Mosselen van de barbecue (in tomatensaus)

Al enige tijd koken we eens in de zoveel tijd – met en voor vrienden – op zondag een barbecuelunch. En omdat we allemaal van lekker eten houden verschijnen de lekkerste dingen op tafel. Iedereen kookt bij toerbeurt.
Zo ook deze keer, mossels van de barbecue in tomaat met groente. Gemaakt door Herman & Jaimie, van Foodelicious. Ge-wel-dig, tot de bodem ging het op. Die ben ik dus thuis gaan namaken, het recept ietsie aangepast en voor jullie opgeschreven. Want dit wil je echt een keer proberen, geloof me!
Voor 4 personen
2kg mossels, goed schoongemaakt *)
1 courgette, in blokjes
1 paprika, in blokjes (ik gebruikte een halve gele en een halve rode)
2 tenen knoflook
2el zongedroogde tomaatje (op olie)
100g zwarte olijven
5 takjes verse tijm
1 ui
150g pancetta, in blokjes (of gebruik gewone spekblokjes)
scheut olie
2-3 verse tomaten, in blokjes
2 blikken San Marzano tomaten
½ fles witte wijn (of gebruik bouillon)
zout en peper
verse basilicum, naar smaak
Barbecue verhitten tot 200C (direct) – grote braadslee
Mossels van de BBQ
Zodra de barbecue op temperatuur is zet je de braadslee op de grill en bak je de courgette, paprika, knoflook, ui, pancetta, olijven, tomaatjes in een goede scheut olie 5 minuten aan. Blus af met de wijn en doe er dan de mossels, verse tomaten en tomaten uit blik bij. Breng op smaak met zout en peper.
Zo lekker zijn mossels van de barbecue!
Deksel van de barbecue nu dicht (kan jouw barbecue niet dicht, sluit dan het braadblik goed af met aluminiumfolie) en laat de mossels in 10-minuten gaar worden, of tot alle schelpen openstaan. Schep tussendoor met enige regelmaat om. Tot slot nog verse basilicum er door, knapperig brood erbij en je kunt aan tafel!
Mossels schoonmaken
Om zeker te zijn dat je de meest verse mossels eet is mijn advies om ze áltijd bij de visboer te kopen, niet in de supermarkt. Maar ook dan moet je er voor zorgen dat je er goed mee omgaat. Dus spoel ze een flink aantal keren in een bak met koud water, tot het water dat overblijft helder is. Verwijder alle kapotte schelpen, of schelpen die – na een paar keer tikken – niet meer sluiten. En alle mosselschelpen die na het koken niet open zijn gegaan, ook die gooi je weg. Beter safe than sorry!
Gepubliceerd op 12 augustus 2016