Panzanella (Italiaanse brood- en tomatensalade)



Oud brood, niemand houdt er van. Maar het is ook zonde om weg te gooien. Dus of je maakt er lekker een ontbijtje mee, óf je koopt de lekkerste tomaten die je kunt vinden en tovert het om in een Italiaanse Panzanella.

Twee voordelen; het is ongelofelijk makkelijk. Het is super lekker. Oh wacht en 3), het is een ideale salade om mee te nemen. Want de smaken trekken langzaam in het brood, dus als ‘ie even staat is dat alleen maar aan te bevelen.

panzanella Italiaanse broodsalade

Voor 4 personen, als lichte maaltijd of lunch

1,5 kg rijpe tomaten
1 stokbrood, in grove stukken (maar ieder oud brood kan, reken dan op ongeveer 4 sneetjes)
3 volle tl kappertjes
1 pot artisjokharten (á 180g), grof gesneden
5 (of meer) verse basilicumblaadjes, gescheurd
zout en peper
2tl goede balsamico
4el van de lekkerste olijfolie
optioneel: 1-2 ansjovisfilets, fijngesneden

Panzanella salade

Snijd de gewassen tomaten in grove stukken en doe – met vocht en al – in een grote kom. Daar gaan de kappertjes, artisjok (als alternatief kun je evt ook gedroogde tomaatje op olie gebruiken, in dat geval een stuk of 4 volle theelepels), ansjovis (als je die gebruikt, zout, peper, balsamico en olie bij. Goed mengen en husselen. Dan de stukken brood en basilicum erbij en goed mengen.

Italiaanse brood- en tomatensalade

Laat dit afgedekt een tijdje staan. Hoe lang? Dat bepaal je zelf. Alle sappen en smaken trekken namelijk in het brood, dus hoe langer het (koel!) staat, des te lekkerder. Zorg wel dat je het op kamertemperatuur serveert, dat is het lekkerst. Buon appetitto!

Gepubliceerd op 17 augustus 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.
13 september 2020
 
Flammkuchen met bietjes & blauwe kaas

Een heerlijke Flammkuchen met Chioggia bietjes, hazelnoten en een milde blauwe kaas. De lekkerste Flammkuchen voor deze herfst.