Shakshuka met paprika & tomaat



Het is een van onze lievelingsgerechten om mee te lunchen, in deze Coronatijd. Het is ook een gerecht waar ik ontzettend veel goede herinneringen aan heb, uit de tijd dat ik het at in Tel Aviv. Samen met schrijver van het boek TLV, Jigal Krant.

Zijn recept is de basis voor mijn versie, die ik op een paar puntjes aanpaste. Het resultaat is nog steeds een geurende stoofschotel van tomaat, paprika en heerlijke kruiden en specerijen. Yum!

Shakshuka2020_SusanAretz

Shakshuka met paprika & tomaat

voor 4 personen, als lunch of lichte maaltijd
500g rijpe tomaten, in kleine blokjes
500g rode paprika, in kleine blokjes
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geraspt of uit de pers
2 volle tl’s harissa (Souq, bij AH)
2 tl za’atar (Souq, bij AH)
2 tl ras el hanout (Midden Oostenwinkel)
1 tl gerookt paprikapoeder
1 laurierblaadje
zout & peper
4 eieren, wit en eigeel even apart opvangen
optioneel: Sumak (Midden Oostenwinkel of Souq, via AH)

voor erbij: verse pita of brood, iets dikker gesneden
Bereidingstijd: 45 minuten

Shakshuka met paprika & tomaat

Snijd de tomaat in héle kleine blokjes en doe ze in een vergiet. Laat even goed uitlekken. Snijd ook de paprika in hele kleine blokjes. ik gebruikte twee puntpaprika’s en twee gewone rode paprika’s. In een grote pan verwarm je de olie en hierin fruit je de paprika, ui, knoflook en harissa ongeveer 5 minuten zachtjes aan.

Vegetarische stoofschotel

Dan gaan de uitgelekte blokjes tomaat erbij, net als de za’atar, ras el hanout, paprikapoeder en laurier. Schep even om, vuur iets lager en deksel op de pan. Laat dit minstens 25 minuten stoven, maar liefst nog iets langer, tot de paprika heerlijk zacht is. Ik heb het ruim 45 minuten op het vuur laten staan, maar dat hoeft niet. Dan maak je vier kuiltjes in je gerecht. Doe als eerste de eiwitten van je eitjes in de kuiltjes. Verwarm dit met de deksel op de pan tot het eiwit bijna gestold is. Dan nog de eidooier erop en 2 minuutjes mee laten garen.

Serveer meteen, eventueel nog met wat sumak erover, samen met knapperig brood of verse pita.
 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 mei 2020
Lamsköfte wellington
 
Lamskofte wellington

Of de naam Lamskofte wellington het gerecht eer aan doet weet ik niet, dat je dit recept voor lamsköfte wilt maken weet ik dan weer wél zeker!
19 mei 2020
 
Marmercake met chocolade & banaan uit Home Made Basics

Het perfecte huwelijk tussen hazelnotenchocoladepasta en rijpe bananen in deze heerlijke marmercake.
19 mei 2020
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!
15 mei 2020
foto_artikel_AD.jpg
 
Smulpaapje live op SusanAretz.nl

Na letterlijk máánden aan voorbereiding is het vandaag dan eindelijk zover. Smulpaapje is live op SusanAretz.nl
15 mei 2020
 
Maak kennis met Maaike

Vanaf vandaag is er een nieuw gezicht op de site. Maak kennis met Maaike. Vanaf Curaçao!
15 mei 2020
Maaike's stories
 
Zwanger zijn op Curaçao. Hoe is dat?

Hoe ben je zwanger op Curaçao? En lijkt dat een beetje op hoe je dat zou ervaren in Nederland? Maaike vertelt je er alles over.