Reine Claude confitureAls je op vakantie de rijkdom hebt van een boomgaard vol rijpe reine claudes, dan zit er maar één ding op. Confiture er van maken. Maar dan wel reine claude confiture met een twist!

Want gewoon jam van zomerfruit maken, dat kan iedereen. Reine Claudes zijn een type pruim met van nature behoorlijk wat pectine. Die hebben dus op zich weinig hulp nodig om tot confiture omgetoverd te worden. En puur reine claude jam is al lekker. Maar het blijkt dat met nog één extra smaakmaker je net wat meer oempf aan je jam toevoegt.

Gember is sowieso een van mijn lievelings smaakmakers. De gemberpoeder die ik in de Duitse supermarkt kocht had overigens beduidend meer smaak dan die uit de Nederlandse super. Dus wellicht heb je net iets meer nodig als je de confiture maakt met in Nederland gekochte gemberpoeder. Kwestie van even proeven.

Hoe dan ook. Reine claude confiture met dus een hint van gember. Het is een waanzinnige combi. Het zoete van de pruim, een beetje pit door de gember. Samen in een potje. Dus gauw die mooi rijpe pruimen kopen, pit eruit, vuur aan. Ga je de hele winter plezier van hebben!

reine claude confiture

Voor 6 potjes van 212ml
1 kilo reine claudes zonder pit (netto gewicht dus)
500 gram kristalsuiker
sap van ½ citroen
1 tl gemberpoeder

Verder nodig: 6 gesteriliseerde potjes met deksel
Bereidingstijd: 15 minuten (excl tijd om te ontpitten)

Reine Claude confiture

Voor de reine claude confiture is het een kwestie van alle ontpitte pruimen in een pan te mikken, suiker en citroensap erbij. Schep even om en doe dan ook de gemberpoeder erbij. Vuur aan, aan de kook brengen en dan in 10-15 minuten op medium hoog vuur tot jam laten koken.

Ik doe altijd gewoon de gehalveerde pruimen in de pan en snijd ze niet in stukjes. Ik hou van de grove structuur van zelfgemaakte jam. Aan het eind gebruik ik dan vaak een aardappelstamper om ze een laatste zetje te geven. Wil je een fijnere pruimenjam, snijd dan de halve pruimen in kleinere stukjes.

Hoe lang kun je zelfgemaakte jam bewaren?

Als de structuur naar je zin is giet je (let op, kokend heet!) de confiture in de schone potjes. Deksel goed vastdraaien en even op de kop zetten om af te koelen. Daarmee trekken ze vacuum. De reine claude jam kun je op deze manier (op een donkere plek) een aantal maanden bewaren. Maak je een potje open, bewaar ‘m dan daarna in de koelkast.

Serveersuggesties reine claude jam

Natuurlijk gewoon op een verse boterham met roomboter. Maar zet ook eens een kommetje confiture bij je kaasplankje op tafel. Of upgrade je verse broodje met achterham met een lepeltje van de confiture. Een gegrild of knapperig gebakken stukje varkensvlees is ook dol op pruimenjam. Probeer maar!

Gepubliceerd op 23 augustus 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 oktober 2020
muffins
 
Muffins met citroen & maanzaad

Samen muffins bakken is niet alleen super gezellig, het kan met de juiste apparatuur ook nog eens kinderlijk eenvoudig zijn. Dat ga ik je uitleggen!
29 september 2020
soep
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
29 september 2020
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 september 2020
soep
 
Spinaziesoep met broccoli & makreel

Een fluweelzachte spinaziesoep, die door de toevoeging van broccoli helemaal een stoot groente per lepel oplevert. Een super groentesoeprecept!
26 september 2020
vega burger
 
Zwarte bonenburgers

Maaike was creatief met een blik zwarte bonen en maakte er deze geweldige vegetarische zwarte bonenburgers mee. Kidsproof vega recept!
25 september 2020
 
De fijnste lunchtrommels

Wat zijn de fijnste lunchtrommels als je kind naar school gaat? Hier let je op bij aankoop én ik zet mijn favoriete lunchtrommels voor je op een rijtje.