Gevulde rosbief met kweeperen



Uit de eerste Elle à Table, vol met toprecepten voor de feestdagen, komt deze fantastische gevulde rosbief met kweeperen. Een ideaal feestdagenrecept!

Elle à Table

Eerst even over die Elle à Table. Het is de opvolger van de helaas ter ziele gegane Elle Eten. Elle à Table is een bookazine, dus het chiquere zusje van wat je normaal een magazine noemt. Terecht overigens, want je wil deze uitgaven gegarandeerd bewaren.

Maar ga ‘m eerst vooral heel veel gebruiken, want mán wat staan er lekkere recepten in. Ik mag één van die recepten met je delen. De gevulde rosbief met kweeperen. Een absolute showstopper voor de feestdagen. Terwijl wij ‘m op een zonnige dinsdag in november overigens met net zo veel smaak aten.

Gevulde rosbief met kweeperen voor 8 – 10 personen

Voor de vulling

  • 3 el olijfolie
  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  • 1 tenen knoflook, grof gesnipperd
  • 15 g verse oregano, grof gehakt (alleen de blaadjes)
  • 100 g gekookte kastanjes, grof gehakt
  • 75 g groene olijven, in kwarten
  • 75 g gedroogde pruimen, ontpit en grof gehakt
  • 75 ml marsala

Voor de rosbief

  • 2,5 kg rosbief, dikke ribrollade of platte bil van ongeveer 30cm lengte
  • 4 kweeperen, in kwarten gesneden (zonder klokhuis)
  • 2 rode uien, in kwarten gesneden
  • 75 g groene olijven, zonder pit
  • 4 tenen knoflook, geplet
  • 6 takjes, verse oregano
  • 4 el olijfolie
  • 75 g boter, gesmolten
  • 75 g ahornsiroop
  • Optioneel: 30 ml cognac

Verder nodig: keukentouw, scherp vleesmes, grote braadslede en vleesthermometer – oven voorverwarmen op 220

kerstrecept met rosbief

Gevulde rosbief met kweeperen uit Elle à Table

De vulling voor je rosbief is waar je als eerste mee begint. Dit kan ook prima een dag van tevoren. Verhit in een hapjespan de olie en bak de uien, knoflook en oregano 5 minuten op medium vuur.

Voeg dan de rest van de ingrediënten voor de vulling, behalve de marsala!, toe en zet het vuur wat hoger. Bak 5 minuten tot alles goed gemengd is en blus dan af met de marsala. Laat op hetzelfde vuur nog 2 minuten inkoken. Hiermee verdampt ook het meeste van de alcohol. Maak je het een dag van te voren klaar laat dan afkoelen voor je het in een afgesloten bakje in de koelkast zet.

Rosbief uit de oven

Knip 10 stukken keukentouw af, van ieder ongeveer 25 cm lang en leg die op een plank. Daarop leg je de rosbief, die je een half uurtje eerder al uit de koelkast hebt gehaald. Dep grotendeels droog en snijd dan in de lengte in. Maar let op, snijd niet helemaal door! Hierin verdeel je de vulling die je eerder maakte. Verwarm in de tussentijd je oven voor op 220 C (boven/onderwarmte)

Bind nu als eerste het middelste keukentouw vast en daarna alle overige delen. Zorg dat de bovenkant zo dicht mogelijk aangesloten is. Bestrooi dan alles met zout en peper en leg in het midden van je braadslede. Hierom heen verdeel je de kweeperen, uien, olijven, knoflook en oregano. De olijfolie verdeel je gelijkmatig over het vlees en de andere ingrediënten.

In een pannetje smelt je de boter met de maple syrup. Giet dit als laatste over je vlees en zet de braadslede dan in de voorverwarmde oven. Rooster het vlees 20 minuten op 220C. Bedruip het vlees daarna met het vocht uit de braadslede en breng de temperatuur terug naar 160C.

rosbief gevuld klaar voor oven

Rooster dan nog 10 minuten per 500 gram vlees tot het goudbruin is. Tussentijds bedruipen houdt het vlees lekker mals. Mijn rosbief had een kerntemperatuur van 75C en was perfect rosé (de uiteinden waren iets gaarder). Kies de mate van gaarheid die jij het lekkerst vind

Haal de braadslede uit de oven en dek even af met aluminiumfolie. Wij kozen ervoor om onze rosbief niet te flamberen met de aangegeven cognac. Jij bent natuurlijk vrij om dat wel te doen. Doe dat dan voordat je de rosbief aansnijdt, maar nadat ‘ie even gerust heeft.

Na 5 minuten snijd je het vlees pas aan en ben je klaar om aan tafel te gaan. Leg het vlees op een mooie schaal samen met de rest van de ingrediënten uit de braadslede. Lekker met gestoomde spruitjes en een smeuïge puree. Natuurlijk mag er een mooi glas rode wijn bij. Eet smakelijk!

Rosbief uit Elle a Table

Disclaimer: voor het maken van dit recept kreeg ik van Elle à Table alle ingrediënten toegestuurd én het prachtige servies van Serax by Sergio Herman, dat je op de foto ziet. Voor het publiceren van dit recept kreeg ik verder niet betaald, dan krijg je cadeau van Elle à Table. Alle andere feestrecepten vind je in hun bookazine, dat nu in de winkel ligt en slechts € 7,99 kost.

Gepubliceerd op 11 november 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!