Shakshuka met paprika & tomaat



Het is een van onze lievelingsgerechten om mee te lunchen, in deze Coronatijd. Het is ook een gerecht waar ik ontzettend veel goede herinneringen aan heb, uit de tijd dat ik het at in Tel Aviv. Samen met schrijver van het boek TLV, Jigal Krant.

Zijn recept is de basis voor mijn versie, die ik op een paar puntjes aanpaste. Het resultaat is nog steeds een geurende stoofschotel van tomaat, paprika en heerlijke kruiden en specerijen. Yum!

Shakshuka2020_SusanAretz

Shakshuka met paprika & tomaat

voor 4 personen, als lunch of lichte maaltijd
500g rijpe tomaten, in kleine blokjes
500g rode paprika, in kleine blokjes
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geraspt of uit de pers
2 volle tl’s harissa (Souq, bij AH)
2 tl za’atar (Souq, bij AH)
2 tl ras el hanout (Midden Oostenwinkel)
1 tl gerookt paprikapoeder
1 laurierblaadje
zout & peper
4 eieren, wit en eigeel even apart opvangen
optioneel: Sumak (Midden Oostenwinkel of Souq, via AH)

voor erbij: verse pita of brood, iets dikker gesneden
Bereidingstijd: 45 minuten

Shakshuka met paprika & tomaat

Snijd de tomaat in héle kleine blokjes en doe ze in een vergiet. Laat even goed uitlekken. Snijd ook de paprika in hele kleine blokjes. ik gebruikte twee puntpaprika’s en twee gewone rode paprika’s. In een grote pan verwarm je de olie en hierin fruit je de paprika, ui, knoflook en harissa ongeveer 5 minuten zachtjes aan.

Vegetarische stoofschotel

Dan gaan de uitgelekte blokjes tomaat erbij, net als de za’atar, ras el hanout, paprikapoeder en laurier. Schep even om, vuur iets lager en deksel op de pan. Laat dit minstens 25 minuten stoven, maar liefst nog iets langer, tot de paprika heerlijk zacht is. Ik heb het ruim 45 minuten op het vuur laten staan, maar dat hoeft niet. Dan maak je vier kuiltjes in je gerecht. Doe als eerste de eiwitten van je eitjes in de kuiltjes. Verwarm dit met de deksel op de pan tot het eiwit bijna gestold is. Dan nog de eidooier erop en 2 minuutjes mee laten garen.

Serveer meteen, eventueel nog met wat sumak erover, samen met knapperig brood of verse pita.
 

 

Gepubliceerd op 6 april 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!