Hachee, ouderwets runderstoofvlees



Recept voor het oer Hollandse stoofgerecht hachee. Die maak je vanaf nu gewoon lekker zelf!

Er is weinig dat in de winter zó comfortfood zegt als stoofvlees. Alleen al omdat tijdens het maken je huis uren lang heerlijk geurt. Maar helemaal daarna, als je het samen met romige puree en zelfgemaakte rode kool op je bord schept kun je niet anders dan héél erg blij worden!

Hachee is een heerlijk en hartig Nederlands gerecht dat vaak wordt geassocieerd met comfortfood en de traditionele Nederlandse keuken. Het woord “hachee” is afgeleid van het Franse woord “hacher”, wat “fijnhakken” betekent, en dit gerecht dankt zijn naam aan het feit dat het vlees en de uien in kleine stukjes worden gesneden en langzaam worden gestoofd.

Dus zet de ingrediënten voor deze hachee op je boodschappenlijstje, de pan op het vuur en geniet van de geuren als je zelf je hachee maakt. Daar kan niks tegen op!

Voor ruim 6 personen (of lekker 2 dagen van genieten)

4 uien, in ringen
50g boter
750g doorregen riblappen, in blokjes
1el bloem
1tl gemalen kruidnagel
1tl gemalen nootmuskaat
1tl kaneel
1tl knoflookpoeder
½ tl gerookt paprikapoeder
1 pot vleesfond (á 380ml) + 1 pot water
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
Om te binden: oude wijvenkoek (ongeveer ¼ deel)

Voor erbij: zelfgemaakte rode kool & romige aardappelpuree

hachee recept

Hachee, ouderwets runderstoofvlees

Wat mij betreft betekent  echt ouderwetse hachee dat het rundvlees dat je gebruikt een klein beetje vet, heeft in plaats van puur mager rundvlees. Het vet smelt weg tijdens het stoven en zorgt niet alleen voor smaak, maar ook voor malsheid. Koop daarnaast het beste rundvlees dat je je kunt veroorloven. Dat proef je er echt aan af!

Zet voor deze hachee een grote pan op het vuur en smelt de boter. Meng het vlees de bloem én alle kruiden. Bak in de boter het vlees rondom goudbruin aan. Dan de uienringen erbij en goed meebakken. Doe dan de fond, water, laurier en kaneelstokje erbij en breng aan de kook.

Ouderwets lekker stoofvlees

Vuur terug draaien en met deksel op de pan minimaal 2, maar liefst nog 3 uur laten stoven. Doe dit lekker in het weekend, of op een avond als je alle tijd hebt. Hoe langer je stoofvlees staat te pruttelen, des te lekkerder het wordt!

Je kunt, als je hachee klaar is (proef, zodat je zeker weet dat het mals genoeg is!) het op een aantal manieren binden. Dat kan met maïzena, maar dat vind ik persoonlijk niet zo lekker. Lekkerder is om het met oude wijvenkoek (of gewone ontbijtkoek) te doen, omdat dat ook nog smaak toevoegt aan je stoofvlees. Hoeveel je gebruikt is afhankelijk van hoe dik je je saus wilt.

Stoofvlees restjes? De dag erna nóg lekkerder

Ik maak mijn stoofvlees altijd een paar dagen voor ik het ga eten. Niet alleen omdat ik er dan op de dag zelf amper nog wat hoef te doen, behalve het warm te maken. Maar vooral ook omdat de smaak dan nóg intenser en lekkerder is. De hoeveelheid hachee die je met dit recept maakt kun je dus ook heel prima invriezen in twee porties.

Serveer met puree en rode kool en geniet van het feestje op je bord!

Gepubliceerd op 28 oktober 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.