Hachee, ouderwets runderstoofvlees

Er is weinig dat in de winter zó comfortfood zegt als stoofvlees. Alleen al omdat tijdens het maken je huis uren lang heerlijk geurt. Maar helemaal daarna, als je het samen met romige puree en zelfgemaakte rode kool op je bord schept kun je niet anders dan héél erg blij worden!
Voor ruim 6 personen (of lekker 2 dagen van genieten)
4 uien, in ringen
50g boter
750g doorregen riblappen, in blokjes
1el bloem
1tl gemalen kruidnagel
1tl gemalen nootmuskaat
1tl kaneel
1tl knoflookpoeder
½ tl gerookt paprikapoeder
1 pot vleesfond (á 380ml) + 1 pot water
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
Om te binden: oude wijvenkoek (ongeveer ¼ deel)
Voor erbij: zelfgemaakte rode kool & romige aardappelpuree
De basis van lekkere hachee begint bij het vlees
Wat mij betreft betekent dat rundvlees met een klein beetje vet, in plaats van mager rundvlees. Het vet smelt weg tijdens het stoven en zorgt niet alleen voor smaak, maar ook voor malsheid. Koop daarnaast het beste rundvlees dat je je kunt veroorloven. Dat proef je er echt aan af!
Ouderwets lekker stoofvlees
Zet een grote pan op en smelt de boter. Meng het vlees de bloem én alle kruiden. Bak in de boter het vlees rondom goudbruin aan. Dan de uiringen erbij en goed meebakken. Doe dan de fond, water, laurier en kaneelstokje erbij en breng aan de kook.
Slow food
Vuur terug draaien en met deksel op de pan minimaal 2, maar liefst nog 3 uur laten stoven. Doe dit lekker in het weekend, of op een avond als je alle tijd hebt. Hoe langer het staat des te lekkerder het wordt!
Stoofvlees binden
Je kunt, als je stoofvlees klaar is (proef, zodat je zeker weet dat het mals genoeg is!) het op een aantal manieren binden. Dat kan met maizena, maar dat vind ik persoonlijk niet zo lekker. Lekkerder is om het met oude wijvenkoek (of gewone ontbijtkoek) te doen, omdat dat ook nog smaak toevoegt aan je stoofvlees. Hoeveel je gebruikt is afhankelijk van hoe dik je je saus wilt.
De dag erna nóg lekkerder
Ik maak mijn stoofvlees altijd een paar dagen voor ik het ga eten. Niet alleen omdat ik er dan op de dag zelf amper nog wat hoef te doen, behalve het warm te maken. Maar vooral ook omdat de smaak dan nóg intenser en lekkerder is. De hoeveelheid hachee die je met dit recept maakt kun je dus ook heel prima invriezen in twee porties.
Serveer met puree en rode kool en geniet van het feestje op je bord!
Gepubliceerd op 6 januari 2017