Rode kool van de BBQ (uit Simple Smart BBQ)



Persoonlijk hou ik van groente van de BBQ. Dat licht geroosterde, een beetje die rooksmaak, het geeft vaak zo veel meer smaak aan anders best wel gewone groente zoals bloemkool. En nu is daar een nieuwe favoriet bij, de rode kool. Normaliter een typische wintergroente, maar nu dus gemaakt op de BBQ. In zijn geheel.

Net als de kip op een blikje cola of bier gaat deze rode kool ook in zijn geheel, op een blikje bier, op de BBQ. Je roostert ‘m gaar, met de stoom die uit het blikje komt. En daarna eet je ‘m, met barbecuesaus erbij en wat je nog maar meer lekker vindt. Smullen geblazen! Oh en het is ook wel het minst fotogenieke gerecht dat ik in tijden maakte, dus excuses voor de foto’s…

Rode kool van de BBQ (voor 6 personen_

1 rode kool
1 blikje bier (ik gebruikte gingerale)
500ml BBQ saus, zelfgemaakt met het recept uit het boek van Jaspers (of koop een rokerige BBQsaus)
zout en peper

verder nodig: BBQ op 180C (indirect) – braadslee – blikje 0,33cl bier (wij gebruikten ginger ale)

Rode kool van de BBQ

Snijd een de onderkant voorzichtig het hart uit de rode kool. Groot genoeg zodat 2/3 deel van de hoogte van het blikje bier erin past. Dat is even een beetje gepruts, maar uiteindelijk lukt het! Leeg (of drink…) het blikje voor de helft en zet daar de rode kool overheen. Bestrooi de kool met zout & peper. Zet het geheel in een braadslee (of vuurvaste ovenschaal), smeer in met de BBQsaus en zet dit in zijn geheel in de voorverwarmde BBQ.

Smeer de kool ieder kwartier in de BBQ saus en kijk na een uur of de rode kool goed gegaard is. Het makkelijkst gaat dit met een satéprikker, als die makkelijk door de kool te steken is, is je rode kool gaar. Wij aten de rode kool met gepofte aardappel en gegrilde Thüringer worstjes.

rode kool Julius Jaspers web2.jpg

Let op!

Neem ruim de tijd voor het garen van de rode kool. Wij hadden beduidend langer nodig dan de aangegeven tijd van 1,5 uur, die in het boek staat. Ik vroeg Julius Jaspers hoe je dat het handigst kunt oplossen. Hij gaf aan dat het van een aantal factoren afhangt;

  • hoe groot is je rode kool.
  • Hoe constant is de temperatuur van je BBQ.
  • Welke BBQ gebruik je.

Begin dus op tijd! Wat wij op een gegeven moment hebben gedaan is de rode kool in kwarten gesneden, in de BBQ saus gelegd en ‘m zo nog laten garen. En ja, dan is het nog steeds de moeite waard, want het is een heerlijk recept!

Gepubliceerd op 13 juni 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.