Focaccia met rozemarijn (uit de oven én van de barbecue)



Het BBQ seizoen is wat ons betreft al weer begonnen. Ja, we zijn er vroeg bij. Maar het is ook een prima excuus om weer zelf brood te bakken. Want bij lekker vlees hoort zelfgebakken brood.

Wij aten lamsvlees van de barbecue, dus vond ik een Italiaanse focaccia er prima bij passen. Met wat hulp van Jamie Oliver voor de basis en mijn eigen creativiteit werd het deze focaccia met rozemarijn. Succes gegarandeerd!

Voor één focaccia

500g tarwebloem
1tl zoutvlokken (Maldon) + extra om te bestrooien
325ml water uit de kraan
7g gist (zakje dr Oetker)
3-5 takje verse rozemarijn, grofgehakt (alleen de blaadjes)
lekkere olijfolie (ik gebruikte de Foggia van Foodelicious)

Zelf focaccia bakken

Doe in een kom de bloem, zout aan een kant, gist aan de andere kant (die mogen elkaar niet raken) en giet dan langzaam het water erbij terwijl je met een houten lepel begint te roeren. Doe dit tot het bloem alle water heeft opgenomen. Kneed het deeg daarna met de hand 5-10 minuten tot het elastisch is. Heb je zoals ik een Kitchenaid, dan kun je het kneden ook overlaten aan de machine en heb je je 5 minuten handen vrij.

Focaccia laten rijzen

Doe het deeg nu in een ovenschaal, strek het goed uit en dek af met een theedoek. Zet het weg en laat nu 45 minuten rijzen. Als het deeg is gerezen prik je met je vingers holtes in het deeg, druppel olijfolie over het deeg. Dek weer af met een theedoek en laat nog een keer 45 minuten rijzen. In de tussentijd je oven voorverwarmen op 200C

Focaccia bakken (in de oven)

Meng de grofgehakte rozemarijn met een lepel olie, meng even goed en strooi dan uit boven het gerezen deeg. Sprenkel nog extra olijfolie over de bovenkant. Bak de focaccia ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ‘ie mooi goudbruin is. Sprenkel dan nóg wat olijfolie over de bovenkant en bestrooi met grof zeezout. Even laten afkoelen en klaar is je versgebakken focaccia!

Focaccia bakken (op de barbecue)

In feite doe je precies hetzelfde als hierboven. Zorg dat de barbecue ongeveer 200C is en bak de focaccia (of op een pizzasteen, of in de ovenschool) indirect een minuut of 20 tot ‘ie mooi goudbruin is. Je hebt dan ook een lekker knapperige bodem. Sprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.

Gepubliceerd op 15 april 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!