Panzanella (Italiaanse brood- en tomatensalade)



Oud brood, niemand houdt er van. Maar het is ook zonde om weg te gooien. Dus of je maakt er lekker een ontbijtje mee, óf je koopt de lekkerste tomaten die je kunt vinden en tovert het om in een Italiaanse Panzanella.

Twee voordelen; het is ongelofelijk makkelijk. Het is super lekker. Oh wacht en 3), het is een ideale salade om mee te nemen. Want de smaken trekken langzaam in het brood, dus als ‘ie even staat is dat alleen maar aan te bevelen.

panzanella Italiaanse broodsalade

Voor 4 personen, als lichte maaltijd of lunch

1,5 kg rijpe tomaten
1 stokbrood, in grove stukken (maar ieder oud brood kan, reken dan op ongeveer 4 sneetjes)
3 volle tl kappertjes
1 pot artisjokharten (á 180g), grof gesneden
5 (of meer) verse basilicumblaadjes, gescheurd
zout en peper
2tl goede balsamico
4el van de lekkerste olijfolie
optioneel: 1-2 ansjovisfilets, fijngesneden

Panzanella salade

Snijd de gewassen tomaten in grove stukken en doe – met vocht en al – in een grote kom. Daar gaan de kappertjes, artisjok (als alternatief kun je evt ook gedroogde tomaatje op olie gebruiken, in dat geval een stuk of 4 volle theelepels), ansjovis (als je die gebruikt, zout, peper, balsamico en olie bij. Goed mengen en husselen. Dan de stukken brood en basilicum erbij en goed mengen.

Italiaanse brood- en tomatensalade

Laat dit afgedekt een tijdje staan. Hoe lang? Dat bepaal je zelf. Alle sappen en smaken trekken namelijk in het brood, dus hoe langer het (koel!) staat, des te lekkerder. Zorg wel dat je het op kamertemperatuur serveert, dat is het lekkerst. Buon appetitto!

Gepubliceerd op 17 augustus 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.