Shakshuka met paprika & tomaat



Het is een van onze lievelingsgerechten om mee te lunchen, in deze Coronatijd. Het is ook een gerecht waar ik ontzettend veel goede herinneringen aan heb, uit de tijd dat ik het at in Tel Aviv. Samen met schrijver van het boek TLV, Jigal Krant.

Zijn recept is de basis voor mijn versie, die ik op een paar puntjes aanpaste. Het resultaat is nog steeds een geurende stoofschotel van tomaat, paprika en heerlijke kruiden en specerijen. Yum!

Shakshuka2020_SusanAretz

Shakshuka met paprika & tomaat

voor 4 personen, als lunch of lichte maaltijd
500g rijpe tomaten, in kleine blokjes
500g rode paprika, in kleine blokjes
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geraspt of uit de pers
2 volle tl’s harissa (Souq, bij AH)
2 tl za’atar (Souq, bij AH)
2 tl ras el hanout (Midden Oostenwinkel)
1 tl gerookt paprikapoeder
1 laurierblaadje
zout & peper
4 eieren, wit en eigeel even apart opvangen
optioneel: Sumak (Midden Oostenwinkel of Souq, via AH)

voor erbij: verse pita of brood, iets dikker gesneden
Bereidingstijd: 45 minuten

Shakshuka met paprika & tomaat

Snijd de tomaat in héle kleine blokjes en doe ze in een vergiet. Laat even goed uitlekken. Snijd ook de paprika in hele kleine blokjes. ik gebruikte twee puntpaprika’s en twee gewone rode paprika’s. In een grote pan verwarm je de olie en hierin fruit je de paprika, ui, knoflook en harissa ongeveer 5 minuten zachtjes aan.

Vegetarische stoofschotel

Dan gaan de uitgelekte blokjes tomaat erbij, net als de za’atar, ras el hanout, paprikapoeder en laurier. Schep even om, vuur iets lager en deksel op de pan. Laat dit minstens 25 minuten stoven, maar liefst nog iets langer, tot de paprika heerlijk zacht is. Ik heb het ruim 45 minuten op het vuur laten staan, maar dat hoeft niet. Dan maak je vier kuiltjes in je gerecht. Doe als eerste de eiwitten van je eitjes in de kuiltjes. Verwarm dit met de deksel op de pan tot het eiwit bijna gestold is. Dan nog de eidooier erop en 2 minuutjes mee laten garen.

Serveer meteen, eventueel nog met wat sumak erover, samen met knapperig brood of verse pita.
 

 

Gepubliceerd op 6 april 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!