Frietje Rendang (uit Indorock)
Rendang is niet het meest fotogenieke eten, maar mijn hemel wat is het lekker! Dit stoofvlees uit Indonesië, dat ik maakte aan de hand van het recept uit Indorock, vraagt wat aan tijd. Maar het is iedere minuut waard als je het daarna eet. En wilt blijven eten…
Frietjes zijn natuurlijk nul Indonesisch, maar frietjes met stoofvlees is een te gekke combi. Frietjes met Indonesisch stoofvlees zo mogelijk nóg lekker. Dus hop, naar de toko en de keuken in!
Rendang voor vier personen
voor de bumbu
1 ½ el korianderzaad, geroosterd
5 kemirinoten, geroosterd (toko)
40g verse gember, geschild en in plakjes
50g verse laos, geschild en in plakjes (toko)
10g verse geelwortel, geschild en in plakjes (toko)
15 lomboks, pitjes verwijderd en fijngehakt (ik gebruikte er 10)
5 cabe rawits, fijngehakt (ik gebruikt er 2)
snuf zout
6 sjalotjes, gepeld en gesnipperd (zo’n 165g)
10 tenen knoflook, gepeld
Wrijf het korianderzaad fijn in een vijzel. Daarna deed ik alles samen in een blender om het fijn te malen. Vanja doet dat met een speciale vijzel. Je wilt een pasta als resultaat.
verder nodig voor rendang
1-1,5 liter kokosroom (minimaal 24% vet, merk Kara)
¾ el zout
1 kilo goede kwaliteit stoofvlees, in blokjes van 5-6 cm
½ el tamarindepasta (toko)
4 salamblaadjes (toko)
8 stengels sereh, gekneusd
16 limoenblaadjes, gekneusd (toko)
voor erbij: acar van rode kool uit het boek of iedere andere acar die je lekker vindt
Bereidingstijd: 25 minuten + 3,5 uur stoven + 30 minuten karamelliseren
Homemade rendang
Zet een grote wok op het vuur (ik gebruikte een grote gietijzeren pan) en voeg de bumbu met de kokosroom en zout toe. Vuur hoog en alles goed mengen. Daar gaat het stoofvlees, de tamarinde, salamblaadjes, sereh en limoenblaadjes bij. Laat alles nu zeker 3 uur (onafgedekt!) op laag vuur stoven. Roer af en toe om. Je ziet dat het vlees in de tijd donkerder van kleur wordt.
Rendang Padang
Na die drie uur gaat het vuur omhoog, zodat er meer vocht kan verdampen. Reken ongeveer op een half uur. Zodra het vet boven komt drijven begint het bakdeel van dit recept. Bak op een laag vuur het vlees in de ingedikte saus, terwijl je het regelmatig omschept. Blijf dit doen tot het vlees donkerbruin is en de saus aan het vlees blijft kleven.
Frietje rendang
Bereid in de tussentijd je frietjes. Wij deden die in de oven. Serveer met acar en natuurlijk een flinke klodder friszure mayo. Je weet niet wat je proeft!
Tip
Eigenlijk moet je, als je toch in de keuken staat, een dubbele portie van dit recept maken. Gooi het in de vriezer en geniet de volgende keer in een mum van tijd van de lekkerste rendang ever!
Gepubliceerd op 12 februari 2020