Reine Claude confiture



Als je op vakantie de rijkdom hebt van een boomgaard vol rijpe reine claudes, dan zit er maar één ding op. Confiture er van maken. Maar dan wel reine claude confiture met een twist!

Want gewoon jam van zomerfruit maken, dat kan iedereen. Reine Claudes zijn een type pruim met van nature behoorlijk wat pectine. Die hebben dus op zich weinig hulp nodig om tot confiture omgetoverd te worden. En puur reine claude jam is al lekker. Maar het blijkt dat met nog één extra smaakmaker je net wat meer oempf aan je jam toevoegt.

Gember is sowieso een van mijn lievelings smaakmakers. De gemberpoeder die ik in de Duitse supermarkt kocht had overigens beduidend meer smaak dan die uit de Nederlandse super. Dus wellicht heb je net iets meer nodig als je de confiture maakt met in Nederland gekochte gemberpoeder. Kwestie van even proeven.

Hoe dan ook. Reine claude confiture met dus een hint van gember. Het is een waanzinnige combi. Het zoete van de pruim, een beetje pit door de gember. Samen in een potje. Dus gauw die mooi rijpe pruimen kopen, pit eruit, vuur aan. Ga je de hele winter plezier van hebben!

reine claude confiture

Voor 6 potjes van 212ml
1 kilo reine claudes zonder pit (netto gewicht dus)
500 gram kristalsuiker
sap van ½ citroen
1 tl gemberpoeder

Verder nodig: 6 gesteriliseerde potjes met deksel
Bereidingstijd: 15 minuten (excl tijd om te ontpitten)

Reine Claude confiture

Voor de reine claude confiture is het een kwestie van alle ontpitte pruimen in een pan te mikken, suiker en citroensap erbij. Schep even om en doe dan ook de gemberpoeder erbij. Vuur aan, aan de kook brengen en dan in 10-15 minuten op medium hoog vuur tot jam laten koken.

Ik doe altijd gewoon de gehalveerde pruimen in de pan en snijd ze niet in stukjes. Ik hou van de grove structuur van zelfgemaakte jam. Aan het eind gebruik ik dan vaak een aardappelstamper om ze een laatste zetje te geven. Wil je een fijnere pruimenjam, snijd dan de halve pruimen in kleinere stukjes.

Hoe lang kun je zelfgemaakte jam bewaren?

Als de structuur naar je zin is giet je (let op, kokend heet!) de confiture in de schone potjes. Deksel goed vastdraaien en even op de kop zetten om af te koelen. Daarmee trekken ze vacuum. De reine claude jam kun je op deze manier (op een donkere plek) een aantal maanden bewaren. Maak je een potje open, bewaar ‘m dan daarna in de koelkast.

Serveersuggesties reine claude jam

Natuurlijk gewoon op een verse boterham met roomboter. Maar zet ook eens een kommetje confiture bij je kaasplankje op tafel. Of upgrade je verse broodje met achterham met een lepeltje van de confiture. Een gegrild of knapperig gebakken stukje varkensvlees is ook dol op pruimenjam. Probeer maar!

Gepubliceerd op 23 augustus 2020


2 reacties

  1. Mirjam schreef:

    Ik kreeg net van mijn buurman een kist met Reine Claude….. Alles in de pan en net dit recept met gember gevonden. Een flinke schep sterke gemberpoeder (gekocht in China, vers gemalen van gedroogde gemberwortel) erin gedaan, ben heel benieuwd naar de smaak straks!

  2. Henny schreef:

    Lijkt me een strak plan!
    Laat nog wel horen hoe het afgelopen is!
    Groetjes,henny

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.