Shakshuka met paprika & tomaat



Het is een van onze lievelingsgerechten om mee te lunchen, in deze Coronatijd. Het is ook een gerecht waar ik ontzettend veel goede herinneringen aan heb, uit de tijd dat ik het at in Tel Aviv. Samen met schrijver van het boek TLV, Jigal Krant.

Zijn recept is de basis voor mijn versie, die ik op een paar puntjes aanpaste. Het resultaat is nog steeds een geurende stoofschotel van tomaat, paprika en heerlijke kruiden en specerijen. Yum!

Shakshuka2020_SusanAretz

Shakshuka met paprika & tomaat

voor 4 personen, als lunch of lichte maaltijd
500g rijpe tomaten, in kleine blokjes
500g rode paprika, in kleine blokjes
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geraspt of uit de pers
2 volle tl’s harissa (Souq, bij AH)
2 tl za’atar (Souq, bij AH)
2 tl ras el hanout (Midden Oostenwinkel)
1 tl gerookt paprikapoeder
1 laurierblaadje
zout & peper
4 eieren, wit en eigeel even apart opvangen
optioneel: Sumak (Midden Oostenwinkel of Souq, via AH)

voor erbij: verse pita of brood, iets dikker gesneden
Bereidingstijd: 45 minuten

Shakshuka met paprika & tomaat

Snijd de tomaat in héle kleine blokjes en doe ze in een vergiet. Laat even goed uitlekken. Snijd ook de paprika in hele kleine blokjes. ik gebruikte twee puntpaprika’s en twee gewone rode paprika’s. In een grote pan verwarm je de olie en hierin fruit je de paprika, ui, knoflook en harissa ongeveer 5 minuten zachtjes aan.

Vegetarische stoofschotel

Dan gaan de uitgelekte blokjes tomaat erbij, net als de za’atar, ras el hanout, paprikapoeder en laurier. Schep even om, vuur iets lager en deksel op de pan. Laat dit minstens 25 minuten stoven, maar liefst nog iets langer, tot de paprika heerlijk zacht is. Ik heb het ruim 45 minuten op het vuur laten staan, maar dat hoeft niet. Dan maak je vier kuiltjes in je gerecht. Doe als eerste de eiwitten van je eitjes in de kuiltjes. Verwarm dit met de deksel op de pan tot het eiwit bijna gestold is. Dan nog de eidooier erop en 2 minuutjes mee laten garen.

Serveer meteen, eventueel nog met wat sumak erover, samen met knapperig brood of verse pita.
 

 

Gepubliceerd op 6 april 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.