Philly Cheese steak

Een Philly cheese steak is een Amerikaans broodje, Dit BBQ recept is geïnspireerd op die van Jord Althuizen uit Burgers & Bites. Want het is natuurlijk heerlijk om uitgebreid te kokkerellen op je barbecue, maar soms wil je ook gewoon snel aan tafel. Met deze Philly cheese steak gaat dat gegarandeerd lukken. Het enige dat je namelijk hoeft te doen is het vlees te marineren en daarna om en om te grillen op de barbecue.
Naast het gegrilde vlees voeg je aan je BBQ broodje ook nog gegrilde groente toe. Ik doe dat in een pan die BBQ-proof is, zodat ik het risico verklein dat er groente tussen de roosters door valt. Een lekkere saus en kaas die goed smelt tot slot en je BBQ broodje is klaar!
Het is overigens best een machtig broodje moet ik zeggen. Wij aten de Philly cheese steak als late lunch. Maar met als gevolg dat ik ’s avonds amper nog gegeten heb 😉 Je bent gewaarschuwd!
Ingrediënten voor 4 personen
500g goede kwaliteit bavette
½ el gedroogde tijm
½ el gedroogde oregano
5 el worcestershire saus
zout & peper
1 gele paprika, in reepjes
2 rode uien, in ringen
2 el zonnebloemolie
100 g oesterzwammen, in reepjes
Voor je sausje
4 el (yuzu) mayonaise
1 el grove mosterd
1 el Worcestershire saus
zout & peper
Verder nodig
200g Belgische abdijkaas, in reepjes van halve cm gesneden (graskaas of jong belegen kaas werkt ook prima)
4 zachte pistolets
Bereidingstijd: 15 minuten + 1 uur marineren – 15 minuten BBQtijd
Marinade bavette
Om je bavette te marineren meng je de Worcestershire saus met de kruiden en leg je het vlees hierin. Draai even om en om, zodat alles goed bedekt is. Dek af en zet in de koelkast. Marineer minimaal een uur, langer mag natuurlijk.
Bereid nu je groente voor en maak het sausje, simpelweg door de ingrediënten goed te mengen. Haal een half uur voordat je het vlees grilt dit uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Gegrilde groente van de BBQ
Stook je BBQ op naar ruim 225C. Je gaat direct op het rooster grillen, dus zorg voor de hittespots in het midden van je BBQ. Als eerste gril je de groente op het vuur. Ik heb die in 5-8 minuten in een BBQ-bestendige pan gebakken. Als je vuur goed heet is gaat dat razendsnel. Haal voorzichtig (en met een hittebestendige handschoen) je pan van het vuur en houdt de groente warm. Bij mij bleef het in de pan goed warm.
Gegrilde groente van de BBQ kan ook door direct op het rooster te grillen. Snijd je groente dan niet te dun, om te voorkomen dat ze door het rooster vallen.
Bavette van de BBQ
Haal de bavette nu uit de marinade, laat iets uitdruppen en leg de bavette in zijn geheel op het rooster van je BBQ. Thermometer erin, als je die hebt, en deksel van je barbecue dicht. Zodra de bavette een kerntemperatuur van 40C heeft draai je het om. Geen thermometer? Geen ramp. Dan grill je de bavatte 5-6 minuten op de ene kant en 5 minuten op de andere kant. Afhankelijk van de dikte van je vlees uiteraard.
Wel een vleesthermometer? Doe die dan weer erin na het omdraaien en laat de bavette dan tot 52C op de BBQ grillen. Haal het vlees eraf en snijd in dunne plakjes. Is het te rosé voor wat je lekker vindt, dan gril je de plakjes bavette nog kort even op het rooster. Maar niet te lang, je wilt je bavette van de BBQ niet door en door gaar hebben.
Philly Cheese steak van de BBQ
Je klassieke Philly Cheese steak maak je nu door de onderste helft van je broodje te besmeren met wat saus. Daarop gaat een deel van de groente, dan wat plakjes bavette, kaas naar believen en nog wat groente. Doe alle belegde broodjes in een ovenblik (of leg ze op je pan, maar zorg dan dat die is afgekoeld anders verbrand je broodje aan de onderkant!) en zet dat nog even (met de deksel dicht) op de warme BBQ, zodat de kaas kan smelten. Dat is met een paar minuten gebeurd.
Serveer je Philly Cheese Steak warm, eventueel met een lekkere salade (zoals deze Cobb Salad) erbij. Smullen maar!
Gepubliceerd op 29 juli 2020
1 reactie
Zooo lekker!
Gisteren op de camping gemaakt, bordjes waren zo leeg en zeker een “bewaarrecept” volgens het publiek!