Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)



Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.

Heel eerlijk, ik wist niet dat er een Italiaans paasbrood bestond. Maar van het Italiaanse Rigioni di Asiago kreeg ik een heerlijk Paaspakketje toegestuurd. Allemaal fantastisch en pure jam, in verschillende smaken (waaronder mijn favoriet mandarijn!). Maar ook de bakvorm voor dus dat Italiaanse paasbrood.

Dat Italiaanse paasbrood gaat overigens al behoorlijk wat eeuwen mee, zo las ik op de site van Ciao Tutti, Daar lees je ook het oorspronkelijke en enorm uitgebreide recept voor deze Paasduif. Ik geef je een simpelere versie van het Italiaanse paasbrood.

Uiteraard eet je je paasbrood zo vers mogelijk. En natúúrlijk smeerde wij er royaal de Fiordifrutta van Rigioni di Asiago op. Dit recept is overigens niet door hen gesponsord, maar aangezien ik oprecht fan ben van dit merk en ze wel de aanleiding waren om het paasbrood te maken noem ik ze toch gewoon.

Goed. De keuken in nu. Dit heb je nodig voor één Italiaans paasbrood

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 14 gram gedroogde gist
  • 125 ml lauwwarme melk
  • 1 tl suiker
  • 4 eidooiers
  • 35 gram suiker
  • ½ tl fijn keukenzout
  • 150 gram roomboter, gesmolten
  • 100 -125 gram gekonfijte sinaasappel, kleine blokjes
  • rasp van 1 (schoongeboende citroen)
  • 1 el kokend water
  • 1 el suiker
  • Garnering: geschaafde amandel, twee sultana’s

Verder nodig: oven (boven/onderwarmte 175 C)
Bereidingstijd: 15 minuten – 30 minuten rusten – 40 minuten oventijd

paasbrood italiaans

Italiaans paasbrood

Om je Italiaans paasbrood te maken zeef je de bloem in een kom. Meng de gist met de lauwe melk en de suiker en laat dat 10 minuten staan, zodat de gist actief kan worden. In die tijd smelt je alvast de boter, zodat ‘ie daarna kan afkoelen. Klop ook de eidooiers met de suiker in 5 minuten schuimig.

Zoet deeg

Als je een standmixer hebt dan doe je daar nu de bloem en het gistmengsel in. Laat alvast zachtjes kneden. Voeg dan de roomboter en het ei/suikermengsel toe en kneed 5 minuten door. Dan mogen de citroenrasp en sinaasappel erbij en kneed je nog een keer 5 minuten tot het een mooie glanzende bol zoet deeg is geworden. Dek de kom af met folie en laat dan op een tochtvrije plek 30 minuten rusten. Het deeg is dan verdubbeld in volume.

Uiteraard kun je dit ook handmatig doen, zet dan je spierballen tien minuten aan het werk en kneed tot je een mooi glanzend deeg hebt.

Mijn deeg rijst onvoldoende, wat nu?

Je deeg kan door verschillende redenen niet genoeg rijzen. Staat je deeg te koud, dan rijst het minder snel. Laat je dus vooral leiden door de grootte van je deeg en niet door de aangegeven tijd. Is na een half uur je deeg nog onvoldoende gerezen laat ‘m dan gerust nog een half uur langer staan. Ook belangrijk is dat je geen oud gist gebruikt, dat is gewoon niet zo werkzaam als wanneer je nieuw gekocht gist gebruikt.

Colomba Pasquala

Een Italiaans paasbrood komt in de vorm van een duif, de paasduif. Vandaar ook zijn Italiaanse naam: Colomba Pasquala. Ik kreeg daarom een mooie papieren vorm van een duif. Maar je kunt je paasbrood natuurlijk ook gewoon in een cake/broodblik bakken. Ik vermoed dat het zelfs in een ronde springvorm kan. Hij wordt er niet minder lekker van. Als je deeg zover is kneed je ‘m nog één keer door, voordat je je paasbrood vormt en in een ingevet blik of vorm doet.

Zelfgemaakt paasbrood

Los dan de suiker op in het hete water en bestrijk de bovenkant van je paasbrood ermee. Als je een duifvorm zou hebben maak je met twee sultana’s de ogen. Een handje geschaafde amandel verdeel je over de bovenkant van het paasbrood. Bestrijk ook dat met het suikerwater. Dek nu je vorm/blik nog even af met een theedoek en verwarm dan de oven voor. Je zelfgemaakte paasbrood kan zo dadelijk de oven in voor de laatste stap.

Italiaans paasbrood

Bak je Italiaanse paasbrood ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij goudbruin en gaar is. Houd ‘m de laatste 5 minuten in de gaten, dat ‘ie niet té hard kleurt (ovens kunnen verschillen!)

Laat afkoelen voor je het paasbrood uit zijn vorm/blik haalt. Serveer met de lekkerste (Italiaanse) jam en geniet van je zelfgebakken Italiaanse paasbrood.

zoet italiaans paasbrood

De inspiratie voor het recept van dit paasbrood komt van Culy.nl Dat recept (wat niet helemaal volledig bleek) heb ik vervolgens iets getweaked tot dit recept.

Gepubliceerd op 5 april 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.