Stoofschotel met Texels lamsvlees & sperzieboontjes



Je kunt niet een special over Texel op Smulpaapje hebben zonder een recept met lamsvlees. Gekocht op Texel. Thuis bereid en dan weer met Griekse invloeden. Kortom, een bijzonder recept.

Maar ook bijzonder makkelijk om te maken. Opzetten, vuur laag en 1,5uur verder en je hebt deze fantastische stoofschotel met lamsvlees, tomaat en boontjes. Oh en brood erbij om die verrukkelijke saus mee op te vegen is natuurlijk verplicht 😉

lamsstoof tomaat Texel Smulpaapje

Stoofschotel voor 4 grote eters

500g lamsprocureur, in grote blokken gesneden bestrooid met zout & peper
1 rode ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, grof gehakt
2el olijfolie
1el tomatenpuree
1 blik tomaten op sap, San Marzano (400g)
1 pot vleesfond (350ml)
2 takjes verse rozemarijn
1 laurierblad
400g sperzieboontjes, uiteinden eraf
1 potje Kalamata olijven (240g) schoongespoeld
2el vers citroensap
versgemalen zwarte peper & zeezout (Maldon)
optioneel: geroosterde tomaatjes met knoflook/chili olie

Stoofschotel met Texels lamsvlees

Zet een grote braadpan op het vuur, verwarm de olie (niet te heet) en fruit hierin 10 minuten de ui en knoflook aan. Dan het lamsvlees erbij en vuur omhoog, bak het 5 minuten rondom aan. In de laatste minuut de tomatenpuree erbij en bak die een minuutje mee. Nu het blik tomaten, de vleesfond, rozemarijn en laurier erbij.

Lamsstoofpotje met sperzieboontjes en tomaat

Laat het vlees nu een uur, met de deksel half op de pan, zachtjes stoven. Dan gaan de sperzieboontjes en olijven erbij en laat je alles nog 15-25 minuten pruttelen, tot de boontjes beetgaar zijn. Gebruik je de geroosterde tomaatjes dan doe je die het laatste half uur in een ovenschaal in een op 150C voorverwarmde oven, besprenkeld met de olie.

Stoofpotje met lamsvlees en groente

Proef de stoofschotel, vlees gaar genoeg? Boontjes beetgaar? Breng dan, indien nodig, verder op smaak met zout en peper en voeg als laatste het citroensap toe. Serveer met knapperig brood! Ideaal ook om in het weekend te maken, zodat je doordeweeks lekker snel aan tafel zit.

Gepubliceerd op 12 oktober 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.