Winterse maaltijdsoep



Een echt winterse maaltijdsoep is een soep die goed vult, bomvol groente zit en die eigenlijk een maaltijd op zich is. Deze soep voldoet aan al die criteria.

Na een bezoekje aan de biologische boerderij van Landzicht (daarover later meer) ging ik namelijk naar huis met een aantal echt winterse groente. De groene kool werd vers op het land afgesneden en de roze wortels lagen in de koeling al op me te wachten.

Met zo’n mooie kool kun je fantastisch veel. Ik gebruikte nu de sprouts van een groene kool, maar je zou voor deze maaltijdsoep ook prima boerenkool, savooiekool of ieder andere stevig koolblad kunnen gebruiken dat je lekker vindt.

groene kool sprouts

De soep maak ik verder tot maaltijdsoep met een paar ingrediënten uit de voorraadkast. Ook daar kun je dus in variëren. Ik heb nu een groenteversie gemaakt, maar als je er van houdt kun je natuurlijk prima runderbouillon gebruiken en bijvoorbeeld nog wat gehaktballetjes toevoegen.

Kortom, dit is de basis voor een winterse maaltijdsoep, aan jou hoe je er je eigen draai aan geeft!

Voor 6 grote kommen vol

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el neutrale olie
  • 450 gram wortel, in blokjes
  • 300 gram puntpaprika, in blokjes
  • 275 gram groene kool, grof gesneden
  • ½ tl gemalen venkelzaad
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • zout en peper, naar smaak
  • 600 gram passata (ik gebruik altijd Mutti)
  • 400 ml groentefond + zelfde hoeveelheid water (bouillon is ook prima)
  • 200 gram kleine pasta
  • 400 gram kikkererwten, afgespoeld
  • sap van ½ limoen

maaltijdsoep

Winterse maaltijdsoep

Verwarm de olie en fruit de knoflook en ui daarin 5 minuten zachtjes aan. Voeg dan de wortel toe en bak die een paar minuten mee. Dan mag de paprika erbij die je ook nog een paar minuten meebakt. Voeg dan de kruiden toe en bak die even een 10 seconden mee. De goed gewassen kool mag er dan bij en die schep je even goed om gedurende een aantal minuten.

Soep met pasta

Nu gaat het vocht erbij, dus de passata en de groentefond en het water. De groente moet onder staan nu, als dat niet zo is voeg je nog wat water toe. Schep even door, deksel op de pan en dan 10 minuutjes laten pruttelen tot de groente beetgaar is. Voeg dan de pasta toe en laat die mee pruttelen tot ook die beetgaar is. Dan de kikkererwten en het limoensap erbij. Proef en breng waar nodig nog verder op smaak met zout en peper.

Als de pasta teveel vocht heeft opgezogen kun je de soep iets verdunnen door nog een beetje extra bouillon te maken en die toe te voegen. Serveer met lekker knapperig brood en geniet!

Gepubliceerd op 17 januari 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.