Winterse maaltijdsoep



Een echt winterse maaltijdsoep is een soep die goed vult, bomvol groente zit en die eigenlijk een maaltijd op zich is. Deze soep voldoet aan al die criteria.

Na een bezoekje aan de biologische boerderij van Landzicht (daarover later meer) ging ik namelijk naar huis met een aantal echt winterse groente. De groene kool werd vers op het land afgesneden en de roze wortels lagen in de koeling al op me te wachten.

Met zo’n mooie kool kun je fantastisch veel. Ik gebruikte nu de sprouts van een groene kool, maar je zou voor deze maaltijdsoep ook prima boerenkool, savooiekool of ieder andere stevig koolblad kunnen gebruiken dat je lekker vindt.

groene kool sprouts

De soep maak ik verder tot maaltijdsoep met een paar ingrediënten uit de voorraadkast. Ook daar kun je dus in variëren. Ik heb nu een groenteversie gemaakt, maar als je er van houdt kun je natuurlijk prima runderbouillon gebruiken en bijvoorbeeld nog wat gehaktballetjes toevoegen.

Kortom, dit is de basis voor een winterse maaltijdsoep, aan jou hoe je er je eigen draai aan geeft!

Voor 6 grote kommen vol

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el neutrale olie
  • 450 gram wortel, in blokjes
  • 300 gram puntpaprika, in blokjes
  • 275 gram groene kool, grof gesneden
  • ½ tl gemalen venkelzaad
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • zout en peper, naar smaak
  • 600 gram passata (ik gebruik altijd Mutti)
  • 400 ml groentefond + zelfde hoeveelheid water (bouillon is ook prima)
  • 200 gram kleine pasta
  • 400 gram kikkererwten, afgespoeld
  • sap van ½ limoen

maaltijdsoep

Winterse maaltijdsoep

Verwarm de olie en fruit de knoflook en ui daarin 5 minuten zachtjes aan. Voeg dan de wortel toe en bak die een paar minuten mee. Dan mag de paprika erbij die je ook nog een paar minuten meebakt. Voeg dan de kruiden toe en bak die even een 10 seconden mee. De goed gewassen kool mag er dan bij en die schep je even goed om gedurende een aantal minuten.

Soep met pasta

Nu gaat het vocht erbij, dus de passata en de groentefond en het water. De groente moet onder staan nu, als dat niet zo is voeg je nog wat water toe. Schep even door, deksel op de pan en dan 10 minuutjes laten pruttelen tot de groente beetgaar is. Voeg dan de pasta toe en laat die mee pruttelen tot ook die beetgaar is. Dan de kikkererwten en het limoensap erbij. Proef en breng waar nodig nog verder op smaak met zout en peper.

Als de pasta teveel vocht heeft opgezogen kun je de soep iets verdunnen door nog een beetje extra bouillon te maken en die toe te voegen. Serveer met lekker knapperig brood en geniet!

Gepubliceerd op 17 januari 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.