Rode uiensoep met kaascroutons



Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.

Uiensoep is een klassieke soep, maar voor deze versie heb ik deels witte en deels rode uien gebruikt. Gewoon omdat ik dat lekker vind. Natúúrlijk hoort bij uiensoep een kaascrouton, ik geef je daar een makkelijke manier voor!

We gaan uit van kleine porties, omdat met het hoofdgerecht dat vaak hierna nog volgt je ook niet té veel gegeten wilt hebben. Wil je ruimere porties of eet je de soep lekker een keer op een zaterdagmiddag met stokbrood erbij? Verdubbel dan het recept!

Uiensoep voor 4 kleine porties (als tussengerecht)

  • 200g witte uien, in dunne ringen gesneden
  • 300g rode uien, in dunne ringen gesneden
  • 50g boter
  • ½ tl suiker
  • mespunt zout
  • 2el bloem
  • 125ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 350ml groente fond (+ 350ml water)
  • zout & witte peper

Voor de kaascroutons

  • Kleine bruscetta met knoflook (o.a bij AH)
  • 2 handjes geraspte gruyère kaas
  • oven voorverwarmen op 200C

Klassieke uiensoep met een twist

Smelt de boter en bak hierin, op medium vuur, de uienringen minstens een half uur aan. Het karamelliseren ervan geeft de smaak aan de soep, dus niet op beknibbelen! Na een kwartier bestrooi je de uien met de suiker en het zout, dat bevordert de karamellisatie.

Rode uiensoep

Bestrooi de uien met de bloem en bak die een minuutje mee. Blus dan af met de rode wijn en schep gedurende een minuut om. Dan fond en water erbij. Voeg ook de laurier en tijm toe en laat de soep op medium vuur 20 minuutjes zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.

Kaascroutons met Gruyère

Voor de kaascroutons bestrooi je de bruschetta met de geraspte kaas en zet je die – in een ovenschaal – in de voorverwarmde oven. Laat de kaas smelten en goudbruin worden en haal de croutons er dan uit en laat afkoelen. Garneer de soep ermee.

In het glas

Weten welke wijn je goed bij dit gerecht kunt schenken? Sommelier Aukje Wouters heeft suggesties voor je. Die lees je hier

Gepubliceerd op 6 december 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
pompoen en pastinaak uit de oven
 
Traybake met pompoen, pastinaak & boerenkool

Het gemak van een traybake is wat mij betreft onovertroffen. Je gooit alles op een bakplaat, lekkere dressing erover en de oven doet zijn werk.
25 januari 2022
maaltijdsalade met kip
 
Salade met gegrilde harissa & sinaasappelkip

Een simpel salade recept met gegrilde kip, gemarineerd in harissa en sinaasappel. Een makkelijke lunch of lichte maaltijd voor twee.
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.