Lunchen bij de Kromme Watergang



Onze week in Zeeuws Vlaanderen sluiten we af met lunch bij de Kromme Watergang van Edwin Vinke. Uit eten bij de Kromme Watergang is niet iets dat je heel vaak doet. Tenminste, wij niet. Om meerdere redenen overigens. Hoofdplaat ligt voor ons (en de meesten) niet naast de deur. Je moet het er voor over hebben, want voor de meeste mensen (ook voor ons) is het bovengemiddeld qua prijs én je moet wel echt van een middag tafelen houden.

De Kromme Watergang stond echter al een tijdje op mijn bucketlist, maar daarmee is het ook wel meteen spannend. Want met verwachtingen ergens gaan eten kán natuurlijk betekenen dat je ongelofelijk teleurgesteld gaat worden. Laat ik dat alvast verklappen; dat word je niet.

Ook vandaag gaat onze dochter, net als bij Brut172 van Hans van Wolde, met ons mee. Maar we kiezen voor haar bewust voor het driegangen lunchmenu, terwijl wij voor het volledige 6 gangenmenu gaan. We krijgen overigens voorafgaand aan de start van onze reeks gerechten allemaal dezelfde amuses. Die zijn meteen een geweldig begin!

 Kromme watergang lunch

Lunchmenu de Kromme Watergang

Wij beginnen ons menu met de Fruits de mer in Kromme Watergang stijl. Met schelpjes & pepers, dashi & sashimi van zeebaars (mét Tomasu!) Noordzeekrab & codium en een sodabrood met zeewier boter. Erbij een witte Ikigall, die fantastisch combineert.

Sowieso zijn alle wijnen die we hierna drinken perfect in balans met de gerechten. Hoewel ze goddelijk zijn, stuk voor stuk, ben ik aan het eind van de lunch wel blij dat we zijn gegaan voor halve glazen. Het is toch anders altijd een enorme hoeveelheid wijn die je binnenkrijgt. Nu hebben we wel van alles de smaak gehad, zonder aan het eind schommelend van tafel te gaan.

 

Daarna volgt huisgerookte paling, gewikkeld in papier (zoals hij vroeger in krant kwam). Erbij een zilte aardappel, gekookt in zeewater en met zeegroenten en een klein kopje preisoep met ei. Het klinkt zo simpel; vis, aardappel & groente. Maar kanonneh wat lekker!

Dan de langoustine met stroganoff. Bereid op de BBQ, in een pan met hooi en houtskool. Erbij een zeekat carbonara en een bisque van strandkrab. In het glas een Vignes Perdues. Ik denk dat dit toch wel onze favoriete gang was. Niet normaal zo lekker.

Kromme watergang lunch  

De tarbot met mosselen die volgt is delicaat. De krokante zeewier maakt het echt af. Verrassend ook is de bataat in zoutkorst met een saus van curry. Nooit gedacht dat dat zó lekker zou kunnen zijn.

Van de kaasboerderij uit het naastgelegen dorp Biervliet komen de 3 kazen van schaap, geit & koe. Erbij een verse honingraat uit de eigen tuin. De brioche en nootjes erbij vind ik mwoah, en niet echt iets toevoegen.

Zelf dessert maken in tweesterrenrestaurant

Dan mag onze dochter mee de keuken in om haar eigen dessert te maken. Iets dat ze bij haar favoriete restaurant in Leiden vaker mag en te gek vind. Maar dat dat nu in een tweesterren restaurant ook mag vind ze ‘awesome’  Ik blijf het zó te gek vinden als restaurants dit snappen. Het is zo’n klein gebaar, maar het doet zo veel met jonge gasten. Hulde!

Ons dessert, vers gebakken flensjes met geflambeerde pruimen wordt geserveerd met verschillende toppings. Ze zijn mij eigenlijk allemaal te zoet. Maar goed, ik ben dan ook niet echt een toetjesmens. Doe mij maar iets fris. De dessertwijn overigens vind ik dan weer wel heel fijn.

Al met al zijn we na 4,5 uur tafelen meer dan happy. De entourage is prettig. Het is formeel, maar nergens stijfjes. Ook hier is het personeel weer geweldig. Ook naar onze dochter toe. Leuk ook dat chef Edwin Vinke aan het begin even aan tafel komt.

We hebben gewéldig gegeten. Verrassend, prachtige wijnen, mooie lokale/regionale producten, vaak op manieren gemaakt die je niet zou verwachten. Het was gewoon top!

Wat kost lunchen bij de Kromme Watergang

Voor de volledigheid, ook hier hebben we gewoon zelf betaald. Overigens, op de site kon ik nergens prijzen vinden. Dat vond ik wel even een dingetje. Maar ons 6 gangenmenu kost € 160 (excl wijn) en het 3 gangen lunchmenu van onze dochter € 70. Het wijnarrangement vond ik overigens ook echt in verhouding, voor een BOB arrangement betaal je € 37,50. Het gewone arrangement zal dan het dubbele zijn. En ja, dat is bij elkaar veel geld. Maar wat hebben we er van genoten!

Gepubliceerd op 23 augustus 2020


1 reactie

  1. Diny van Loon schreef:

    Goede uitleg van de schrijfster en ja die prijs is ook mooi te weten. Alles bij elkaar zeker de moeite waard 👍

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.