Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees



Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.

Een absolute klassieker is dit stoofvleesgerecht zeker. En zo handig, hoe eerder je het stoofvlees voorbereidt , des te lekkerder van smaak.

Ja, zelfs als je ‘m eerst in de vriezer bewaart. Dat scheelt straks zoveel gedoe. Maak het je makkelijk dus!

Qua vlees gebruik ik een combinatie van Iers rib- en sukadevlees. Je wilt namelijk wel echt ook een beetje vet in je vlees hebben, voor stoofschotels is dat zoveel lekkerder. Niet te mager vlees gebruiken dus. En neem de tijd, een garantie dat je gerecht niet kan mislukken.

Frans stoofvlees voor zes personen

175g bacon, in blokjes
1el neutrale olie
1,5kg stoofvlees (ik gebruikte half sukade half riblappen)
4 bospeen, in plakjes (eerst schillen)
1 grote ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngehakt
50g boter
2el bloem
2el tomatenpuree
½ liter rode wijn *
2x 350ml runderfond
5 takjes verse tijm
2el platte peterselie
2 laurierblaadjes
verder nodig: 1 potje zilveruitjes á 320g (afgespoeld) + 250g kleine witte champignons + ½ el tijm

Bereiding : 30 – 45 minuten
Stooftijd: 3-4 uur

frans stoofvlees boeuf bourguignon

foto: Marrigt van der Valk

De lekkerste Boeuf Bourguignon

Voor je Boeuf Bourguignon verwarm je in een grote pan (type Le Creuset stoofpan) de olie en bak hierin de bacon, op hoog vuur 5 minuten. Haal dan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. In het resterende vet fruit je de wortel, ui en knoflook 3 minuutjes op medium vuur zachtjes aan. Haal ook dat eruit en hou in een bakje apart.

Iers rundvlees voor het lekkerste stoofvlees

Verwarm de boter en bak het vlees, in delen, hierin in twee minuten, goudbruin aan op hoog vuur. Ik gebruik hiervoor Iers rundvlees. Als je het laatste deel vlees gebakken hebt doe er dan de tomatenpuree bij en bak dit een minuutje mee met het vlees. Dan alle vlees in de pan en bestrooien met bloem en nog een minuut mee bakken. Schep goed om, want het heeft de neiging aan de bodem te bakken.

Goede wijn voor het lekkerste stoofvlees

Je stoofvlees wordt er niet lekkerder van als je goedkope, niet smaakvolle wijn bij je vlees doet. Gebruik dus dezelfde wijn die je straks bij dit gerecht ook serveert. En ja, een slokje proeven mag… De wijn mag er trouwens nu bij, samen met de fond, tijm, peterselie, laurier, spekjes, ui, wortel en knoflook. Vuur omhoog zodat alles tegen de kook aankomt. Draai het nu lager tot het blijft pruttelen, leg de deksel op de pan en laat het 3-4 uur zachtjes stoven.

Frans stoofvlees

Terwijl het Franse stoofvlees op laag vuur stooft roer je het heel af en toe om, maar eigenlijk heb je er weinig omkijken meer naar. Als het klaar is (reken op minimaal 3 uur stoven) – maar proef vooral. Hoe zachter het vlees des te beter – breng je het op smaak met zout en peper en voeg je de afgespoelde zilveruitjes toe. Nog niet mals genoeg? Gewoon laten staan en nog een uurtje langer stoven. Hou het vuur laag en neem de tijd. Het eindresultaat is het waard.

Kerst hoofdgerecht voorbereiden

Tot hier kun je het hele hoofdgerecht voor je kerstmenu voorbereiden, laten afkoelen en invriezen. Serveer je het (de dag erna) meteen, bak dan ook nog (op hoog vuur!) de kleine champignons in een klont boter en bestrooi met tijm terwijl je ze bakt. Als ze goudbruin zijn voeg je ze toe aan de stoofschotel. Vries je alles in, doe deze stap dan pas op het moment dat je de stoofschotel serveert.

De stoofschotel is met van alles te combineren. Smeuïge aardappelpuree, knapperig brood, frietjes! Ik serveerde ‘m met zelfgemaakte pom Duchesse (het recept vind je hier) en gestoomde spruitjes. Een waar feestmaal!

Restjes stoofvlees

Heb je restjes stoofvlees over? YAY! Want bak (oven)frietjes de dagen na kerst (of nog makkelijker, haal ze bij de friteszaak!) Doe daar een schep stoofvlees over en je weet niet wat je proeft. Heerlijk!

In het glas

Weten welke wijn je goed bij dit gerecht kunt schenken? Sommelier Aukje Wouters heeft suggesties voor je. Die lees je hier

Gepubliceerd op 29 november 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!