Stoofschotel met Texels lamsvlees & sperzieboontjes



Je kunt niet een special over Texel op Smulpaapje hebben zonder een recept met lamsvlees. Gekocht op Texel. Thuis bereid en dan weer met Griekse invloeden. Kortom, een bijzonder recept.

Maar ook bijzonder makkelijk om te maken. Opzetten, vuur laag en 1,5uur verder en je hebt deze fantastische stoofschotel met lamsvlees, tomaat en boontjes. Oh en brood erbij om die verrukkelijke saus mee op te vegen is natuurlijk verplicht 😉

lamsstoof tomaat Texel Smulpaapje

Stoofschotel voor 4 grote eters

500g lamsprocureur, in grote blokken gesneden bestrooid met zout & peper
1 rode ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, grof gehakt
2el olijfolie
1el tomatenpuree
1 blik tomaten op sap, San Marzano (400g)
1 pot vleesfond (350ml)
2 takjes verse rozemarijn
1 laurierblad
400g sperzieboontjes, uiteinden eraf
1 potje Kalamata olijven (240g) schoongespoeld
2el vers citroensap
versgemalen zwarte peper & zeezout (Maldon)
optioneel: geroosterde tomaatjes met knoflook/chili olie

Stoofschotel met Texels lamsvlees

Zet een grote braadpan op het vuur, verwarm de olie (niet te heet) en fruit hierin 10 minuten de ui en knoflook aan. Dan het lamsvlees erbij en vuur omhoog, bak het 5 minuten rondom aan. In de laatste minuut de tomatenpuree erbij en bak die een minuutje mee. Nu het blik tomaten, de vleesfond, rozemarijn en laurier erbij.

Lamsstoofpotje met sperzieboontjes en tomaat

Laat het vlees nu een uur, met de deksel half op de pan, zachtjes stoven. Dan gaan de sperzieboontjes en olijven erbij en laat je alles nog 15-25 minuten pruttelen, tot de boontjes beetgaar zijn. Gebruik je de geroosterde tomaatjes dan doe je die het laatste half uur in een ovenschaal in een op 150C voorverwarmde oven, besprenkeld met de olie.

Stoofpotje met lamsvlees en groente

Proef de stoofschotel, vlees gaar genoeg? Boontjes beetgaar? Breng dan, indien nodig, verder op smaak met zout en peper en voeg als laatste het citroensap toe. Serveer met knapperig brood! Ideaal ook om in het weekend te maken, zodat je doordeweeks lekker snel aan tafel zit.

Gepubliceerd op 12 oktober 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Een romige citroensaus voor je pasta met verse zalm en spinazie maakt van een gewone doordeweekse maaltijd een klein culinair feestje. Zó lekker. En zó gemaakt!
7 juli 2020
dutch baby
 
Dutch baby met rabarber en aardbeien

Een Dutch baby is een van de lievelingsontbijtjes van onze dochter. Dit keer werd het een Dutch baby met verse rabarbercompote en aardbeien.
7 juli 2020
bulgur
 
Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met vier soorten groente.
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?