De lekkerste stoofgerechten
Lekkere stoofgerechten kun je op allerlei manier maken. Met rundvlees, met wild, kip of groente. Ik zet mijn lekkerste stoofgerechten voor je op een rij.
Maar daarnaast geef ik je ook 3 tips hoe je stoofgerechten zo lekker mogelijk krijgt.
- Tijd is dan toch wel de belangrijkste. Neem de tijd. Stoven is geen haast klusje. Afhankelijk van het type stoofgerecht ben je tussen een uur en úren kwijt voor je stoofgerecht perfect is. Een perfect gerecht dus om in het weekend voor te bereiden.
- Zeker in het geval van een stoofrecept voor vlees of wild is de kwaliteit van je vlees de basis voor hoe lekker je stoofgerecht wordt. En uiteraard bepaalt je portemonnee dat ook, maar waar het kan kies voor de beste kwaliteit vlees.
- Type pan. Hoe dikker je pan, hoe beter je kunt stoven. Gietijzer geleidt de warmte fantastisch goed en is dus een ideale pan voor stoofgerechten.
Voordeel van stoofgerechten
Stoofgerechten zijn zoals ik al zei perfect om voor te bereiden. Ben je thuis aan het werk, of heb je tijd in het weekend dan is een stoofgerecht het perfecte recept om te maken. Je zet het op het vuur (laag!) of in de oven en je hoeft er amper nog naar om te kijken. Bovendien smaken bijna alle stoofgerechten de dag erna nóg lekker.
Stoofrecepten zijn ook super om te verdubbelen en daarna in te vriezen. Want of je nou voor één of twee maaltijden bezig bent, qua tijd maakt het toch niet uit. Wel goed laten afkoelen voor je het invriest.
Wat kun je allemaal stoven?
Wat niet zou ik bijna zeggen. Maar ik vind over het algemeen rundvlees of wildgerechten daarvoor het lekkerst. Omdat het de smaak intensiveert, omdat het comfort food is en ook omdat we zoveel minder vlees eten is dit echt puur verwennerij.
Voor vlees geldt overigens wel dat je altijd vlees kiest waar iets vet in zit. Dat stooft over het algemeen beter en geeft ook gewoon veel meer smaak aan je stoofgerecht.
De lekkerste stoofgerechten
Goed, mijn favoriete stoofgerechten nu. Dat was nog niet eenvoudig, want er staan er behoorlijk wat op de site.
- Italiaans stoofvlees
De populairste is zonder twijfel mijn Italiaanse stoofvlees. Dit recept ontwikkelde ik ooit voor mijn samenwerking met NEFF en bereid je in de oven. Maar als je wilt kan het natuurlijk ook gewoon op laag vuur. Lekker met zowel pasta, als puree. Net waar je zin in hebt.
- Hertenstoofvlees
Een recept waarvoor ik de inspiratie ook opdeed in Italië, maar dan gemaakt met hertenvlees. Dit is zo’n wild stoofgerecht dat je ook perfect kunt serveren als er gasten komen eten.
- Boeuf Bourgignon
Een klassiek Frans stoofgerecht waar iedereen wel een favoriet recept voor heeft. Dit is mijn versie van die Franse klassieker, die ooit onderdeel was van een kerstmenu. Dit is ook echt zo’n mooi stoofrecept dat je op feestdagen gerust op tafel kunt zetten.
- Stoofschotel met pompoen & worstjes
Dit is dan weer een typisch stoofrecept voor doordeweekse dagen. Een echt winters recept ook, met pompoen, worstjes en boerenkool. Een eenvoudiger stoofgerecht, maar minstens zo lekker.
- Stoofgerecht met kip, saffraan & venkel
Een bijzondere stoofschotel, met rijke smaken, vól met groente en botermalse kip aan het eind van de stooftijd. Deze mag zonder twijfel op je lijstje favorieten.
- Stoofpotje met lam & groente
Tja, eigenlijk mag dit lamsstoofpotje ook niet ontbreken in deze lijst met lekkerste stoofrecepten. Uiteraard kan dat ook zonder Texels lamsvlees, maar koop wel de beste kwaliteit lamsvlees die je je kunt veroorloven. Het maakt écht het verschil.
- Mediterrane stoofschotel met kabeljauw
Oké, deze top 5 wordt dan toch een top 7 want ook deze visstoofschotel is écht de moeite waard om een keer te maken. Mediterrane smaken en de vis stooft heel kort mee. Smullen geblazen!
Meer stoofrecepten
Er staan overigens nog veel meer stoofrecepten op de site. Denk maar eens aan Limburgs Zoervleis, Indonesische Rendang, en nog véél meer. Al die stoofgerechten staan netjes voor je verzameld. Benieuwd welke jouw favoriet is
Gepubliceerd op 28 oktober 2021