Rode uiensoep met kaascroutons
Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
Uiensoep is een klassieke soep, maar voor deze versie heb ik deels witte en deels rode uien gebruikt. Gewoon omdat ik dat lekker vind.
Natúúrlijk hoort bij uiensoep een kaascrouton, ik geef je daar een makkelijke manier voor!
We gaan uit van kleine porties, omdat met het hoofdgerecht dat vaak hierna nog volgt je ook niet té veel gegeten wilt hebben. Wil je ruimere porties of eet je de soep lekker een keer op een zaterdagmiddag met stokbrood erbij? Verdubbel dan het recept!
Uiensoep voor 4 kleine porties (als tussengerecht)
200 g witte uien, in dunne ringen gesneden
300 g rode uien, in dunne ringen gesneden
50 g boter
½ tl suiker
mespunt zout
2 el bloem
125 ml rode wijn
2 laurierblaadjes
2 takjes verse tijm
350 ml groente fond (+ 350ml water)
zout & witte peper
Voor de kaascroutons
Kleine bruscetta met knoflook (o.a bij AH)
2 handjes geraspte gruyère kaas
oven voorverwarmen op 200C
Klassieke uiensoep met een twist
Smelt om je uiensoep te maken als eerste de boter in een panen bak hierin, op medium vuur, de uienringen minstens een half uur aan. Het karamelliseren ervan geeft de smaak aan de soep, dus niet op beknibbelen! Na een kwartier bestrooi je de uien met de suiker en het zout, dat bevordert de karamellisatie.
Rode uiensoep
Bestrooi de uien met de bloem en bak die een minuutje mee. Blus dan af met de rode wijn en schep gedurende een minuut om. Dan fond en water erbij. Voeg ook de laurier en tijm toe en laat de rode uiensoep op medium vuur 20 minuutjes zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
Kaascroutons met Gruyère
Voor de kaascroutons bestrooi je de bruschetta met de geraspte kaas en zet je die – in een ovenschaal – in de voorverwarmde oven. Laat de kaas smelten en goudbruin worden en haal de croutons er dan uit en laat afkoelen. Garneer de soep ermee.
In het glas
Weten welke wijn je goed bij dit gerecht kunt schenken? Sommelier Aukje Wouters heeft suggesties voor je. Die lees je hier
Gepubliceerd op 29 november 2022