Seizoensgroente – winter



Dit jaar gaan we groenteles geven. Wat is seizoensgroente? En wanneer is welke groente in het seizoen? We starten met wintergroente.

En nu denk je misschien, da’s gek want in de winter is er toch geen seizoensgroente? Die zijn er dus wel! Samen met Perry Falter, van biologische boerderij Landzicht, ging ik op een koude vrijdag het land op om eens te kijken wat er hartje winter nog aan groente groeit.

Wintergroente

Want de winkels liggen vol met groente die specifiek in de winter gegeten wordt. Maar zijn dat nou seizoensgroente of niet?

Perry legt het verschil heel simpel uit; “niet alle groente die in een bepaald seizoen gegeten wordt is seizoensgroente. Zo worden bijvoorbeeld rode en witte kool al in het najaar geoogst, maar zijn het wel typische wintergroenten. Dit zijn wat we noemen bewaargroente. Ze zijn nog steeds vers, je kunt ze de hele winter eten maar ze worden niet ín het seizoen geoogst.

Seizoensgroente die vers geoogst én gegeten worden zijn er echt alleen maar in de bepaalde periode. Denk dan aan bijvoorbeeld asperges of aan peulvruchten zoals tuinbonen en doperwtjes. Dit type groente leent zich niet om te bewaren en eet je dus in het seizoen”.

Seizoensgroente in de winter

Toch zijn er ook in de winter nog volop seizoensgroente. Dus groente die nu op het land groeit en geoogst wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan groene kool (waar je, naast stamppot ook een heerlijke soep mee kunt maken), palmkool, boerenkool maar ook prei. Allemaal vers van het land en nu op z’n lekkerst!

Palmkool trouwens, ook wel cavalo nero, is zo’n typische wintergroente die enorm in opkomst is. Hij lijkt qua structuur een beetje op boerenkool, maar het blad is dikker. De reden dat ‘ie palmkool heet is trouwens omdat de bladeren als een soort palmboom vanaf de stengel groeien. Ik gebruik het heel graag in pasta en soep . Maar zelfs ook in een winterse salade.

palmkool

Ik kreeg ook de vraag waarom boerenkool nou lekkerder is als de vorst erover heen is gegaan. Perry kon die vraag natuurlijk zonder probleem beantwoorden. “Boerenkoolplanten bevatten zetmeel dat in het groeistadium van de plant wordt omgezet in suikers. Door het aanvriezen van de plantencellen stopt de groei even , maar de omzetting in suiker gaat nog even door. Daardoor wordt de natuurlijke bittere smaak van de boerenkool (en spruitjes) iets zoeter. Dat verschil in smaak was vroeger veel groter trouwens. De koolsoorten die we tegenwoordig eten zijn minder geschikt voor zeer koud weer. En qua smaak veel minder bitter.”

Biologische groente

Bij Landzicht wordt alleen biologisch verbouwd. Zij leveren aan kleine biologische winkels en marktkramen, maar stellen ook groente- en fruitpakketten voor consumenten samen. Biologisch betekent vooral dat er zo puur mogelijk wordt gewerkt en de aarde niet onnodig wordt uitgeput. Duurzaam dus en beter voor het milieu. Wel ook minder opbrengst per hectare, want ook daar wordt op gelet als je biologisch verbouwt.

Hoe je nou zeker weet dat iets ook écht biologisch is? Perry legt uit “Het woord ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Als het in combinatie met het Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. De naleving van de regels wordt ook streng gecontroleerd.

groene kool

In de supermarkt zijn de meeste biologische producten verpakt en duidelijk verzien van dit logo. Op boerenmarkten of in speciaalzaken vind je vaker groente en fruit die niet verpakt is. Heb je twijfels of het biologisch is, vraag dan om het kistkaartje of kijk op de originele doos  Op de doos of krat waar het product in zit moet een verwijzing staan van de herkomst en welk keurmerk het draagt, dit kan zijn Eko, Bio of Demeter.

Naast deze 3 officiële termen en het groene blaadje als logo zijn er ook nepkeurmerken en merknamen met ‘eco’, ‘groen/green’, ‘natuur/natural’, ‘puur’ cotone, de groene koe, natufood, etc.”

Groente in de winter

Omdat er in Nederland beperkt groente groeit in de winter komt een deel van de aanvoer, net als in de supermarkt, uit Zuid Europa. Zoals bijvoorbeeld spitskool, een bewaargroente die in het najaar volop is geoogst. Dat maakt dus dat dit een groente is die nu heel betaalbaar en volop verkrijgbaar is, zonder dat het een echte seizoensgroente is.

Groenteles

En zo ga ik je komend jaar, samen met Perry, vaker groenteles geven. Want straks, in het voorjaar gaat er natuurlijk van alles groeien en bloeien. Wat dat allemaal is en wat je er allemaal mee kunt gaan we je dan laten zien.

Heb je vragen, over wintergroente in het bijzonder of groente in het algemeen? Stel ze dan zeker hieronder, dan komen we daar graag op terug!

Gepubliceerd op 19 januari 2021


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
10 februari 2021
zelf chai latte maken
 
Zelf chai latte maken

Ik was vergeten hoe ontzettend makkelijk het is om zelf chai latte te maken. Met dit chai latte recept kan het simpelweg niet mislukken.
7 februari 2021
Susan Aretz en echtgenoot
 
Hart-lopen op Valentijnsdag

Of je Valentijnsdag viert of niet, wandelen deze dag kan sowieso! Wat dacht je ervan om dan in een hartje te lopen? Ik vertel je waarom!
1 februari 2021
valentijn rijm
 
Valentijn hotline en cocktails

Gebroken hart of hopeloze romanticus? Op 14 februari dicht de Hendrick's hotline eigenzinnige versjes voor heel verliefd Nederland.
25 januari 2021
MSC keurmerk vis
 
Wat is duurzame vis en waarom is dat belangrijk

Dat ga ik je vandaag graag uitleggen. Ook waarom het belangrijk is te kiezen voor duurzame vis. En hoe je weet dat je dat ook écht koopt!
12 januari 2021
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
5 januari 2021
Susan Aretz kerst
 
Top 10 budgettips om lekker te eten

Ik geef je mijn top 10 budgettips om ook met een beperkt budget toch lekker en vers te eten. Want goed eten hoeft niet altijd veel geld te kosten