Focaccia met rozemarijn (uit de oven én van de barbecue)



Het BBQ seizoen is wat ons betreft al weer begonnen. Ja, we zijn er vroeg bij. Maar het is ook een prima excuus om weer zelf brood te bakken. Want bij lekker vlees hoort zelfgebakken brood.

Wij aten lamsvlees van de barbecue, dus vond ik een Italiaanse focaccia er prima bij passen. Met wat hulp van Jamie Oliver voor de basis en mijn eigen creativiteit werd het deze focaccia met rozemarijn. Succes gegarandeerd!

Voor één focaccia

500g tarwebloem
1tl zoutvlokken (Maldon) + extra om te bestrooien
325ml water uit de kraan
7g gist (zakje dr Oetker)
3-5 takje verse rozemarijn, grofgehakt (alleen de blaadjes)
lekkere olijfolie (ik gebruikte de Foggia van Foodelicious)

Zelf focaccia bakken

Doe in een kom de bloem, zout aan een kant, gist aan de andere kant (die mogen elkaar niet raken) en giet dan langzaam het water erbij terwijl je met een houten lepel begint te roeren. Doe dit tot het bloem alle water heeft opgenomen. Kneed het deeg daarna met de hand 5-10 minuten tot het elastisch is. Heb je zoals ik een Kitchenaid, dan kun je het kneden ook overlaten aan de machine en heb je je 5 minuten handen vrij.

Focaccia laten rijzen

Doe het deeg nu in een ovenschaal, strek het goed uit en dek af met een theedoek. Zet het weg en laat nu 45 minuten rijzen. Als het deeg is gerezen prik je met je vingers holtes in het deeg, druppel olijfolie over het deeg. Dek weer af met een theedoek en laat nog een keer 45 minuten rijzen. In de tussentijd je oven voorverwarmen op 200C

Focaccia bakken (in de oven)

Meng de grofgehakte rozemarijn met een lepel olie, meng even goed en strooi dan uit boven het gerezen deeg. Sprenkel nog extra olijfolie over de bovenkant. Bak de focaccia ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ‘ie mooi goudbruin is. Sprenkel dan nóg wat olijfolie over de bovenkant en bestrooi met grof zeezout. Even laten afkoelen en klaar is je versgebakken focaccia!

Focaccia bakken (op de barbecue)

In feite doe je precies hetzelfde als hierboven. Zorg dat de barbecue ongeveer 200C is en bak de focaccia (of op een pizzasteen, of in de ovenschool) indirect een minuut of 20 tot ‘ie mooi goudbruin is. Je hebt dan ook een lekker knapperige bodem. Sprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.

Gepubliceerd op 15 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.