Madeleines uit De bijbel van de Franse keuken
Het is een van mijn favoriete Franse lekkernijen. Een verse madeleine. Met een knapperig randje en een zachte, liefst nog iets warme, binnenkant. Onweerstaanbaar! Het recept komt uit de bijbel voor de Franse keuken, van Alain Caron
Het is een toprecept, omdat ze relatief makkelijk te maken zijn, vooropgesteld dat je het juiste madeleine bakblik in huis hebt. Heb je die niet, dan is het écht de moeite waard er eentje aan te schaffen. Want ik weet zeker dat je deze Franse cakejes nog heel vaak gaat maken!
voor ongeveer 6-8 madeleines
60g amandelmeel
70g fijne of poedersuiker
10g vanillesuiker (of 1tl extract)
20g bloem
2 eiwitten
mespunt zout
50g gesmolten roomboter
verder nodig: madeleine bakblik – oven voorverwarmen op 200C
Madeleines
Meng het amandelmeel met 40g van de suiker en de vanillesuiker met de bloem. Klop het eiwit met het zout stijf. Gebruik je extract in plaats van vanillesuiker, doe dit dan bij de eiwitten als ze bijna stijf zijn. Spatel daar ook de rest van de suiker voorzichtig door en klop tot de suikerkristallen zijn verdwenen
Recept Franse madeleines
Spatel er nu, voorzichtig zodat er geen luchtigheid verloren gaat, het bloem/amandelmengsel door. Als laatste gaat de (afgekoelde) gesmolten boter er op dezelfde manier voorzichtig door. Vet het bakblik en vul een spuitzak met het beslag en daarmee de vormpjes. Ik doe dit overigens gewoon met een lepel.
Beslag madeleines laten staan of niet
In het recept van Alain Caron bak je nu meteen de madeleines in de voorverwarmde oven, in 10 minuten gaar. Ik heb geleerd dat je het beslag eerst nog een uurtje (of langer) laat rusten. Hiermee krijgen ze de kenmerkende bolling aan de bovenkant. Voor de smaak maakt het overigens niks uit. Dus kies waar je tijd voor hebt. Laat ze iets afkoelen als je ze uit de oven haalt, maar eet ze zo vers mogelijk. Dan zijn ze echt het állerlekkerst!
Gepubliceerd op 27 februari 2019