Zoete aardappel frietjes



Zoete aardappel maakt steeds meer een opmars in de Nederlandse keuken. En dat is niet gek. Zoete aardappel is een heerlijke variant op de piepers die normaal met kilo’s per huishouden in Nederland er door gaan. Maar frietjes in ‘Smulpaapje kookt!’? Echt? Het moet niet gekker worden 🙂

Toch zijn dit niet zomaar frietjes. Ten eerste is er geen frituur aan te passen gekomen. Daarnaast zijn ze ook nog eens hartstikke vers, zelfgemaakt èn lekker. Lees maar verder!

zoeteaardappelfrietjes 2017

Variatie

Naast puree, soep, chips, kun je met zoete aardappel dus ook frietjes maken. Veel kinderen houden van de wat zoete smaak van deze aardappel. En ook al komt er geen frituur aan te pas, toch zijn deze ovenfrietjes krokant.

Voor 2 volwassen en 2 kinderen heb je nodig

3 zoete aardappels
halve eetlepel olijfolie
semolina (griesmeel)
Bakplaat met bakpapier

Oven voorverwarmen op 200C

Hoe maak je ze?

Schil de aardappels en snijd de kontjes er van af. Snij ze daarna door de helft en daarvan weer lange repen. Ze hoeven niet allemaal keurig recht te zijn. Probeer ze wel zoveel mogelijk van gelijke dikte te snijden, zodat ze allemaal gelijkmatig gaar worden.

Geheim wapen

Doe de reepjes in een grote kom en besprenkel matig met wat olijfolie. Je hebt nog geen halve eetlepel nodig. Hussel ze even goed om, dat alle reepjes een beetje in aanraking zijn geweest met de olijfolie. Het geheime wapen komt nu! Semolina. Deze tarwesoort waar in Italië pasta van wordt gemaakt en die in Nederland griesmeel heet, zorgt voor het krokantje als je de frietjes straks in de oven doet. Besprenkel de frietreepjes met wat semmolina en hussel ze goed door zodat alle frietjes een dun laagje krijgen. Leg de frietjes nu op de bakplaat en schuif ze in de voorverwarmde oven.

Aan tafel!

Na ongeveer een half uur tot veertig minuten, als de frietjes een lekker kleurtje hebben, zijn je frietjes klaar. Serveer ze met wat (kort) gekookte sperziebonen en een stukje gebakken vis. En wil je écht uitpakken, doe er dan eens een schepje truffelmayonaise bij. Genieten maar!

Gepubliceerd op 12 oktober 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.