Winterse maaltijdsoep



Een echt winterse maaltijdsoep is een soep die goed vult, bomvol groente zit en die eigenlijk een maaltijd op zich is. Deze soep voldoet aan al die criteria.

Na een bezoekje aan de biologische boerderij van Landzicht (daarover later meer) ging ik namelijk naar huis met een aantal echt winterse groente. De groene kool werd vers op het land afgesneden en de roze wortels lagen in de koeling al op me te wachten.

Met zo’n mooie kool kun je fantastisch veel. Ik gebruikte nu de sprouts van een groene kool, maar je zou voor deze maaltijdsoep ook prima boerenkool, savooiekool of ieder andere stevig koolblad kunnen gebruiken dat je lekker vindt.

groene kool sprouts

De soep maak ik verder tot maaltijdsoep met een paar ingrediënten uit de voorraadkast. Ook daar kun je dus in variëren. Ik heb nu een groenteversie gemaakt, maar als je er van houdt kun je natuurlijk prima runderbouillon gebruiken en bijvoorbeeld nog wat gehaktballetjes toevoegen.

Kortom, dit is de basis voor een winterse maaltijdsoep, aan jou hoe je er je eigen draai aan geeft!

Voor 6 grote kommen vol

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el neutrale olie
  • 450 gram wortel, in blokjes
  • 300 gram puntpaprika, in blokjes
  • 275 gram groene kool, grof gesneden
  • ½ tl gemalen venkelzaad
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • zout en peper, naar smaak
  • 600 gram passata (ik gebruik altijd Mutti)
  • 400 ml groentefond + zelfde hoeveelheid water (bouillon is ook prima)
  • 200 gram kleine pasta
  • 400 gram kikkererwten, afgespoeld
  • sap van ½ limoen

maaltijdsoep

Winterse maaltijdsoep

Verwarm de olie en fruit de knoflook en ui daarin 5 minuten zachtjes aan. Voeg dan de wortel toe en bak die een paar minuten mee. Dan mag de paprika erbij die je ook nog een paar minuten meebakt. Voeg dan de kruiden toe en bak die even een 10 seconden mee. De goed gewassen kool mag er dan bij en die schep je even goed om gedurende een aantal minuten.

Soep met pasta

Nu gaat het vocht erbij, dus de passata en de groentefond en het water. De groente moet onder staan nu, als dat niet zo is voeg je nog wat water toe. Schep even door, deksel op de pan en dan 10 minuutjes laten pruttelen tot de groente beetgaar is. Voeg dan de pasta toe en laat die mee pruttelen tot ook die beetgaar is. Dan de kikkererwten en het limoensap erbij. Proef en breng waar nodig nog verder op smaak met zout en peper.

Als de pasta teveel vocht heeft opgezogen kun je de soep iets verdunnen door nog een beetje extra bouillon te maken en die toe te voegen. Serveer met lekker knapperig brood en geniet!

Gepubliceerd op 17 januari 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.