Hachee, ouderwets runderstoofvlees



Recept voor het oer Hollandse stoofgerecht hachee. Die maak je vanaf nu gewoon lekker zelf!

Er is weinig dat in de winter zó comfortfood zegt als stoofvlees. Alleen al omdat tijdens het maken je huis uren lang heerlijk geurt. Maar helemaal daarna, als je het samen met romige puree en zelfgemaakte rode kool op je bord schept kun je niet anders dan héél erg blij worden!

Hachee is een heerlijk en hartig Nederlands gerecht dat vaak wordt geassocieerd met comfortfood en de traditionele Nederlandse keuken. Het woord “hachee” is afgeleid van het Franse woord “hacher”, wat “fijnhakken” betekent, en dit gerecht dankt zijn naam aan het feit dat het vlees en de uien in kleine stukjes worden gesneden en langzaam worden gestoofd.

Dus zet de ingrediënten voor deze hachee op je boodschappenlijstje, de pan op het vuur en geniet van de geuren als je zelf je hachee maakt. Daar kan niks tegen op!

Voor ruim 6 personen (of lekker 2 dagen van genieten)

4 uien, in ringen
50g boter
750g doorregen riblappen, in blokjes
1el bloem
1tl gemalen kruidnagel
1tl gemalen nootmuskaat
1tl kaneel
1tl knoflookpoeder
½ tl gerookt paprikapoeder
1 pot vleesfond (á 380ml) + 1 pot water
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
Om te binden: oude wijvenkoek (ongeveer ¼ deel)

Voor erbij: zelfgemaakte rode kool & romige aardappelpuree

hachee recept

Hachee, ouderwets runderstoofvlees

Wat mij betreft betekent  echt ouderwetse hachee dat het rundvlees dat je gebruikt een klein beetje vet, heeft in plaats van puur mager rundvlees. Het vet smelt weg tijdens het stoven en zorgt niet alleen voor smaak, maar ook voor malsheid. Koop daarnaast het beste rundvlees dat je je kunt veroorloven. Dat proef je er echt aan af!

Zet voor deze hachee een grote pan op het vuur en smelt de boter. Meng het vlees de bloem én alle kruiden. Bak in de boter het vlees rondom goudbruin aan. Dan de uienringen erbij en goed meebakken. Doe dan de fond, water, laurier en kaneelstokje erbij en breng aan de kook.

Ouderwets lekker stoofvlees

Vuur terug draaien en met deksel op de pan minimaal 2, maar liefst nog 3 uur laten stoven. Doe dit lekker in het weekend, of op een avond als je alle tijd hebt. Hoe langer je stoofvlees staat te pruttelen, des te lekkerder het wordt!

Je kunt, als je hachee klaar is (proef, zodat je zeker weet dat het mals genoeg is!) het op een aantal manieren binden. Dat kan met maïzena, maar dat vind ik persoonlijk niet zo lekker. Lekkerder is om het met oude wijvenkoek (of gewone ontbijtkoek) te doen, omdat dat ook nog smaak toevoegt aan je stoofvlees. Hoeveel je gebruikt is afhankelijk van hoe dik je je saus wilt.

Stoofvlees restjes? De dag erna nóg lekkerder

Ik maak mijn stoofvlees altijd een paar dagen voor ik het ga eten. Niet alleen omdat ik er dan op de dag zelf amper nog wat hoef te doen, behalve het warm te maken. Maar vooral ook omdat de smaak dan nóg intenser en lekkerder is. De hoeveelheid hachee die je met dit recept maakt kun je dus ook heel prima invriezen in twee porties.

Serveer met puree en rode kool en geniet van het feestje op je bord!

Gepubliceerd op 28 oktober 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.