De lekkerste tulband met limoen

Een tulband is een fantastisch cake recept in een prachtig vorm. Deze limoentulband is fris en luchtig en kun je nóg lekkerder maken met limoenglazuur.
De tulband heeft een reputatie dat die lastig te maken is, maar dat komt volgens mij vooral doordat sommige mensen de tulband niet goed uit hun bakvorm krijgen. Super zonde natuurlijk, want die tulband vorm is mede waarom deze cake zo populair is.
Hoe krijg je een tulband perfect uit zijn bakvorm
Er is eigenlijk een hele simpele oplossing voor om je tulband perféct uit zijn vorm te krijgen. Héél goed invetten én lichtjes met bloem bestrooien. Gegarandeerd dat je daarna je tulband, na het bakken, perfect kunt storten.
Dat uit de vorm halen doe je trouwens niet meteen nadat de tulband uit de oven komt. Laat je tulband altijd even in de vorm afkoelen, zodat de cake los van het blik komt. Nadat je tulband uit de oven is krimpt het deeg nog altijd een beetje. Combineer dat met een goed ingevette tulband vorm en zeker weten dat je tulband perfect uit zijn vorm komt.
Limoen tulband met glazuur
Terug naar deze heerlijke tulband, met zowel limoen in het beslag als in het glazuur. Lekker luchtig doordat je de eiwitten los door het beslag spatelt. En super fris door het limoensap én – rasp. Een heerlijke tulband om bijvoorbeeld met Pasen te serveren, maar eigenlijk is ‘ie ieder moment van het jaar heerlijk. Dit is hoe je limoentulband maakt.
Voor één tulband (ongeveer 10 stukken)
5 eieren, eiwit en eidooier gesplitst
mespunt zout
100 ml zonnebloemolie
75 ml karnemelk
1el vanille extract
2tl bakpoeder
200g bloem
225g poedersuiker
Rasp van 2 limoenen
Sap van 2 limoenen
Voor het glazuur
30g roomboter, zacht (op kamer temperatuur)
70g roomkaas, op kamer temperatuur
65g suiker
1 el limoensap
1 tl limoenrasp + extra voor over het glazuur
Voor het glazuur mix je de zachte boter eerst twee minuten. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en mix tot je een glad geheel hebt, zonder klontjes. Verdeel dit over de goed afgekoelde tulband en bestrooi met de limoenrasp of garneer met schijfjes limoen.
verder nodig: tulbandblik (ingevet) – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht) – mixer
Frisse limoen tulband
In een schone, vetvrije kom mix je voor je tulband als eerste de eiwitten met een mespunt zout tot stevige pieken. Dan 50 gram van de poedersuiker er beetje bij beetje bij mixen tot je goed stijf eiwit hebt. Mix daarna, in een aparte kom de eidooiers met de rest van de poedersuiker tot ze zachtgeel zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg de vanille toe, net als limoenrasp. Daarna voeg je de karnemelk en de zonnebloemolie en het sap toe.
Luchtige tulband met limoen
Hiervan neem je een paar eetlepels en die mix je bij de eiwitten goed door elkaar. Daarna spatel je de rest van de eiwitten met de eidooiers luchtig door elkaar. Mix dit niet te lang, want je wilt zoveel mogelijk van de lucht in je beslag houden. Zeef tot slot de bloem en het bakpoeder bij je mengsel en spatel ook dit weer luchtig (maar niet te lang!) tot alles goed gemengd is.
Invetten tulbandvorm
Je tulband vorm vet je nu goed in met boter, zorg dat dat ook goed in alle randjes en hoekjes zit. Daarna bestrooi je alles heel dun met bloem. Overtollig bloem verwijder je uit de vorm door die even om te draaien en op het aanrecht te tikken.
De perfecte tulband
Doe het beslag voor je limoen tulband in je ingevette tulband vorm en tik even stevig op het aanrecht om eventuele luchtbellen uit je beslag te krijgen. Bak de tulband nu 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Met een satéprikker test je daarna of hij goed gaar is (geen beslag meer eraan = gaar). Haal uit de oven en zet op een rek om je tulband af te laten koelen.
Voorzichtig de randjes iets los snijden en draai je limoen tulband dan om het een rooster om helemaal te laten afkoelen. Verdeel het glazuur over de tulband, bestrooi met limoenrasp en je perfecte tulband kan geserveerd worden.
Gepubliceerd op 15 maart 2022