Panzanella (Italiaanse brood- en tomatensalade)



Oud brood, niemand houdt er van. Maar het is ook zonde om weg te gooien. Dus of je maakt er lekker een ontbijtje mee, óf je koopt de lekkerste tomaten die je kunt vinden en tovert het om in een Italiaanse Panzanella.

Twee voordelen; het is ongelofelijk makkelijk. Het is super lekker. Oh wacht en 3), het is een ideale salade om mee te nemen. Want de smaken trekken langzaam in het brood, dus als ‘ie even staat is dat alleen maar aan te bevelen.

panzanella Italiaanse broodsalade

Voor 4 personen, als lichte maaltijd of lunch

1,5 kg rijpe tomaten
1 stokbrood, in grove stukken (maar ieder oud brood kan, reken dan op ongeveer 4 sneetjes)
3 volle tl kappertjes
1 pot artisjokharten (á 180g), grof gesneden
5 (of meer) verse basilicumblaadjes, gescheurd
zout en peper
2tl goede balsamico
4el van de lekkerste olijfolie
optioneel: 1-2 ansjovisfilets, fijngesneden

Panzanella salade

Snijd de gewassen tomaten in grove stukken en doe – met vocht en al – in een grote kom. Daar gaan de kappertjes, artisjok (als alternatief kun je evt ook gedroogde tomaatje op olie gebruiken, in dat geval een stuk of 4 volle theelepels), ansjovis (als je die gebruikt, zout, peper, balsamico en olie bij. Goed mengen en husselen. Dan de stukken brood en basilicum erbij en goed mengen.

Italiaanse brood- en tomatensalade

Laat dit afgedekt een tijdje staan. Hoe lang? Dat bepaal je zelf. Alle sappen en smaken trekken namelijk in het brood, dus hoe langer het (koel!) staat, des te lekkerder. Zorg wel dat je het op kamertemperatuur serveert, dat is het lekkerst. Buon appetitto!

Gepubliceerd op 17 augustus 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.