Rode uiensoep met kaascroutons



Een klassieke soep, maar voor deze versie heb ik deels witte en deels rode uien gebruikt. Gewoon omdat ik dat lekker vind. Natúúrlijk hoort bij uiensoep een kaascrouton, maar ik geef je daar een makkelijke manier voor!

We gaan uit van kleine porties, omdat met het voorgerecht en het hoofdgerecht dat hierna nog volgt je ook niet té veel gegeten wilt hebben. Wil je ruimere porties of eet je de soep lekker een keer op een zaterdagmiddag met stokbrood erbij? Verdubbel dan het recept!

Voor 4 kleine porties (als tussengerecht)

200g witte uien, in dunne ringen gesneden
300g rode uien, in dunne ringen gesneden
50g boter
½ tl suiker
mespunt zout
2el bloem
125ml rode wijn
2 laurierblaadjes
2 takjes verse tijm
350ml groente fond (+ 350ml water)
zout & witte peper

Voor de kaascroutons

Kleine bruscetta met knoflook (o.a bij AH)
2 handjes geraspte gruyère kaas
oven voorverwarmen op 200C

Klassieke uiensoep met een twist

Smelt de boter en bak hierin, op medium vuur, de uienringen minstens een half uur aan. Het karamelliseren ervan geeft de smaak aan de soep, dus niet op beknibbelen! Na een kwartier bestrooi je de uien met de suiker en het zout, dat bevordert de karamellisatie.

Rode uiensoep

Bestrooi de uien met de bloem en bak die een minuutje mee. Blus dan af met de rode wijn en schep gedurende een minuut om. Dan fond en water erbij. Voeg ook de laurier en tijm toe en laat de soep op medium vuur 20 minuutjes zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.

Kaascroutons met Gruyère

Voor de kaascroutons bestrooi je de bruschetta met de geraspte kaas en zet je die – in een ovenschaal – in de voorverwarmde oven. Laat de kaas smelten en goudbruin worden en haal de croutons er dan uit en laat afkoelen. Garneer de soep ermee.

In het glas

Weten welke wijn je goed bij dit gerecht kunt schenken? Sommelier Aukje Wouters heeft suggesties voor je. Die lees je hier

Gepubliceerd op 6 december 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus