Wildstoofschotel met hert en tomaat



Het was een van de lekkerste gerechten die ik jaren geleden in Italië at. Een wildstoofschotel van, in dat geval, ree uit de heuvels waar het restaurant lag. Hoog op mijn lijstje dus om thuis te maken. Maar dan met ingrediënten waarvoor je niet persé naar Italie hoeft.

Het resultaat werd een malse wildstoofschotel met hert, tomaten en heel veel verrassende specerijen. Een fijne herfst stoofschotel, die je langzaam laat garen. Het hele huis ruikt daarna geweldig en van wat er op je bord ligt word je nóg blijer.

Ook een lekkere stoofschotel trouwens om te maken als er mensen komen eten. Je maakt de wildstoof dan gewoon al vooraf klaar.

Wildstoofschotel voor ruim 6 personen

  • 1kg hertenvlees, in blokjes gesneden (bij de poelier)
  • zout en peper
  • 2el olie
  • 1el boter
  • 3 blikken San Marzano gepelde tomaten  á 400g (Mutti)
  • 3 laurierblaadjes
  • 2el tomatenpuree
  • 3el bloem
  • ½ tl kardemom
  • 1tl tijm
  • 1tl kaneel
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • ½ tl piment

Bereidingstijd: 3 – 4 uur (inclusief stoven)

stoofschotel hert

Wildstoofschotel met hert en tomaat

Voor je stoofschotel met hert en tomaat begin je met de basis van iedere wildstoof. Zet een grote braadpan op en verwarm de olie en boter. Dep het vlees droog en kruid met zout en peper. Bak het hertenvlees in de hete olie/boter om en om goudbruin aan. Doe dit in delen als je pan niet groot genoeg is. Kruiden erover strooien, als ook de bloem en alles nog 2 minuten bakken, terwijl je regelmatig omschept.

Italiaanse wildstoofschotel

Dan mogen de blikken gepelde tomaten erbij, en de laurierblaadjes. Breng dit aan de kook, draai het vuur terug en laat je wildstoofschotel dan 2-3 uur stoven, tot het vlees helemaal zacht is en praktisch uit elkaar valt. Breng op smaak met zout en peper, indien nodig. Serveer met wat knapperig vers brood en eventueel wat kort gekookte boontjes met een scheutje olie. Meer heeft dit gerecht niet nodig.

Efficiënt koken

Wil je de smaken nóg intenser, maak dit gerecht dan de dag voor je het wilt eten al klaar, bijvoorbeeld in het weekend als je wat meer tijd hebt. Op een drukke werkdag ben je dan niet alleen zó klaar, je eet ook nog eens vorstelijk lekker!

Dit is een gerecht dat zich perfect laat invriezen voor later. De smaken worden er zelfs nog intenser van. Laat het gerecht helemaal afkoelen, schep in vriezer geschikte bakjes en je kunt het nog zeker 2 maanden goed houden. Ontdooi voor gebruik en laat in een pan zachtjes warm worden.

Gepubliceerd op 24 oktober 2020


2 reacties

  1. Jose schreef:

    Hoi suzan ik dacht dit te maken voor kerst maar brood erbij vind ik dan weer geen goed idee… heb je tips Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!