Winterse salade met palmkool



Met de typische wintergroente palmkool, ook wel cavolo nero, kun je een fantastische salade maken. Ik laat je zien hoe je dat doet.

Want wie denkt dat je alleen in de zomer salades kunt eten laat ik graag zien hoe lekker die ook in de winter kunnen zijn. Het enige dat je nodig hebt zijn goeie groente en een kick ass dressing. Die dressing geeft wat stevigere wintergroente precies de kick die ze nodig hebben.

Voor palmkool geldt dat zeker. De nerf in het blad is niet lekker, dus die moet eruit. Net als dat je dat bijvoorbeeld bij verse boerenkool zou doen. Die je overigens voor deze salade ook prima kunt gebruiken als je geen palmkool kunt vinden.

Verder heeft deze salade maar weinig opsmuk nodig. Dus kom, we gaan de keuken in.

Voor 2 personen als maaltijdsalade
of voor 4 personen als bijgerecht

  • 1 bosje palmkool
  • halve grantaatappel, alleen de pitjes
  • handje walnoten
  • 100 gram geitenkaas, deels in blokjes en deels geraspt
  • 1 mandarijn, in partjes
  • citrusdressing, gemaakt volgens dit recept

salade cavolo nero

Winterse salade met palmkool

Het belangrijkste voor deze salade is om de harde nerf uit de palmkool te snijden, die is namelijk echt niet lekker. Daarna bundel je de koolbladeren en snijd je er dunne reepjes van. Goed wassen en laten uitlekken.

Doe alle ingrediënten in een mooie schaal en giet de dressing (naar smaak) erover. Dit helpt ook om de bladeren iets minder stug te maken, dus dat mag je rustig al op tijd doen.

Tot slot schaaf je, met een fijne rasp, nog wat van de geitenkaas over de salade. Voor het opdienen even goed husselen, zodat je dressing lekker overal doorheen zit.

Lekker als maaltijdsalade bij de lunch. Serveer er dan ook nog een paar sneetjes vers brood met roomboter bij.

Feitjes over palmkool

Nog even wat feitjes over palmkool, want wellicht ken je deze groente (nog) niet. Palmkool is een koolsoort die oorspronkelijk uit Italië komt. De naam cavolo nero, oftewel zwarte kool, heeft de groente te danken aan de donkere bladen. In Italië wordt de groente gebruikt voor onder andere minestrone en ribolata. De wat stugge bladeren houden zich in de gerechten juist super goed.

Je kunt met palmkool ook heerlijke een alternatieve boerenkoolstamppot maken of wat dat je van deze goed gevulde Spaanse soep. 

Gepubliceerd op 10 december 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.