Rode kool van de BBQ (uit Simple Smart BBQ)



Persoonlijk hou ik van groente van de BBQ. Dat licht geroosterde, een beetje die rooksmaak, het geeft vaak zo veel meer smaak aan anders best wel gewone groente zoals bloemkool. En nu is daar een nieuwe favoriet bij, de rode kool. Normaliter een typische wintergroente, maar nu dus gemaakt op de BBQ. In zijn geheel.

Net als de kip op een blikje cola of bier gaat deze rode kool ook in zijn geheel, op een blikje bier, op de BBQ. Je roostert ‘m gaar, met de stoom die uit het blikje komt. En daarna eet je ‘m, met barbecuesaus erbij en wat je nog maar meer lekker vindt. Smullen geblazen! Oh en het is ook wel het minst fotogenieke gerecht dat ik in tijden maakte, dus excuses voor de foto’s…

Rode kool van de BBQ (voor 6 personen_

1 rode kool
1 blikje bier (ik gebruikte gingerale)
500ml BBQ saus, zelfgemaakt met het recept uit het boek van Jaspers (of koop een rokerige BBQsaus)
zout en peper

verder nodig: BBQ op 180C (indirect) – braadslee – blikje 0,33cl bier (wij gebruikten ginger ale)

Rode kool van de BBQ

Snijd een de onderkant voorzichtig het hart uit de rode kool. Groot genoeg zodat 2/3 deel van de hoogte van het blikje bier erin past. Dat is even een beetje gepruts, maar uiteindelijk lukt het! Leeg (of drink…) het blikje voor de helft en zet daar de rode kool overheen. Bestrooi de kool met zout & peper. Zet het geheel in een braadslee (of vuurvaste ovenschaal), smeer in met de BBQsaus en zet dit in zijn geheel in de voorverwarmde BBQ.

Smeer de kool ieder kwartier in de BBQ saus en kijk na een uur of de rode kool goed gegaard is. Het makkelijkst gaat dit met een satéprikker, als die makkelijk door de kool te steken is, is je rode kool gaar. Wij aten de rode kool met gepofte aardappel en gegrilde Thüringer worstjes.

rode kool Julius Jaspers web2.jpg

Let op!

Neem ruim de tijd voor het garen van de rode kool. Wij hadden beduidend langer nodig dan de aangegeven tijd van 1,5 uur, die in het boek staat. Ik vroeg Julius Jaspers hoe je dat het handigst kunt oplossen. Hij gaf aan dat het van een aantal factoren afhangt;

  • hoe groot is je rode kool.
  • Hoe constant is de temperatuur van je BBQ.
  • Welke BBQ gebruik je.

Begin dus op tijd! Wat wij op een gegeven moment hebben gedaan is de rode kool in kwarten gesneden, in de BBQ saus gelegd en ‘m zo nog laten garen. En ja, dan is het nog steeds de moeite waard, want het is een heerlijk recept!

Gepubliceerd op 13 juni 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.