Franse uiensoep met kaascrouton
Klassieke Franse uiensoep, uiteraard mét kaascrouton. Dit recept legt je uit hoe je deze lekkerste Franse uiensoep zelf maakt.
Want het is een van de makkelijkste soepen om te maken, deze Franse uiensoep. Het enige dat je nodig hebt is tijd.
Door de uien goed te karamelliseren krijg je een bijna zoete, intense uiensoep.
Dit is zo’n soep waarbij de kaascrouton eigenlijk niet mag ontbreken. Het zoutige van de kaas met de zoetheid van de gekaramelliseerde uien geven een fantastisch contrast.
Ik maak mijn kaascroutons voor in Franse uiensoep eigenlijk altijd met vers stokbrood. Maar het is ook de perfecte manier om oude stukjes stokbrood op te maken.
Voor 4 kommen uiensoep heb je nodig
- 50g ongezouten boter
- 650g uien, dunne ringen
- 4-6 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
- 1 el suiker
- 1 teen knoflook (meer mag!) geraspt
- 1 el bloem
- 100ml witte wijn of cognac (weglaten kan ook )
- 1 groot laurierblad
- 1 liter runderfond(of gebruik runderbouillon)
Voor erbij: Stokbrood & geraspte Gruyère kaas
Klassieke Franse uiensoep
Om een begin te maken met je klassieke Franse uiensoep smelt je de boter in een grote (soep)pan. Ga je voor een vegan uiensoep, vervang de boter dan door een zelfde hoeveelheid neutrale olie.
De hoeveelheid uien ivoor je uiensoep s afhankelijk van hoe sterk je de smaak wilt. Ik koos voor een milde variant en gebruikte 650g (nettogewicht) aan uienringen. Meer mag natuurlijk, de smaak van je uiensoep wordt er dan wat meer uitgesproken van.
Uien karamelliseren
Bak de uienringen, die je bestrooit met de tijmblaadjes, 10 minuten op zacht vuur. Dan de suiker erbij, goed omscheppen en fruit ze dan nog eens 20 minuten zachtjes. De uien karamelliseren op deze manier en worden intens zoet van smaak. Niet beknibbelen op dit deel van je uiensoep recept dus! Hieronder zie je hoe intens van kleur ze zijn nadat ze – na toevoeging van de suiker – een kwartiertje hebben opgestaan.
Aan je gekaramelliseerde uien voeg je de knoflook toe. Bak en een minuutje op hoger vuur mee en strooi dan de bloem erover. Schep goed om en bak ook dat een minuutje mee. Afblussen met de wijn of cognac en goed doorroeren. Laat even een minuutje laten pruttelen voordat de fond erbij gaat.
Verschil runderfond en runderbouillon
Het grootste verschil tussen runderfond en runderbouillon is de intensiteit van de smaak. Voor runderfond is een klassieke runderbouillon heel lang ingekookt, waardoor het veel meer smaak geeft aan je uiensoep. Dat kun je allemaal zelf doen, maar ik kies voor het gemak van runderfond uit de supermarkt. Wil je een vegetarische/vegan uiensoep, vervang dan de runderfond/-bouillon door groentefond of -bouillon.
Franse uiensoep met kaascroutons
De fond gaat nu bij je gekaramelliseerde uien. Ook het laurierblad mag erin. Breng alles aan de kook. Laat je uiensoep nu 20-30 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met goed wat versgemalen peper en zout.
Kaascroutons
In de tussentijd verwarm je de grill van je oven tot 200 C en strooi je zoveel geraspte Gruyère als je wilt over stukjes stokbrood. In de laatste 5 minuten van het koken van je uiensoep grill je deze onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Ga je voor de vega of vegan uiensoep, kies dan voor een plantaardige kaas. Serveer je kaascroutons in (of bij) je uiensoep en je weet niet wat je proeft!
Gepubliceerd op 11 oktober 2021