Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak



Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto’s en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader

Met Limburgse ouders krijg je behoorlijk wat (eet)tradities mee. Bij carnaval hóren nonnevotten (de vot van een non is in het Nederlands de billen van een non. Netjes gezegd dan). Mijn moeder bakte ze ooit om uit te delen als traktatie op school en rond carnavalstijd bakken Limburgs bakkers ze ook nog steeds.

Op verzoek van Edith van het populaire fashionblog Style Has No Size maakte ik ze, toen ze bij mij thuis kwam filmen. Zowel het samen een video opnemen (die vind je hier), als het resultaat van het bakken van de nonnevotten was een dikke vette hit. Dus met oog op het komende carnaval krijg je van mij hierbij het recept om ook thuis aan de slag te gaan. Of je nu carnaval viert of niet, maak ze maar gewoon. Ze zijn zó lekker!

voor ongeveer 16 – 20 nonnevotten *

  • 500g bloem
  • 20g gedroogde gist
  • 25g suiker
  • 1 ei
  • 250ml melk
  • 50g zachte boter
  • ½ tl zout

voor de kaneelsuiker
100g suiker mengen met 1 volle theelepel kaneel

bereidingstijd: 10 minuten voor het deeg – 40 minuten rijzen – 5 minuten voor het deeg – 15 minuten rijzen – 15 minuten voor het deeg – 10 minuten rijzen – 25 minuten frituren

* uiteindelijke hoeveelheid hangt af van hoe groot je ze vouwt

limburgse nonnevotten

Zo maak je nonnevotten

Meng het gist met 50ml lauwwarme melk en laat dat even 5 minuten staan. Dan gaat in de kom van je standmixer *) de bloem, suiker, melk, ei en je gistmengsel. Mix dit met de deeghaak tot een soepel deeg en voeg dan zout en boter toe. Kneed nog 5 minuten verder. Doe het deeg dan in een kom en laat (afgedekt met een theedoek) op een tochtvrije plek 40 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld **

*) Je kunt het deeg ook met de hand kneden, dan moet je even je spierballen aan het werk zetten.
** ) heb je een rijsfunctie op je oven (zoals ik) dan zet je het dezelfde tijd maar dan onafgedekt op de rijsstand in de oven.

Nonnevotten deeg na 1e keer rijzen_Smulpaapje

Limburgse nonnevotten

Sla het gerezen deeg (het moet echt in volume zijn verdubbeld) nu plat, tot een soort dikke, vierkante pannenkoek (zie foto hierboven). Vouw dit dubbel en laat dan, op een bakplaat met bakpapier, weer 15 minuten (afgedekt) rijzen (of onafgedekt op de rijsstand in de oven).

Nonnevotten vouwen stap 1_Smulpaapje

Daarna sla je het weer plat tot een rechthoek van ongeveer 30x20cm.en snijd je er met een pizzasnijder repen van een centimeter dik af. Draai die dan tussen je handen tot een soort worstje van ongeveer 30 cm (zie foto hierboven) en leg er dan een knoop in. Hoe? Dat leg ik je uit.

Zo vouw je nonnevotten

Nadat je het deeg tot een worstje hebt gerold vouw je de uiteinden kruislings over elkaar en het langste deel van de sliert vouw je nu voorzichtig (niet trekken!) onderdoor, door het gat heen. Alsof je een knoop wilt leggen.

Nonnevotten vouwen stap 2_Smulpaapje

Hoe groot je je nonnevotten maakt is ook een beetje persoonlijk. Ik heb ze iets kleiner gemaakt, waardoor ik ruim 20 stuks in totaal had. Leg alle gevouwen nonnevotten weer op je bakplaat en laat nog 10 minuten rijzen. In die tijd verwarm je je olie voor tot 180C.

Nonnevotten vouwen stap 3_Smulpaapje

Nonnevotten met kaneelsuiker

Haal je nonnevotten met beleid van het bakpapier af (anders gaat de vorm verloren) en frituur, afhankelijk van de grootte van je frituurpan, met max 3 tegelijk in de hete olie, tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Draai ze halverwege om, zodat alle kanten mooi goudbruin kunnen worden. Ze frituren, als je olie heet genoeg is, behoorlijk snel. Dus blijf er bij!

Laat na het frituren op keukenpapier uitlekken. Haal ze daarna, als ze nog warm zijn, door de kaneelsuiker. Bij voorkeur meteen opeten, dan zijn ze echt het lekkerst.

limburgse nonnevotten

Nonnevotten bewaren

Je kunt ze ook, nadat ze zijn gefrituurd en afgekoeld, invriezen (haal ze dan niet door het kaneelsuiker). Piep ze vervolgens (bevroren en al) op door ze een kwartiertje in een oven van 125C te leggen Haal ze daarna warm alsnog door de kaneelsuiker.

Gepubliceerd op 4 februari 2023


1 reactie

  1. Ine Habets Rutten schreef:

    Heerlijk Susan
    Ziet er zo lekker uit. Liefs van helaas geen carnavalsvierders dit jaar maar wel :
    Ein nonnevot op de voes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!