Zoete aardappel frietjes



Zoete aardappel maakt steeds meer een opmars in de Nederlandse keuken. En dat is niet gek. Zoete aardappel is een heerlijke variant op de piepers die normaal met kilo’s per huishouden in Nederland er door gaan. Maar frietjes in ‘Smulpaapje kookt!’? Echt? Het moet niet gekker worden 🙂

Toch zijn dit niet zomaar frietjes. Ten eerste is er geen frituur aan te passen gekomen. Daarnaast zijn ze ook nog eens hartstikke vers, zelfgemaakt èn lekker. Lees maar verder!

zoeteaardappelfrietjes 2017

Variatie

Naast puree, soep, chips, kun je met zoete aardappel dus ook frietjes maken. Veel kinderen houden van de wat zoete smaak van deze aardappel. En ook al komt er geen frituur aan te pas, toch zijn deze ovenfrietjes krokant.

Voor 2 volwassen en 2 kinderen heb je nodig

3 zoete aardappels
halve eetlepel olijfolie
semolina (griesmeel)
Bakplaat met bakpapier

Oven voorverwarmen op 200C

Hoe maak je ze?

Schil de aardappels en snijd de kontjes er van af. Snij ze daarna door de helft en daarvan weer lange repen. Ze hoeven niet allemaal keurig recht te zijn. Probeer ze wel zoveel mogelijk van gelijke dikte te snijden, zodat ze allemaal gelijkmatig gaar worden.

Geheim wapen

Doe de reepjes in een grote kom en besprenkel matig met wat olijfolie. Je hebt nog geen halve eetlepel nodig. Hussel ze even goed om, dat alle reepjes een beetje in aanraking zijn geweest met de olijfolie. Het geheime wapen komt nu! Semolina. Deze tarwesoort waar in Italië pasta van wordt gemaakt en die in Nederland griesmeel heet, zorgt voor het krokantje als je de frietjes straks in de oven doet. Besprenkel de frietreepjes met wat semmolina en hussel ze goed door zodat alle frietjes een dun laagje krijgen. Leg de frietjes nu op de bakplaat en schuif ze in de voorverwarmde oven.

Aan tafel!

Na ongeveer een half uur tot veertig minuten, als de frietjes een lekker kleurtje hebben, zijn je frietjes klaar. Serveer ze met wat (kort) gekookte sperziebonen en een stukje gebakken vis. En wil je écht uitpakken, doe er dan eens een schepje truffelmayonaise bij. Genieten maar!

Gepubliceerd op 12 oktober 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
14 juni 2021
krab van de bbq
 
Fruits de mer van de barbecue

Er zijn weinig dingen in het leven waar ik zó van kan genieten als van fruits de mer. Ik maakte ze dit keer op de bbq, en dat wil je écht een keer proberen.
13 juni 2021
gegrilde ananas
 
Gegrilde ananas van de barbecue

Gegrilde ananas is een van de lekkerste desserts van de barbecue. Marineer de ananas in rum en maak af met een dikke klodder honing-limoenyoghurt.
11 juni 2021
 
Gordon’s Sicilian Lemon gin pasta

Dat je met Gordon’s Sicilian lemon gin een heerlijke gin tonic kunt maken is geen verrassing. Maar je maakt er ook deze te gekke lemon pasta mee!