Klassiek mosselreceptMosselen – klassiek recept

Ik verheug me er ieder jaar eer op, het mosselseizoen. En het is weer begonnen hoor. Weeehoooo! Het allerliefst eet ik mosselen op klassieke wijze. Zo min mogelijk opsmuk. Mosselen, wat groente, frietjes en/of stokbrood voor erbij. Klaar! Haal je mosselen bij de visboer of koop die van Fishtales in de supermarkt. Vers zijn ze het allerlekkerst!

Voor 2 volwassenen en 2 kinderen
2-3kg mosselen
1 zak mosselgroente (á 400g)
2-3 teentje knoflook, fijngeperst
250ml bouillon (of wijn, maar ook lekker met witbier)
Erbij: stokbrood, frietjes, sausjes (hier vind je de recepten van mijn favoriete sausjes)

Mosselrecept

Eigenlijk kun je dit niet eens een recept noemen. Zo makkelijk is het om deze klassieke mosselen te maken. En afhankelijk van hoeveel tijd en zin je hebt kun je het jezelf ook nog eens super makkelijk maken door kant en klare mosselgroente te kopen. De sausjes kun je ook kopen, maar maak ze ook zeker eens zelf!

Mossels koken

Pak een grote soep- of mosselpan en verwarm die voor. Scheutje olijfolie in de pan en de knoflook aanfruiten. Daar gaat na een minuut of vijf de mosselgroente bij. Bak die kort mee, zodat de smaken goed loskomen. Afhankelijk van je voorkeur gaat er nu bouillon of wijn bij en het vuur omhoog. Niet alleen om grotendeels de alcohol te verdampen, maar ook om te zorgen dat je mosselen zo dadelijk goed koken.

Mosselpan op tafel

Mosselen er nu bij *), deksel op de pan en op het hoogste vuur 5-8 minuten goed doorkoken. Om de paar minuten even de pan goed omschudden (of omscheppen) zodat alle mossels gaar worden. Als alle schelpen openstaan zijn je mossels gaar en kun je aan tafel. De pan zet je natuurlijk gewoon lekker zo op tafel en uiteraard ga je als eerste op zoek naar een lege schelp, die als knijper dient om de mossels uit hun schelp te halen. Veel leuker dan met een vork. Wij eten onze mosselen het liefst met frietjes erbij. Maar met stokbrood is het net zo lekker (en kun je alle restjes saus opvegen!)

mosselen naturel

Voordat je mossels kookt

*) het is van belang dat je vooraf je mossels goed controleert. Gebroken en open mossels kunnen bedorven zijn, dus gooi die weg. Om zeker te weten dat een open mossel toch goed is tik je hem een paar keer op het aanrecht. Een goede mossel sluit dan alsnog. Een mossel die niet meer goed is blijft open en gooi je dus weg. Idem voor als je de mossels gekookt hebt. Zijn ze niet helemaal open gegaan, weggooien!

Mosselgroente

In de meeste supermarkten kun je kant en klare zakken mosselgroente kopen. Die kun je ook heel makkelijk zelf maken door wat prei, venkel en wortel in dunne ringen te snijden en aan te vullen met grof gesneden verse selderij.

Gepubliceerd op 17 juli 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!