Limoentaartje van Petit Gateau



Limoentaartje

Het zijn mijn absoluut favoriete taartjes, uit het enórme assortiment waar je bij Petit Gateau uit kunt kiezen. Maar het zoete en brosse van het deeg, in combinatie met het zuurtje in de crème is voor mij echt onweerstaanbaar.

Súper blij ben ik dan ook dat Meike, van Petit Gateau, nu al haar geheimen prijs geeft in haar boek Kleine Taartjes. En dolblij ben ik dat ik het recept van mijn favoriete taartjes van haar nu met jou mag delen.

Stappenplan limoentaartjes maken

  1. Maak eerst de limoencrème, die moet namelijk een nacht opstijven
  2. Maak dan ook alvast het deeg voor de taartjes en voorzie de vormpjes van deeg
  3. Maak de dag erna de taartjes af door de bodem te bakken en af te laten koelen.
  4. Daarna kun je dan in één streep door de taartjes vullen.

Limoen (of citroen) crème – maak een dag van tevoren

4g gelatine
rasp van ½ onbespoten limoen (of citroen)
5 limoenen, voor het 125g sap (of 3 citroenen)
65g fijne kristalsuiker
90g ei (ongeveer 2 eieren)
90g fijne kristalsuiker
175g boter, in blokjes

Week de gelatine, ongeveer 5 minuten en laat uitlekken. Breng het sap met 65g fijne suiker aan de kook. Klop in een kom de eieren met 90g fijne suiker. Giet daar het warme sap bij, mix met een garde en giet terug in de pan. Breng op laag vuur aan de kook en laat 5 minuten pruttelen, maar roer steeds goed met de garde. Haal dan van het vuur, laat 5 minuten afkoelen en roer de uitgelekte gelatine erdoor.

Limoencreme boter petit gateau

Meng nu de blokjes boter erdoor en voeg de rasp toe. Meng met de staafmixer helemaal glad. Laat minstens 1 nacht, afgedekt met plasticfolie, in de koelkast opstijven. Mix de crème de dag erna met de mixer en doe alles in een spuitzak, met spuitmondje (10-12mm). Spuit de crème, in het midden, van de gebakken taartbodempjes en garneer eventueel nog met wat limoenrasp. Laat in de koelkast opstijven.

NB. Limoensap is van nature niet groen zoals je hierboven ziet. Je crème wordt door de eieren ook nog eens geel. Als je wilt kun je er evt wat groene kleurstof indoen, voor de kleur.

Deeg voor 12 kleine taartjes

120g bloem
50g poedersuiker
20g amandelmeel
mespunt zout
75g koude boter, in blokjes
1 klein ei

Verder nodig: bakring van 6cm

Zanddeeg maken

Meng bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout. Met je vingers verkruimel je de boter door dit mengsel, tot je een soort zandkorrels krijgt. Kluts het ei los en doe een eetlepel ervan bij het boterige kruimeldeeg en kneed tot een samenhangend deeg. Te plakkerig? Iets bloem erbij. Te droog, dan een paar druppels meer ei. Verpak het dan in plasticfolie en laat een uur in de koelkast rusten.

Haal daarna het deeg uit het koelkast en kneed nog een keer door. Op een bebloemd aanrecht rol je het uit tot ongeveer 3mm dikte. Steek er rondjes uit, die iets groter zijn dan je bakring. Leg het deegrondje dan op de bakring en duw het deeg zachtjes naar beneden, tegen de wanden van de bakring aan. Op de linkerfoto zie je hoe het resultaat niet moet zijn. De rechterfoto, daarop zie je hoe het wel moet. Netjes recht qua bodem.

Zanddeeg niet goed petit gateau Zanddeeg goed_petit gateau

Snijd het overtollig deeg aan de bovenkant met een mesje weg en prik met een vork een paar gaatjes in de bodem. Met het overgebleven deeg maak je een nieuwe bol deeg, die je weer uitrolt, tot je deeg op is. Zet daarna alle bakringen in de koelkast en laat nog een half uurtje koel worden.

Je kunt, in plaats van kleine taartjes, ook een grote taart maken van 22cm doorsnee. Die moet je dan wel straks langer bakken dan deze kleine taartjes.

Bak de taartjes 10-12 minuten in een op 170C (boven- en onderwarmte) voorverwarmde oven. Blijf er wel bij, want ovens kunnen verschillen. Als ze goudbruin en gaar aan de onderkant zijn, zijn ze klaar! Laat afkoelen voordat je ze vult met de limoencrème, zoals hier boven beschreven!

 

Gepubliceerd op 1 juni 2018


1 reactie

  1. OLGA schreef:

    zelf proberen maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.