Focaccia met rozemarijn (uit de oven én van de barbecue)
Het BBQ seizoen is wat ons betreft al weer begonnen. Ja, we zijn er vroeg bij. Maar het is ook een prima excuus om weer zelf brood te bakken. Want bij lekker vlees hoort zelfgebakken brood.
Wij aten lamsvlees van de barbecue, dus vond ik een Italiaanse focaccia er prima bij passen. Met wat hulp van Jamie Oliver voor de basis en mijn eigen creativiteit werd het deze focaccia met rozemarijn. Succes gegarandeerd!
Voor één focaccia
500g tarwebloem
1tl zoutvlokken (Maldon) + extra om te bestrooien
325ml water uit de kraan
7g gist (zakje dr Oetker)
3-5 takje verse rozemarijn, grofgehakt (alleen de blaadjes)
lekkere olijfolie (ik gebruikte de Foggia van Foodelicious)
Zelf focaccia bakken
Doe in een kom de bloem, zout aan een kant, gist aan de andere kant (die mogen elkaar niet raken) en giet dan langzaam het water erbij terwijl je met een houten lepel begint te roeren. Doe dit tot het bloem alle water heeft opgenomen. Kneed het deeg daarna met de hand 5-10 minuten tot het elastisch is. Heb je zoals ik een Kitchenaid, dan kun je het kneden ook overlaten aan de machine en heb je je 5 minuten handen vrij.
Focaccia laten rijzen
Doe het deeg nu in een ovenschaal, strek het goed uit en dek af met een theedoek. Zet het weg en laat nu 45 minuten rijzen. Als het deeg is gerezen prik je met je vingers holtes in het deeg, druppel olijfolie over het deeg. Dek weer af met een theedoek en laat nog een keer 45 minuten rijzen. In de tussentijd je oven voorverwarmen op 200C
Focaccia bakken (in de oven)
Meng de grofgehakte rozemarijn met een lepel olie, meng even goed en strooi dan uit boven het gerezen deeg. Sprenkel nog extra olijfolie over de bovenkant. Bak de focaccia ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ‘ie mooi goudbruin is. Sprenkel dan nóg wat olijfolie over de bovenkant en bestrooi met grof zeezout. Even laten afkoelen en klaar is je versgebakken focaccia!
Focaccia bakken (op de barbecue)
In feite doe je precies hetzelfde als hierboven. Zorg dat de barbecue ongeveer 200C is en bak de focaccia (of op een pizzasteen, of in de ovenschool) indirect een minuut of 20 tot ‘ie mooi goudbruin is. Je hebt dan ook een lekker knapperige bodem. Sprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
Gepubliceerd op 15 april 2016