Madeleines uit De bijbel van de Franse keuken



Het is een van mijn favoriete Franse lekkernijen. Een verse madeleine. Met een knapperig randje en een zachte, liefst nog iets warme, binnenkant. Onweerstaanbaar! Het recept komt uit de bijbel voor de Franse keuken, van Alain Caron

Het is een toprecept, omdat ze relatief makkelijk te maken zijn, vooropgesteld dat je het juiste madeleine bakblik in huis hebt. Heb je die niet, dan is het écht de moeite waard er eentje aan te schaffen. Want ik weet zeker dat je deze Franse cakejes nog heel vaak gaat maken!

Madeleines_Franse bijbel_Smulpaapje

voor ongeveer 6-8 madeleines

60g amandelmeel
70g fijne of poedersuiker
10g vanillesuiker (of 1tl extract)
20g bloem
2 eiwitten
mespunt zout
50g gesmolten roomboter

verder nodig: madeleine bakblik – oven voorverwarmen op 200C

Madeleines

Meng het amandelmeel met 40g van de suiker en de vanillesuiker met de bloem. Klop het eiwit met het zout stijf. Gebruik je extract in plaats van vanillesuiker, doe dit dan bij de eiwitten als ze bijna stijf zijn. Spatel daar ook de rest van de suiker voorzichtig door en klop tot de suikerkristallen zijn verdwenen

Recept Franse madeleines

Spatel er nu, voorzichtig zodat er geen luchtigheid verloren gaat, het bloem/amandelmengsel door. Als laatste gaat de (afgekoelde) gesmolten boter er op dezelfde manier voorzichtig door. Vet het bakblik en vul een spuitzak met het beslag en daarmee de vormpjes. Ik doe dit overigens gewoon met een lepel.

Beslag madeleines laten staan of niet

In het recept van Alain Caron bak je nu meteen de madeleines in de voorverwarmde oven, in 10 minuten gaar. Ik heb geleerd dat je het beslag eerst nog een uurtje (of langer) laat rusten. Hiermee krijgen ze de kenmerkende bolling aan de bovenkant. Voor de smaak maakt het overigens niks uit. Dus kies waar je tijd voor hebt. Laat ze iets afkoelen als je ze uit de oven haalt, maar eet ze zo vers mogelijk. Dan zijn ze echt het állerlekkerst!

 

Gepubliceerd op 27 februari 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!