Rode uiensoep met kaascroutons



Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.

Uiensoep is een klassieke soep, maar voor deze versie heb ik deels witte en deels rode uien gebruikt. Gewoon omdat ik dat lekker vind.

Natúúrlijk hoort bij uiensoep een kaascrouton, ik geef je daar een makkelijke manier voor!

We gaan uit van kleine porties, omdat met het hoofdgerecht dat vaak hierna nog volgt je ook niet té veel gegeten wilt hebben. Wil je ruimere porties of eet je de soep lekker een keer op een zaterdagmiddag met stokbrood erbij? Verdubbel dan het recept!

Uiensoep voor 4 kleine porties (als tussengerecht)

200 g witte uien, in dunne ringen gesneden
300 g rode uien, in dunne ringen gesneden
50 g boter
½ tl suiker
mespunt zout
2 el bloem
125 ml rode wijn
2 laurierblaadjes
2 takjes verse tijm
350 ml groente fond (+ 350ml water)
zout & witte peper

Voor de kaascroutons

Kleine bruscetta met knoflook (o.a bij AH)
2 handjes geraspte gruyère kaas

oven voorverwarmen op 200C

uiensoep

Klassieke uiensoep met een twist

Smelt om je uiensoep te maken als eerste de boter in een panen bak hierin, op medium vuur, de uienringen minstens een half uur aan. Het karamelliseren ervan geeft de smaak aan de soep, dus niet op beknibbelen! Na een kwartier bestrooi je de uien met de suiker en het zout, dat bevordert de karamellisatie.

Rode uiensoep

Bestrooi de uien met de bloem en bak die een minuutje mee. Blus dan af met de rode wijn en schep gedurende een minuut om. Dan fond en water erbij. Voeg ook de laurier en tijm toe en laat de rode uiensoep op medium vuur 20 minuutjes zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.

Kaascroutons met Gruyère

Voor de kaascroutons bestrooi je de bruschetta met de geraspte kaas en zet je die – in een ovenschaal – in de voorverwarmde oven. Laat de kaas smelten en goudbruin worden en haal de croutons er dan uit en laat afkoelen. Garneer de soep ermee.

In het glas

Weten welke wijn je goed bij dit gerecht kunt schenken? Sommelier Aukje Wouters heeft suggesties voor je. Die lees je hier

Gepubliceerd op 29 november 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.