Risotto met kaaskrokantjes & gebakken zalm



Een recept in de #fdbox van Foodelicous deed mij accuut watertanden en een eigen versie maken van het originele recept van Ron, van restaurant Antichic in Rotterdam. Dit is een super smeuïge, romige risotto die door de zalm én de bijzondere olie in één klap van een gewone risotto een bijzondere risotto maakt.

Voor 4 personen

250g risottorijst (ik gebruikte de Carnaroli risottorijst van Foodelicious)
1ui
1teentje knoflook
2el neutrale olie
500ml visbouillon (zelfgemaakt, of van bouillonblokjes)
200ml witte wijn
zwarte peper
klont roomboter
4x 150g zalmfilet (met huid)
scheutje clementine olie (Foodelicious)
100g geraspte Parmezaanse kaas

Oven voorverwarmen op 180C – bakplaat met bakpapier

Risotto

Fruit de ui en knoflook in de warme olie. Dan de rijst erbij en even goed doorscheppen. Je krijgt dan een laagje olie om de rijst hen. Blus af met wijn en laat die helemaal verdampen, terwijl je af en toe roert. De meeste alcohol verdampt zo, maar er blijft altijd een restje achter. Wil je geen wijn gebruiken, begin dan meteen met de bouillon erbij te doen.

Zelfgemaakte visbouillon voegt smaak toe

Giet een soeplepel bouillon per keer erbij en roer dit met regelmaat door, tot alles is opgenomen door de rijst. Je bent ongeveer 20-25 minuten bezig tot de rijst gaar is. Het kan zijn dat je alle bouillon nodig hebt, maar proef na 20 minuten even of je rijst al gaar is. Beetgaar is lekker, té gaar absoluut niet. Is het gaar, dan klontje boter erin en op smaak maken met peper (de bouillon zorgt al voor genoeg zout). Deksel op de pan en even laten staan terwijl je de kaaskoekjes maakt en de zalm bakt.

Krokante kaaskoekjes uit de oven

Voor de kaaskoekjes maak je hoopjes kaas op de bakplaat, laat er genoeg ruimte tussen. Bak deze 6-8 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze als ze goudbruin zijn van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.

Gebakken zalm

De zalm bak je in een hete pan met een drupje olie. Eerst op de huid, 3-4 minuten. Daarna omdraaien en nog 2-3 minuten bakken. Hij blijft nu mooi rosé van binnen. Wil je ‘doorgebakken, laat dan nog even iets langer garen.

Risotto met kaaskrokantjes en zalm

Serveer de risotto met een stukje zalm er boven op, drupje clementineolie erover (echt, je weet niet wat je proeft!) en met de kaaskoekjes erbij. Yum!

Meer risottorecepten

Wil je meer recepten voor verrassende risotto’s? Kijk dan ook eens hier

 

Gepubliceerd op 19 maart 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!