Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees



Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.

Een absolute klassieker is dit stoofvleesgerecht zeker. En zo handig, hoe eerder je het stoofvlees voorbereidt , des te lekkerder van smaak.

Ja, zelfs als je ‘m eerst in de vriezer bewaart. Dat scheelt straks zoveel gedoe. Maak het je makkelijk dus!

Qua vlees gebruik ik een combinatie van Iers rib- en sukadevlees. Je wilt namelijk wel echt ook een beetje vet in je vlees hebben, voor stoofschotels is dat zoveel lekkerder. Niet te mager vlees gebruiken dus. En neem de tijd, een garantie dat je gerecht niet kan mislukken.

Frans stoofvlees voor zes personen

175g bacon, in blokjes
1el neutrale olie
1,5kg stoofvlees (ik gebruikte Iers rundvlees * half sukade half riblappen)
4 bospeen, in plakjes (eerst schillen)
1 grote ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngehakt
50g boter
2el bloem
2el tomatenpuree
½ liter rode wijn *
2x 350ml runderfond
5 takjes verse tijm
2el platte peterselie
2 laurierblaadjes
verder nodig: 1 potje zilveruitjes á 320g (afgespoeld) + 250g kleine witte champignons + ½ el tijm

Bereiding : 30 – 45 minuten
Stooftijd: 3-4 uur

frans stoofvlees boeuf bourguignon

foto: Marrigt van der Valk

De lekkerste Boeuf Bourguignon

Voor je Boeuf Bourguignon verwarm je in een grote pan (type Le Creuset stoofpan) de olie en bak hierin de bacon, op hoog vuur 5 minuten. Haal dan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. In het resterende vet fruit je de wortel, ui en knoflook 3 minuutjes op medium vuur zachtjes aan. Haal ook dat eruit en hou in een bakje apart.

Iers rundvlees voor het lekkerste stoofvlees

Verwarm de boter en bak het vlees, in delen, hierin in twee minuten, goudbruin aan op hoog vuur. Ik gebruik hiervoor Iers rundvlees. Als je het laatste deel vlees gebakken hebt doe er dan de tomatenpuree bij en bak dit een minuutje mee met het vlees. Dan alle vlees in de pan en bestrooien met bloem en nog een minuut mee bakken. Schep goed om, want het heeft de neiging aan de bodem te bakken.

Goede wijn voor het lekkerste stoofvlees

Je stoofvlees wordt er niet lekkerder van als je goedkope, niet smaakvolle wijn bij je vlees doet. Gebruik dus dezelfde wijn die je straks bij dit gerecht ook serveert. En ja, een slokje proeven mag… De wijn mag er trouwens nu bij, samen met de fond, tijm, peterselie, laurier, spekjes, ui, wortel en knoflook. Vuur omhoog zodat alles tegen de kook aankomt. Draai het nu lager tot het blijft pruttelen, leg de deksel op de pan en laat het 3-4 uur zachtjes stoven.

Frans stoofvlees

Terwijl het Franse stoofvlees op laag vuur stooft roer je het heel af en toe om, maar eigenlijk heb je er weinig omkijken meer naar. Als het klaar is (reken op minimaal 3 uur stoven) – maar proef vooral. Hoe zachter het vlees des te beter – breng je het op smaak met zout en peper en voeg je de afgespoelde zilveruitjes toe. Nog niet mals genoeg? Gewoon laten staan en nog een uurtje langer stoven. Hou het vuur laag en neem de tijd. Het eindresultaat is het waard.

Kerst hoofdgerecht voorbereiden

Tot hier kun je het hele hoofdgerecht voor je kerstmenu voorbereiden, laten afkoelen en invriezen. Serveer je het (de dag erna) meteen, bak dan ook nog (op hoog vuur!) de kleine champignons in een klont boter en bestrooi met tijm terwijl je ze bakt. Als ze goudbruin zijn voeg je ze toe aan de stoofschotel. Vries je alles in, doe deze stap dan pas op het moment dat je de stoofschotel serveert.

De stoofschotel is met van alles te combineren. Smeuïge aardappelpuree, knapperig brood, frietjes! Ik serveerde ‘m met zelfgemaakte pom Duchesse (het recept vind je hier) en gestoomde spruitjes. Een waar feestmaal!

Restjes stoofvlees

Heb je restjes stoofvlees over? YAY! Want bak (oven)frietjes de dagen na kerst (of nog makkelijker, haal ze bij de friteszaak!) Doe daar een schep stoofvlees over en je weet niet wat je proeft. Heerlijk!

In het glas

Weten welke wijn je goed bij dit gerecht kunt schenken? Sommelier Aukje Wouters heeft suggesties voor je. Die lees je hier

Smulpaapje & Bord Bia

Dit recept is onderdeel van een samenwerking. Voor het recept gebruikte ik Iers rundvlees. Dit vlees is in Nederland gewoon bij de supermarkt te koop.

Gepubliceerd op 6 december 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
pompoen en pastinaak uit de oven
 
Traybake met pompoen, pastinaak & boerenkool

Het gemak van een traybake is wat mij betreft onovertroffen. Je gooit alles op een bakplaat, lekkere dressing erover en de oven doet zijn werk.
25 januari 2022
maaltijdsalade met kip
 
Salade met gegrilde harissa & sinaasappelkip

Een simpel salade recept met gegrilde kip, gemarineerd in harissa en sinaasappel. Een makkelijke lunch of lichte maaltijd voor twee.
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.