Winterse salade met palmkool
Met de typische wintergroente palmkool, ook wel cavolo nero, kun je een fantastische salade maken. Ik laat je zien hoe je dat doet.
Want wie denkt dat je alleen in de zomer salades kunt eten laat ik graag zien hoe lekker die ook in de winter kunnen zijn. Het enige dat je nodig hebt zijn goeie groente en een kick ass dressing. Die dressing geeft wat stevigere wintergroente precies de kick die ze nodig hebben.
Voor palmkool geldt dat zeker. De nerf in het blad is niet lekker, dus die moet eruit. Net als dat je dat bijvoorbeeld bij verse boerenkool zou doen. Die je overigens voor deze salade ook prima kunt gebruiken als je geen palmkool kunt vinden.
Verder heeft deze salade maar weinig opsmuk nodig. Dus kom, we gaan de keuken in.
Voor 2 personen als maaltijdsalade
of voor 4 personen als bijgerecht
- 1 bosje palmkool
- halve grantaatappel, alleen de pitjes
- handje walnoten
- 100 gram geitenkaas, deels in blokjes en deels geraspt
- 1 mandarijn, in partjes
- citrusdressing, gemaakt volgens dit recept
Winterse salade met palmkool
Het belangrijkste voor deze salade is om de harde nerf uit de palmkool te snijden, die is namelijk echt niet lekker. Daarna bundel je de koolbladeren en snijd je er dunne reepjes van. Goed wassen en laten uitlekken.
Doe alle ingrediënten in een mooie schaal en giet de dressing (naar smaak) erover. Dit helpt ook om de bladeren iets minder stug te maken, dus dat mag je rustig al op tijd doen.
Tot slot schaaf je, met een fijne rasp, nog wat van de geitenkaas over de salade. Voor het opdienen even goed husselen, zodat je dressing lekker overal doorheen zit.
Lekker als maaltijdsalade bij de lunch. Serveer er dan ook nog een paar sneetjes vers brood met roomboter bij.
Feitjes over palmkool
Nog even wat feitjes over palmkool, want wellicht ken je deze groente (nog) niet. Palmkool is een koolsoort die oorspronkelijk uit Italië komt. De naam cavolo nero, oftewel zwarte kool, heeft de groente te danken aan de donkere bladen. In Italië wordt de groente gebruikt voor onder andere minestrone en ribolata. De wat stugge bladeren houden zich in de gerechten juist super goed.
Je kunt met palmkool ook heerlijke een alternatieve boerenkoolstamppot maken of wat dat je van deze goed gevulde Spaanse soep.
Gepubliceerd op 10 december 2020