Panzanella (Italiaanse brood- en tomatensalade)



Oud brood, niemand houdt er van. Maar het is ook zonde om weg te gooien. Dus of je maakt er lekker een ontbijtje mee, óf je koopt de lekkerste tomaten die je kunt vinden en tovert het om in een Italiaanse Panzanella.

Twee voordelen; het is ongelofelijk makkelijk. Het is super lekker. Oh wacht en 3), het is een ideale salade om mee te nemen. Want de smaken trekken langzaam in het brood, dus als ‘ie even staat is dat alleen maar aan te bevelen.

panzanella Italiaanse broodsalade

Voor 4 personen, als lichte maaltijd of lunch

1,5 kg rijpe tomaten
1 stokbrood, in grove stukken (maar ieder oud brood kan, reken dan op ongeveer 4 sneetjes)
3 volle tl kappertjes
1 pot artisjokharten (á 180g), grof gesneden
5 (of meer) verse basilicumblaadjes, gescheurd
zout en peper
2tl goede balsamico
4el van de lekkerste olijfolie
optioneel: 1-2 ansjovisfilets, fijngesneden

Panzanella salade

Snijd de gewassen tomaten in grove stukken en doe – met vocht en al – in een grote kom. Daar gaan de kappertjes, artisjok (als alternatief kun je evt ook gedroogde tomaatje op olie gebruiken, in dat geval een stuk of 4 volle theelepels), ansjovis (als je die gebruikt, zout, peper, balsamico en olie bij. Goed mengen en husselen. Dan de stukken brood en basilicum erbij en goed mengen.

Italiaanse brood- en tomatensalade

Laat dit afgedekt een tijdje staan. Hoe lang? Dat bepaal je zelf. Alle sappen en smaken trekken namelijk in het brood, dus hoe langer het (koel!) staat, des te lekkerder. Zorg wel dat je het op kamertemperatuur serveert, dat is het lekkerst. Buon appetitto!

Gepubliceerd op 17 augustus 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.