Winterse salade met palmkool



Met de typische wintergroente palmkool, ook wel cavolo nero, kun je een fantastische salade maken. Ik laat je zien hoe je dat doet.

Want wie denkt dat je alleen in de zomer salades kunt eten laat ik graag zien hoe lekker die ook in de winter kunnen zijn. Het enige dat je nodig hebt zijn goeie groente en een kick ass dressing. Die dressing geeft wat stevigere wintergroente precies de kick die ze nodig hebben.

Voor palmkool geldt dat zeker. De nerf in het blad is niet lekker, dus die moet eruit. Net als dat je dat bijvoorbeeld bij verse boerenkool zou doen. Die je overigens voor deze salade ook prima kunt gebruiken als je geen palmkool kunt vinden.

Verder heeft deze salade maar weinig opsmuk nodig. Dus kom, we gaan de keuken in.

Voor 2 personen als maaltijdsalade
of voor 4 personen als bijgerecht

  • 1 bosje palmkool
  • halve grantaatappel, alleen de pitjes
  • handje walnoten
  • 100 gram geitenkaas, deels in blokjes en deels geraspt
  • 1 mandarijn, in partjes
  • citrusdressing, gemaakt volgens dit recept

salade cavolo nero

Winterse salade met palmkool

Het belangrijkste voor deze salade is om de harde nerf uit de palmkool te snijden, die is namelijk echt niet lekker. Daarna bundel je de koolbladeren en snijd je er dunne reepjes van. Goed wassen en laten uitlekken.

Doe alle ingrediënten in een mooie schaal en giet de dressing (naar smaak) erover. Dit helpt ook om de bladeren iets minder stug te maken, dus dat mag je rustig al op tijd doen.

Tot slot schaaf je, met een fijne rasp, nog wat van de geitenkaas over de salade. Voor het opdienen even goed husselen, zodat je dressing lekker overal doorheen zit.

Lekker als maaltijdsalade bij de lunch. Serveer er dan ook nog een paar sneetjes vers brood met roomboter bij.

Feitjes over palmkool

Nog even wat feitjes over palmkool, want wellicht ken je deze groente (nog) niet. Palmkool is een koolsoort die oorspronkelijk uit Italië komt. De naam cavolo nero, oftewel zwarte kool, heeft de groente te danken aan de donkere bladen. In Italië wordt de groente gebruikt voor onder andere minestrone en ribolata. De wat stugge bladeren houden zich in de gerechten juist super goed.

Je kunt met palmkool ook heerlijke een alternatieve boerenkoolstamppot maken of wat dat je van deze goed gevulde Spaanse soep. 

Gepubliceerd op 10 december 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!