Rode kool van de BBQ (uit Simple Smart BBQ)



Persoonlijk hou ik van groente van de BBQ. Dat licht geroosterde, een beetje die rooksmaak, het geeft vaak zo veel meer smaak aan anders best wel gewone groente zoals bloemkool. En nu is daar een nieuwe favoriet bij, de rode kool. Normaliter een typische wintergroente, maar nu dus gemaakt op de BBQ. In zijn geheel.

Net als de kip op een blikje cola of bier gaat deze rode kool ook in zijn geheel, op een blikje bier, op de BBQ. Je roostert ‘m gaar, met de stoom die uit het blikje komt. En daarna eet je ‘m, met barbecuesaus erbij en wat je nog maar meer lekker vindt. Smullen geblazen! Oh en het is ook wel het minst fotogenieke gerecht dat ik in tijden maakte, dus excuses voor de foto’s…

Rode kool van de BBQ (voor 6 personen_

1 rode kool
1 blikje bier (ik gebruikte gingerale)
500ml BBQ saus, zelfgemaakt met het recept uit het boek van Jaspers (of koop een rokerige BBQsaus)
zout en peper

verder nodig: BBQ op 180C (indirect) – braadslee – blikje 0,33cl bier (wij gebruikten ginger ale)

Rode kool van de BBQ

Snijd een de onderkant voorzichtig het hart uit de rode kool. Groot genoeg zodat 2/3 deel van de hoogte van het blikje bier erin past. Dat is even een beetje gepruts, maar uiteindelijk lukt het! Leeg (of drink…) het blikje voor de helft en zet daar de rode kool overheen. Bestrooi de kool met zout & peper. Zet het geheel in een braadslee (of vuurvaste ovenschaal), smeer in met de BBQsaus en zet dit in zijn geheel in de voorverwarmde BBQ.

Smeer de kool ieder kwartier in de BBQ saus en kijk na een uur of de rode kool goed gegaard is. Het makkelijkst gaat dit met een satéprikker, als die makkelijk door de kool te steken is, is je rode kool gaar. Wij aten de rode kool met gepofte aardappel en gegrilde Thüringer worstjes.

rode kool Julius Jaspers web2.jpg

Let op!

Neem ruim de tijd voor het garen van de rode kool. Wij hadden beduidend langer nodig dan de aangegeven tijd van 1,5 uur, die in het boek staat. Ik vroeg Julius Jaspers hoe je dat het handigst kunt oplossen. Hij gaf aan dat het van een aantal factoren afhangt;

  • hoe groot is je rode kool.
  • Hoe constant is de temperatuur van je BBQ.
  • Welke BBQ gebruik je.

Begin dus op tijd! Wat wij op een gegeven moment hebben gedaan is de rode kool in kwarten gesneden, in de BBQ saus gelegd en ‘m zo nog laten garen. En ja, dan is het nog steeds de moeite waard, want het is een heerlijk recept!

Gepubliceerd op 13 juni 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
28 november 2020
linzenpasta met rode saus
 
Linzenpasta met Marinara pastasaus

Wist jij dat linzenpasta 2x zoveel vezels en eiwitten bevat dan gewone pasta? Maar heb je zelf al eens geproefd hoe lekker linzenpasta is? Ik laat het zien!
26 november 2020
Muffins met mokkacrème
 
Gingerbread muffins met mokka botercrème

Het is een mond vol, gingerbread muffins met mokka botercrème. Maar die mond vol heb je straks ook, als je ze opeet. Want oh want zijn ze lèkker!
26 november 2020
cottagepie
 
Smulpaapje weekmenu – week 49

Geen stress meer over wat er komende week op tafel moet. Dit weekmenu geeft je 5x opties voor makkelijke maaltijden voor het hele gezin.
25 november 2020
snijbonenschotel-web2.jpg
 
Eenpansmaaltijd met snijbonen en kikkererwten

Deze eenvoudige eenpansmaaltijd heeft als basis een pure tomatensaus, waardoor nog maar een paar extra ingrediënten nodig zijn.
23 november 2020
cinnamonrolls
 
Kaneelsuikerbroodjes

Dit zijn de állerlekkerste kaneelsuikerbroodjes die je ooit gaat maken. Een fantastisch ontbijtrecept waarmee je dag pas echt goed begint!
21 november 2020
Maaike met Lionfish
 
Catch & Cook op Curaçao

Zelf je eten vangen en op tafel zetten én daarmee ook nog eens het ecosysteem helpen? Maaike deed het en vertelt je er alles over!