Rode kool van de BBQ (uit Simple Smart BBQ)



Persoonlijk hou ik van groente van de BBQ. Dat licht geroosterde, een beetje die rooksmaak, het geeft vaak zo veel meer smaak aan anders best wel gewone groente zoals bloemkool. En nu is daar een nieuwe favoriet bij, de rode kool. Normaliter een typische wintergroente, maar nu dus gemaakt op de BBQ. In zijn geheel.

Net als de kip op een blikje cola of bier gaat deze rode kool ook in zijn geheel, op een blikje bier, op de BBQ. Je roostert ‘m gaar, met de stoom die uit het blikje komt. En daarna eet je ‘m, met barbecuesaus erbij en wat je nog maar meer lekker vindt. Smullen geblazen! Oh en het is ook wel het minst fotogenieke gerecht dat ik in tijden maakte, dus excuses voor de foto’s…

Rode kool van de BBQ (voor 6 personen_

1 rode kool
1 blikje bier (ik gebruikte gingerale)
500ml BBQ saus, zelfgemaakt met het recept uit het boek van Jaspers (of koop een rokerige BBQsaus)
zout en peper

verder nodig: BBQ op 180C (indirect) – braadslee – blikje 0,33cl bier (wij gebruikten ginger ale)

Rode kool van de BBQ

Snijd een de onderkant voorzichtig het hart uit de rode kool. Groot genoeg zodat 2/3 deel van de hoogte van het blikje bier erin past. Dat is even een beetje gepruts, maar uiteindelijk lukt het! Leeg (of drink…) het blikje voor de helft en zet daar de rode kool overheen. Bestrooi de kool met zout & peper. Zet het geheel in een braadslee (of vuurvaste ovenschaal), smeer in met de BBQsaus en zet dit in zijn geheel in de voorverwarmde BBQ.

Smeer de kool ieder kwartier in de BBQ saus en kijk na een uur of de rode kool goed gegaard is. Het makkelijkst gaat dit met een satéprikker, als die makkelijk door de kool te steken is, is je rode kool gaar. Wij aten de rode kool met gepofte aardappel en gegrilde Thüringer worstjes.

rode kool Julius Jaspers web2.jpg

Let op!

Neem ruim de tijd voor het garen van de rode kool. Wij hadden beduidend langer nodig dan de aangegeven tijd van 1,5 uur, die in het boek staat. Ik vroeg Julius Jaspers hoe je dat het handigst kunt oplossen. Hij gaf aan dat het van een aantal factoren afhangt;

  • hoe groot is je rode kool.
  • Hoe constant is de temperatuur van je BBQ.
  • Welke BBQ gebruik je.

Begin dus op tijd! Wat wij op een gegeven moment hebben gedaan is de rode kool in kwarten gesneden, in de BBQ saus gelegd en ‘m zo nog laten garen. En ja, dan is het nog steeds de moeite waard, want het is een heerlijk recept!

Gepubliceerd op 13 juni 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.