Favoriete rosé wijnenYES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!

Hoewel ik me afvraag of rosé wijn ooit echt uit de mode is geweest, weet ik wel dat ik sinds een aantal jaar – zodra de zon schijnt – weer volop rosé koud heb liggen. Bracht ik die voorheen graag mee uit Frankrijk, als ik boodschappen ging doen in Lille , tegenwoordig weet ik dat ook in Nederland hele fijne rosé wijn te koop is. Ik zet een aantal van favorieten voor je op een rijtje.

Hemelse rosé van Wijndomein St. Martinus

Een rosé van een Nederlandse wijngaard. Verrassend? Wellicht. Maar deze ligt eigenlijk al jaren standaard in de koelkast, op mooie zomerse dagen. Een rosé die rozer is dan de meeste rosé wijnen uit bijvoorbeeld Provence, je ziet het al aan de kleur.

Qua smaak krijg je dat ook terug. Je proeft framboos en kers, maar is wel fris en droog. Niet alleen heerlijk om zo te drinken, maar hij gaat ook geweldig bij een dessert met fruit.

Je bestelt deze rosé in de webshop van St. Martinus (voor wie niet in Limburg woont). Een losse fles kost € 21,95

Fleur rosé van l’Amaurigue

Deze rosé  ken ik inmiddels ook al enige jaren en is absoluut een favoriet. Het Domaine de l’Amaurigue (in de Provence) is van de Nederlandse familie de Groot. En Fleur, die je hieronder op de foto ziet, het gezicht van het wijnhuis. Daar maken ze sinds 2000 de mooiste wijnen. Fleur, de rosé die naar haar is vernoemd is echt een heerlijke rosé. Zo’n typische Provence rosé ook, dus wat lichter van kleur en altijd een blend van druiven (een wettelijke vereiste voor Provence rosé)


Foto ©Barwerd van der Plas

De wijnen van dit wijnhuis staan bij een aantal restaurants in Amsterdam op de wijnkaart en is bij een aantal wijnhandels (online) te bestellen. Naast de rosé hebben ze trouwens ook een fantástische rosé bubbel, een witte wijn (die ook ongelofelijk lekker is) en een rode wijn. Meer over het wijnhuis en de rosé vind je op hun website.

Mouton Cadet bio Rosé

Van het wijnhuis Baron Philippe de Rothschild is deze biologische rosé, die dit jaar in een vintage editie verschijnt. In een frisse fles zit een lichte rosé die dit jaar wordt geschonken met een citrusschil aan het glas voor extra smaak. Wat mij betreft niet nodig, want de rosé is al lekker van zichzelf. Fruitig, fris, en ook hier geldt; niet te koud drinken zodat je alle smaken goed proeft. Een mooie aanwinst in het rosé schap en te koop via Walraven Sax.

Rosé is trouwens ook echt een wijn om culinair in te zetten deze zomer, want de Mouton Cadet bijvoorbeeld bleek heerlijk bij een plateau Fruits de Mer. Aanrader dus!

Op welke temperatuur drink je rosé

De grootste fout is dat rosé te koud gedronken wordt. Zeker bovenstaande wijnen, die een mooie combi aan druiven hebben, zijn het lekkerst als je die druiven ook proeft. Dus niet zo uit de koelkast drinken, maar even een kwartiertje de tijd in je glas geven. Kenners zeggen dat dat de beste temperatuur voor rosé ongeveer 10C is.

Ik ben geen kenner, slechts liefhebber en heb precies een kwartier geduld… Maar die tijd is het wel echt waard. Je proeft dan gewoon veel meer, wat echt bijdraagt aan het genot van een goed glas rosé!

Gepubliceerd op 6 april 2023


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.