Reine Claude confiture



Als je op vakantie de rijkdom hebt van een boomgaard vol rijpe reine claudes, dan zit er maar één ding op. Confiture er van maken. Maar dan wel reine claude confiture met een twist!

Want gewoon jam van zomerfruit maken, dat kan iedereen. Reine Claudes zijn een type pruim met van nature behoorlijk wat pectine. Die hebben dus op zich weinig hulp nodig om tot confiture omgetoverd te worden. En puur reine claude jam is al lekker. Maar het blijkt dat met nog één extra smaakmaker je net wat meer oempf aan je jam toevoegt.

Gember is sowieso een van mijn lievelings smaakmakers. De gemberpoeder die ik in de Duitse supermarkt kocht had overigens beduidend meer smaak dan die uit de Nederlandse super. Dus wellicht heb je net iets meer nodig als je de confiture maakt met in Nederland gekochte gemberpoeder. Kwestie van even proeven.

Hoe dan ook. Reine claude confiture met dus een hint van gember. Het is een waanzinnige combi. Het zoete van de pruim, een beetje pit door de gember. Samen in een potje. Dus gauw die mooi rijpe pruimen kopen, pit eruit, vuur aan. Ga je de hele winter plezier van hebben!

reine claude confiture

Voor 6 potjes van 212ml
1 kilo reine claudes zonder pit (netto gewicht dus)
500 gram kristalsuiker
sap van ½ citroen
1 tl gemberpoeder

Verder nodig: 6 gesteriliseerde potjes met deksel
Bereidingstijd: 15 minuten (excl tijd om te ontpitten)

Reine Claude confiture

Voor de reine claude confiture is het een kwestie van alle ontpitte pruimen in een pan te mikken, suiker en citroensap erbij. Schep even om en doe dan ook de gemberpoeder erbij. Vuur aan, aan de kook brengen en dan in 10-15 minuten op medium hoog vuur tot jam laten koken.

Ik doe altijd gewoon de gehalveerde pruimen in de pan en snijd ze niet in stukjes. Ik hou van de grove structuur van zelfgemaakte jam. Aan het eind gebruik ik dan vaak een aardappelstamper om ze een laatste zetje te geven. Wil je een fijnere pruimenjam, snijd dan de halve pruimen in kleinere stukjes.

Hoe lang kun je zelfgemaakte jam bewaren?

Als de structuur naar je zin is giet je (let op, kokend heet!) de confiture in de schone potjes. Deksel goed vastdraaien en even op de kop zetten om af te koelen. Daarmee trekken ze vacuum. De reine claude jam kun je op deze manier (op een donkere plek) een aantal maanden bewaren. Maak je een potje open, bewaar ‘m dan daarna in de koelkast.

Serveersuggesties reine claude jam

Natuurlijk gewoon op een verse boterham met roomboter. Maar zet ook eens een kommetje confiture bij je kaasplankje op tafel. Of upgrade je verse broodje met achterham met een lepeltje van de confiture. Een gegrild of knapperig gebakken stukje varkensvlees is ook dol op pruimenjam. Probeer maar!

Gepubliceerd op 23 augustus 2020


2 reacties

  1. Mirjam schreef:

    Ik kreeg net van mijn buurman een kist met Reine Claude….. Alles in de pan en net dit recept met gember gevonden. Een flinke schep sterke gemberpoeder (gekocht in China, vers gemalen van gedroogde gemberwortel) erin gedaan, ben heel benieuwd naar de smaak straks!

  2. Henny schreef:

    Lijkt me een strak plan!
    Laat nog wel horen hoe het afgelopen is!
    Groetjes,henny

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.