Favoriete rosé wijnen



YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!

Hoewel ik me afvraag of rosé wijn ooit echt uit de mode is geweest, weet ik wel dat ik sinds een aantal jaar – zodra de zon schijnt – weer volop rosé koud heb liggen. Bracht ik die voorheen graag mee uit Frankrijk, als ik boodschappen ging doen in Lille , tegenwoordig weet ik dat ook in Nederland hele fijne rosé wijn te koop is. Ik zet een aantal van favorieten voor je op een rijtje.

Hemelse rosé van Wijndomein St. Martinus

Een rosé van een Nederlandse wijngaard. Verrassend? Wellicht. Maar deze ligt eigenlijk al jaren standaard in de koelkast, op mooie zomerse dagen. Een rosé die rozer is dan de meeste rosé wijnen uit bijvoorbeeld Provence, je ziet het al aan de kleur.

Qua smaak krijg je dat ook terug. Je proeft framboos en kers, maar is wel fris en droog. Niet alleen heerlijk om zo te drinken, maar hij gaat ook geweldig bij een dessert met fruit.

Je bestelt deze rosé in de webshop van St. Martinus (voor wie niet in Limburg woont).

Fleur rosé van l’Amaurigue

Deze rosé  ken ik inmiddels ook al enige jaren en is absoluut een favoriet. Het Domaine de l’Amaurigue (in de Provence) is van de Nederlandse familie de Groot. En Fleur, die je hieronder op de foto ziet, het gezicht van het wijnhuis. Daar maken ze sinds 2000 de mooiste wijnen. Fleur, de rosé die naar haar is vernoemd is echt een heerlijke rosé. Zo’n typische Provence rosé ook, dus wat lichter van kleur en altijd een blend van druiven (een wettelijke vereiste voor Provence rosé)


Foto ©Barwerd van der Plas

De wijnen van dit wijnhuis staan bij een aantal restaurants in Amsterdam op de wijnkaart en is bij een aantal wijnhandels (online) te bestellen. Maar je vindt hun rosé ook bij Gall & Gall, echt een aanrader. Naast rosé hebben ze trouwens ook een fantástische rosé bubbel (te gek ook bij de barbecue), een witte wijn (die ook super lekker is) en een rode wijn. Meer over het wijnhuis en de rosé vind je op hun website.

Rosé uit de Provence

Dankzij de duidelijke focus heeft de Provence de meest uitgebreide expertise in de productie van rosé wijn. Het is het enige wijngebied ter wereld dat gespecialiseerd is in de productie van rosé wijnen. Hun wetenschappelijke expertise en het terroir dat perfect is voor deze wijnbouw, zorgen ervoor dat de regio veel meer te bieden heeft dan prachtige lavendelvelden, pittoreske dorpjes en dromerige kustlandschappen.

De eerste sporen van wijnbouw in de Provence gaan duizenden jaar terug. Al in 600 voor Christus vestigden de Feniciërs zich in het gebied wat nu de Provence is en introduceerden de druif. Aan het begin van de 20e eeuw besloten wijnboeren in de regio zich te verenigen en hun kennis te bundelen. Om hun terroir te claimen en de beste productieomstandigheden te beschrijven, gebruikten ze het appellation-systeem*. Dit is een beschermde oorsprongsbenaming

AOP’s de Provence

De Provence, bestaande uit de drie AOP’s Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence en Coteaux Varois en Provence, is nu het enige wijngebied ter wereld dat zich voor 90 procent specialiseert in de productie van roséwijnen. Elk van de drie appellations heeft verschillende klimaat- en geografische omstandigheden, dat leidt tot een diverse selectie roséwijnen!

Mouton Cadet bio Rosé

Van het wijnhuis Baron Philippe de Rothschild is deze biologische rosé, die in 2023 in een vintage editie verschijnt. In een frisse fles zit een lichte rosé die dit jaar wordt geschonken met een citroenschil aan het glas voor extra smaak. Wat mij betreft niet nodig, want de rosé is al lekker van zichzelf. Fruitig, fris, en ook hier geldt; niet te koud drinken zodat je alle smaken goed proeft. Een mooie aanwinst in het rosé schap en te koop via Walraven Sax.

Rosé is trouwens ook echt een wijn om culinair in te zetten deze zomer, want de Mouton Cadet bijvoorbeeld bleek heerlijk bij een plateau Fruits de Mer. Aanrader dus!

Op welke temperatuur drink je rosé

De grootste fout is dat rosé te koud gedronken wordt. Zeker bovenstaande wijnen, die een mooie combi aan druiven hebben, zijn het lekkerst als je die druiven ook proeft. Dus niet zo uit de koelkast drinken, maar even een kwartiertje de tijd in je glas geven. Kenners zeggen dat dat de beste temperatuur voor rosé ongeveer 10C is.

Ik ben geen kenner, slechts liefhebber en heb precies een kwartier geduld… Maar die tijd is het wel echt waard. Je proeft dan gewoon veel meer, wat echt bijdraagt aan het genot van een goed glas rosé!

Gepubliceerd op 15 april 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.