Winterse maaltijdsoep



Een echt winterse maaltijdsoep is een soep die goed vult, bomvol groente zit en die eigenlijk een maaltijd op zich is. Deze soep voldoet aan al die criteria.

Na een bezoekje aan de biologische boerderij van Landzicht (daarover later meer) ging ik namelijk naar huis met een aantal echt winterse groente. De groene kool werd vers op het land afgesneden en de roze wortels lagen in de koeling al op me te wachten.

Met zo’n mooie kool kun je fantastisch veel. Ik gebruikte nu de sprouts van een groene kool, maar je zou voor deze maaltijdsoep ook prima boerenkool, savooiekool of ieder andere stevig koolblad kunnen gebruiken dat je lekker vindt.

groene kool sprouts

De soep maak ik verder tot maaltijdsoep met een paar ingrediënten uit de voorraadkast. Ook daar kun je dus in variëren. Ik heb nu een groenteversie gemaakt, maar als je er van houdt kun je natuurlijk prima runderbouillon gebruiken en bijvoorbeeld nog wat gehaktballetjes toevoegen.

Kortom, dit is de basis voor een winterse maaltijdsoep, aan jou hoe je er je eigen draai aan geeft!

Voor 6 grote kommen vol

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el neutrale olie
  • 450 gram wortel, in blokjes
  • 300 gram puntpaprika, in blokjes
  • 275 gram groene kool, grof gesneden
  • ½ tl gemalen venkelzaad
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • zout en peper, naar smaak
  • 600 gram passata (ik gebruik altijd Mutti)
  • 400 ml groentefond + zelfde hoeveelheid water (bouillon is ook prima)
  • 200 gram kleine pasta
  • 400 gram kikkererwten, afgespoeld
  • sap van ½ limoen

maaltijdsoep

Winterse maaltijdsoep

Verwarm de olie en fruit de knoflook en ui daarin 5 minuten zachtjes aan. Voeg dan de wortel toe en bak die een paar minuten mee. Dan mag de paprika erbij die je ook nog een paar minuten meebakt. Voeg dan de kruiden toe en bak die even een 10 seconden mee. De goed gewassen kool mag er dan bij en die schep je even goed om gedurende een aantal minuten.

Soep met pasta

Nu gaat het vocht erbij, dus de passata en de groentefond en het water. De groente moet onder staan nu, als dat niet zo is voeg je nog wat water toe. Schep even door, deksel op de pan en dan 10 minuutjes laten pruttelen tot de groente beetgaar is. Voeg dan de pasta toe en laat die mee pruttelen tot ook die beetgaar is. Dan de kikkererwten en het limoensap erbij. Proef en breng waar nodig nog verder op smaak met zout en peper.

Als de pasta teveel vocht heeft opgezogen kun je de soep iets verdunnen door nog een beetje extra bouillon te maken en die toe te voegen. Serveer met lekker knapperig brood en geniet!

Gepubliceerd op 17 januari 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.