Madeleines uit De bijbel van de Franse keuken



Het is een van mijn favoriete Franse lekkernijen. Een verse madeleine. Met een knapperig randje en een zachte, liefst nog iets warme, binnenkant. Onweerstaanbaar! Het recept komt uit de bijbel voor de Franse keuken, van Alain Caron

Het is een toprecept, omdat ze relatief makkelijk te maken zijn, vooropgesteld dat je het juiste madeleine bakblik in huis hebt. Heb je die niet, dan is het écht de moeite waard er eentje aan te schaffen. Want ik weet zeker dat je deze Franse cakejes nog heel vaak gaat maken!

Madeleines_Franse bijbel_Smulpaapje

voor ongeveer 6-8 madeleines

60g amandelmeel
70g fijne of poedersuiker
10g vanillesuiker (of 1tl extract)
20g bloem
2 eiwitten
mespunt zout
50g gesmolten roomboter

verder nodig: madeleine bakblik – oven voorverwarmen op 200C

Madeleines

Meng het amandelmeel met 40g van de suiker en de vanillesuiker met de bloem. Klop het eiwit met het zout stijf. Gebruik je extract in plaats van vanillesuiker, doe dit dan bij de eiwitten als ze bijna stijf zijn. Spatel daar ook de rest van de suiker voorzichtig door en klop tot de suikerkristallen zijn verdwenen

Recept Franse madeleines

Spatel er nu, voorzichtig zodat er geen luchtigheid verloren gaat, het bloem/amandelmengsel door. Als laatste gaat de (afgekoelde) gesmolten boter er op dezelfde manier voorzichtig door. Vet het bakblik en vul een spuitzak met het beslag en daarmee de vormpjes. Ik doe dit overigens gewoon met een lepel.

Beslag madeleines laten staan of niet

In het recept van Alain Caron bak je nu meteen de madeleines in de voorverwarmde oven, in 10 minuten gaar. Ik heb geleerd dat je het beslag eerst nog een uurtje (of langer) laat rusten. Hiermee krijgen ze de kenmerkende bolling aan de bovenkant. Voor de smaak maakt het overigens niks uit. Dus kies waar je tijd voor hebt. Laat ze iets afkoelen als je ze uit de oven haalt, maar eet ze zo vers mogelijk. Dan zijn ze echt het állerlekkerst!

 

Gepubliceerd op 27 februari 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!