en rooster ze in de broodrooster en klaar ben je!
Gepubliceerd op 3 maart 2015
2 reacties
Hallo,
Is 1/4 theelepeltje zout niet veels te weinig op 400 gram bloem, dat is nog geen 1 gram zout, normaal gaat er zo’n 6 gram zout op 400 bloem.
dit is de manier waarop ik ze maak, maar je mag er natuurlijk altijd meer in doen. Maar het zijn zoete broodjes, dus doe er niet té veel in!