Gevulde rosbief met kweeperen



Uit de eerste Elle à Table, vol met toprecepten voor de feestdagen, komt deze fantastische gevulde rosbief met kweeperen. Een ideaal feestdagenrecept!

Elle à Table

Eerst even over die Elle à Table. Het is de opvolger van de helaas ter ziele gegane Elle Eten. Elle à Table is een bookazine, dus het chiquere zusje van wat je normaal een magazine noemt. Terecht overigens, want je wil deze uitgaven gegarandeerd bewaren.

Maar ga ‘m eerst vooral heel veel gebruiken, want mán wat staan er lekkere recepten in. Ik mag één van die recepten met je delen. De gevulde rosbief met kweeperen. Een absolute showstopper voor de feestdagen. Terwijl wij ‘m op een zonnige dinsdag in november overigens met net zo veel smaak aten.

Gevulde rosbief met kweeperen voor 8 – 10 personen

Voor de vulling

  • 3 el olijfolie
  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  • 1 tenen knoflook, grof gesnipperd
  • 15 g verse oregano, grof gehakt (alleen de blaadjes)
  • 100 g gekookte kastanjes, grof gehakt
  • 75 g groene olijven, in kwarten
  • 75 g gedroogde pruimen, ontpit en grof gehakt
  • 75 ml marsala

Voor de rosbief

  • 2,5 kg rosbief, dikke ribrollade of platte bil van ongeveer 30cm lengte
  • 4 kweeperen, in kwarten gesneden (zonder klokhuis)
  • 2 rode uien, in kwarten gesneden
  • 75 g groene olijven, zonder pit
  • 4 tenen knoflook, geplet
  • 6 takjes, verse oregano
  • 4 el olijfolie
  • 75 g boter, gesmolten
  • 75 g ahornsiroop
  • Optioneel: 30 ml cognac

Verder nodig: keukentouw, scherp vleesmes, grote braadslede en vleesthermometer – oven voorverwarmen op 220

kerstrecept met rosbief

Gevulde rosbief met kweeperen uit Elle à Table

De vulling voor je rosbief is waar je als eerste mee begint. Dit kan ook prima een dag van tevoren. Verhit in een hapjespan de olie en bak de uien, knoflook en oregano 5 minuten op medium vuur.

Voeg dan de rest van de ingrediënten voor de vulling, behalve de marsala!, toe en zet het vuur wat hoger. Bak 5 minuten tot alles goed gemengd is en blus dan af met de marsala. Laat op hetzelfde vuur nog 2 minuten inkoken. Hiermee verdampt ook het meeste van de alcohol. Maak je het een dag van te voren klaar laat dan afkoelen voor je het in een afgesloten bakje in de koelkast zet.

Rosbief uit de oven

Knip 10 stukken keukentouw af, van ieder ongeveer 25 cm lang en leg die op een plank. Daarop leg je de rosbief, die je een half uurtje eerder al uit de koelkast hebt gehaald. Dep grotendeels droog en snijd dan in de lengte in. Maar let op, snijd niet helemaal door! Hierin verdeel je de vulling die je eerder maakte. Verwarm in de tussentijd je oven voor op 220 C (boven/onderwarmte)

Bind nu als eerste het middelste keukentouw vast en daarna alle overige delen. Zorg dat de bovenkant zo dicht mogelijk aangesloten is. Bestrooi dan alles met zout en peper en leg in het midden van je braadslede. Hierom heen verdeel je de kweeperen, uien, olijven, knoflook en oregano. De olijfolie verdeel je gelijkmatig over het vlees en de andere ingrediënten.

In een pannetje smelt je de boter met de maple syrup. Giet dit als laatste over je vlees en zet de braadslede dan in de voorverwarmde oven. Rooster het vlees 20 minuten op 220C. Bedruip het vlees daarna met het vocht uit de braadslede en breng de temperatuur terug naar 160C.

rosbief gevuld klaar voor oven

Rooster dan nog 10 minuten per 500 gram vlees tot het goudbruin is. Tussentijds bedruipen houdt het vlees lekker mals. Mijn rosbief had een kerntemperatuur van 75C en was perfect rosé (de uiteinden waren iets gaarder). Kies de mate van gaarheid die jij het lekkerst vind

Haal de braadslede uit de oven en dek even af met aluminiumfolie. Wij kozen ervoor om onze rosbief niet te flamberen met de aangegeven cognac. Jij bent natuurlijk vrij om dat wel te doen. Doe dat dan voordat je de rosbief aansnijdt, maar nadat ‘ie even gerust heeft.

Na 5 minuten snijd je het vlees pas aan en ben je klaar om aan tafel te gaan. Leg het vlees op een mooie schaal samen met de rest van de ingrediënten uit de braadslede. Lekker met gestoomde spruitjes en een smeuïge puree. Natuurlijk mag er een mooi glas rode wijn bij. Eet smakelijk!

Rosbief uit Elle a Table

Disclaimer: voor het maken van dit recept kreeg ik van Elle à Table alle ingrediënten toegestuurd én het prachtige servies van Serax by Sergio Herman, dat je op de foto ziet. Voor het publiceren van dit recept kreeg ik verder niet betaald, dan krijg je cadeau van Elle à Table. Alle andere feestrecepten vind je in hun bookazine, dat nu in de winkel ligt en slechts € 7,99 kost.

Gepubliceerd op 11 november 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 november 2020
steak tartare
 
Steak Tartare met gepocheerd kwartelei

Steak tartare is een van mijn lievelingsgerechten. Hoog tijd dus het recept voor de allerlekkerste steak tartare met jullie te delen.
30 november 2020
mosterdsoep
 
Geroosterde bloemkool & mosterdsoep

Een goedgevulde maaltijdsoep met geroosterde bloemkool & mosterd. Dat is een kom bommetje vol vitaminen én smaak. Puur comfortfood.
28 november 2020
linzenpasta met rode saus
 
Linzenpasta met Marinara pastasaus

Wist jij dat linzenpasta 2x zoveel vezels en eiwitten bevat dan gewone pasta? Maar heb je zelf al eens geproefd hoe lekker linzenpasta is? Ik laat het zien!
26 november 2020
Muffins met mokkacrème
 
Gingerbread muffins met mokka botercrème

Het is een mond vol, gingerbread muffins met mokka botercrème. Maar die mond vol heb je straks ook, als je ze opeet. Want oh want zijn ze lèkker!
26 november 2020
cottagepie
 
Smulpaapje weekmenu – week 49

Geen stress meer over wat er komende week op tafel moet. Dit weekmenu geeft je 5x opties voor makkelijke maaltijden voor het hele gezin.
25 november 2020
snijbonenschotel-web2.jpg
 
Eenpansmaaltijd met snijbonen en kikkererwten

Deze eenvoudige eenpansmaaltijd heeft als basis een pure tomatensaus, waardoor nog maar een paar extra ingrediënten nodig zijn.