Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto’s en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
Met Limburgse ouders krijg je behoorlijk wat (eet)tradities mee. Bij carnaval hóren nonnevotten (de vot van een non is in het Nederlands de billen van een non. Netjes gezegd dan). Mijn moeder bakte ze ooit om uit te delen als traktatie op school en rond carnavalstijd bakken Limburgs bakkers ze ook nog steeds.
Op verzoek van Edith van het populaire fashionblog Style Has No Size maakte ik ze, toen ze bij mij thuis kwam filmen. Zowel het samen een video opnemen (die vind je hier), als het resultaat van het bakken van de nonnevotten was een dikke vette hit. Dus met oog op het komende carnaval krijg je van mij hierbij het recept om ook thuis aan de slag te gaan. Of je nu carnaval viert of niet, maak ze maar gewoon. Ze zijn zó lekker!
voor ongeveer 16 – 20 nonnevotten *
- 500g bloem
- 20g gedroogde gist
- 25g suiker
- 1 ei
- 250ml melk
- 50g zachte boter
- ½ tl zout
voor de kaneelsuiker
100g suiker mengen met 1 volle theelepel kaneel
bereidingstijd: 10 minuten voor het deeg – 40 minuten rijzen – 5 minuten voor het deeg – 15 minuten rijzen – 15 minuten voor het deeg – 10 minuten rijzen – 25 minuten frituren
* uiteindelijke hoeveelheid hangt af van hoe groot je ze vouwt
Zo maak je nonnevotten
Meng het gist met 50ml lauwwarme melk en laat dat even 5 minuten staan. Dan gaat in de kom van je standmixer *) de bloem, suiker, melk, ei en je gistmengsel. Mix dit met de deeghaak tot een soepel deeg en voeg dan zout en boter toe. Kneed nog 5 minuten verder. Doe het deeg dan in een kom en laat (afgedekt met een theedoek) op een tochtvrije plek 40 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld **
*) Je kunt het deeg ook met de hand kneden, dan moet je even je spierballen aan het werk zetten.
** ) heb je een rijsfunctie op je oven (zoals ik) dan zet je het dezelfde tijd maar dan onafgedekt op de rijsstand in de oven.
Limburgse nonnevotten
Sla het gerezen deeg (het moet echt in volume zijn verdubbeld) nu plat, tot een soort dikke, vierkante pannenkoek (zie foto hierboven). Vouw dit dubbel en laat dan, op een bakplaat met bakpapier, weer 15 minuten (afgedekt) rijzen (of onafgedekt op de rijsstand in de oven).
Daarna sla je het weer plat tot een rechthoek van ongeveer 30x20cm.en snijd je er met een pizzasnijder repen van een centimeter dik af. Draai die dan tussen je handen tot een soort worstje van ongeveer 30 cm (zie foto hierboven) en leg er dan een knoop in. Hoe? Dat leg ik je uit.
Zo vouw je nonnevotten
Nadat je het deeg tot een worstje hebt gerold vouw je de uiteinden kruislings over elkaar en het langste deel van de sliert vouw je nu voorzichtig (niet trekken!) onderdoor, door het gat heen. Alsof je een knoop wilt leggen.
Hoe groot je je nonnevotten maakt is ook een beetje persoonlijk. Ik heb ze iets kleiner gemaakt, waardoor ik ruim 20 stuks in totaal had. Leg alle gevouwen nonnevotten weer op je bakplaat en laat nog 10 minuten rijzen. In die tijd verwarm je je olie voor tot 180C.
Nonnevotten met kaneelsuiker
Haal je nonnevotten met beleid van het bakpapier af (anders gaat de vorm verloren) en frituur, afhankelijk van de grootte van je frituurpan, met max 3 tegelijk in de hete olie, tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Draai ze halverwege om, zodat alle kanten mooi goudbruin kunnen worden. Ze frituren, als je olie heet genoeg is, behoorlijk snel. Dus blijf er bij!
Laat na het frituren op keukenpapier uitlekken. Haal ze daarna, als ze nog warm zijn, door de kaneelsuiker. Bij voorkeur meteen opeten, dan zijn ze echt het lekkerst.
Nonnevotten bewaren
Je kunt ze ook, nadat ze zijn gefrituurd en afgekoeld, invriezen (haal ze dan niet door het kaneelsuiker). Piep ze vervolgens (bevroren en al) op door ze een kwartiertje in een oven van 125C te leggen Haal ze daarna warm alsnog door de kaneelsuiker.
Gepubliceerd op 4 februari 2023
1 reactie
Heerlijk Susan
Ziet er zo lekker uit. Liefs van helaas geen carnavalsvierders dit jaar maar wel :
Ein nonnevot op de voes.