Winterse maaltijdsoep



Een echt winterse maaltijdsoep is een soep die goed vult, bomvol groente zit en die eigenlijk een maaltijd op zich is. Deze soep voldoet aan al die criteria.

Na een bezoekje aan de biologische boerderij van Landzicht (daarover later meer) ging ik namelijk naar huis met een aantal echt winterse groente. De groene kool werd vers op het land afgesneden en de roze wortels lagen in de koeling al op me te wachten.

Met zo’n mooie kool kun je fantastisch veel. Ik gebruikte nu de sprouts van een groene kool, maar je zou voor deze maaltijdsoep ook prima boerenkool, savooiekool of ieder andere stevig koolblad kunnen gebruiken dat je lekker vindt.

groene kool sprouts

De soep maak ik verder tot maaltijdsoep met een paar ingrediënten uit de voorraadkast. Ook daar kun je dus in variëren. Ik heb nu een groenteversie gemaakt, maar als je er van houdt kun je natuurlijk prima runderbouillon gebruiken en bijvoorbeeld nog wat gehaktballetjes toevoegen.

Kortom, dit is de basis voor een winterse maaltijdsoep, aan jou hoe je er je eigen draai aan geeft!

Voor 6 grote kommen vol

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el neutrale olie
  • 450 gram wortel, in blokjes
  • 300 gram puntpaprika, in blokjes
  • 275 gram groene kool, grof gesneden
  • ½ tl gemalen venkelzaad
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • zout en peper, naar smaak
  • 600 gram passata (ik gebruik altijd Mutti)
  • 400 ml groentefond + zelfde hoeveelheid water (bouillon is ook prima)
  • 200 gram kleine pasta
  • 400 gram kikkererwten, afgespoeld
  • sap van ½ limoen

maaltijdsoep

Winterse maaltijdsoep

Verwarm de olie en fruit de knoflook en ui daarin 5 minuten zachtjes aan. Voeg dan de wortel toe en bak die een paar minuten mee. Dan mag de paprika erbij die je ook nog een paar minuten meebakt. Voeg dan de kruiden toe en bak die even een 10 seconden mee. De goed gewassen kool mag er dan bij en die schep je even goed om gedurende een aantal minuten.

Soep met pasta

Nu gaat het vocht erbij, dus de passata en de groentefond en het water. De groente moet onder staan nu, als dat niet zo is voeg je nog wat water toe. Schep even door, deksel op de pan en dan 10 minuutjes laten pruttelen tot de groente beetgaar is. Voeg dan de pasta toe en laat die mee pruttelen tot ook die beetgaar is. Dan de kikkererwten en het limoensap erbij. Proef en breng waar nodig nog verder op smaak met zout en peper.

Als de pasta teveel vocht heeft opgezogen kun je de soep iets verdunnen door nog een beetje extra bouillon te maken en die toe te voegen. Serveer met lekker knapperig brood en geniet!

Gepubliceerd op 17 januari 2021


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 maart 2021
katsu curry vegan
 
Bloemkool katsu curry

Uit Vegan Japaneasy komt deze vegan bloemkool katsu curry. Een verrassende manier om bloemkool te eten en helemaal niet moeilijk te maken.
1 maart 2021
Bloemkool tandoori
 
Bloemkool Tandoori uit de oven

In een half uurtje heb je een heerlijke, milde Indiase bloemkool Tandoori op tafel staan. En die bloemkool rooster je super simpel in de oven.
1 maart 2021
kokosrijst
 
Gele en kruidige kokosrijst

Een geurige en kruidige kokosrijst waar iedereen van smult! Deze kokosrijst maak je heel eenvoudig zelf. Heerlijk voor bij je curry.
26 februari 2021
pancakes met kiwi
 
Weekmenu 2021 – week 9

Een weekmenu geeft houvast op dagen dat je druk bent met andere dingen. Je weet dat je dan sowieso vers en gezond eet. Kies waar je zin in hebt.
26 februari 2021
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Zo maak je de lekkerste gebakken makreel!
22 februari 2021
 
Bagel met krab en ei

Brunchen doe je in stijl met een bagel met krab, zeekraal en een gebakken eitje. Een heerlijk paasrecept, maar deze bagel kan eigenlijk op elk moment.